Οι Ταλιμπάν σταμάτησαν την πώληση αντισυλληπτικών σε δύο από τις κύριες πόλεις του Αφγανιστάν, υποστηρίζοντας ότι η χρήση τους από γυναίκες αποτελεί μια «δυτική συνωμοσία» για τον έλεγχο του μουσουλμανικού πληθυσμού.
Σύμφωνα με τον Guardian, φονταμενταλιστές πήγαν από πόρτα σε πόρτα για να απειλήσουν μαίες και να δώσουν εντολή στα φαρμακεία να βγάλουν από τα ράφια τους τα χάπια. «Ήρθαν δύο φορές στο κατάστημά μου με όπλα και με απείλησαν να μην πουλήσω αντισυλληπτικά. Ελέγχουν τακτικά κάθε φαρμακείο στην Καμπούλ και έχουμε σταματήσει να πουλάμε τα προϊόντα», είπε ιδιοκτήτης επιχείρησης στην πόλη.
Άλλοι φαρμακοποιοί στην Καμπούλ και στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ επιβεβαίωσαν ότι τους δόθηκε εντολή να μην έχουν στις αποθήκες τους οποιαδήποτε αντισυλληπτικό φάρμακο. Προϊόντα, «όπως τα αντισυλληπτικά χάπια και οι ενέσεις Depo-Provera δεν επιτρέπεται να υπάρχουν στο φαρμακείο από την αρχή αυτού του μήνα και φοβόμαστε πολύ να πουλήσουμε το υπάρχον απόθεμα», είπε ένας άλλος ιδιοκτήτης καταστήματος στην αφγανική πρωτευούσα.
Μαία είπε ότι είχε απειληθεί πολλές φορές. «Δεν επιτρέπεται να βγαίνεις έξω και να προωθείς τη δυτική ιδέα του ελέγχου του πληθυσμού» της είπε διοικητής των Ταλιμπάν. Μαχητές τους που περιπολούν στους δρόμους είπαν σε πηγές ότι «η χρήση αντισυλληπτικών και ο οικογενειακός προγραμματισμός είναι μια δυτική ατζέντα».
Πρόκειται για την τελευταία επίθεση των Ταλιμπάν στα δικαιώματα των γυναικών από τότε που κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο του 2021. Από τότε απαγόρευσαν την τριτοβάθμια εκπαίδευση για τις κοπέλες, ανάγκασαν τις γυναίκες να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους και περιόρισαν την ικανότητά τους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.
Ωστόσο, η νέα απόφαση εγείρει ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους, καθώς η χώρα, που έχει ήδη ένα εύθραυστο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, είναι από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο για να γεννήσεις. Μία στις 14 Αφγανές πεθαίνει από αιτίες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη.
Η 17χρονη Ζαϊνάμπ, που παντρεύτηκε πριν δύο χρόνια στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ και έχει μία κόρη 18 μηνών, σοκαρίστηκε στο άκουσμα της απαγόρευση. «Χρησιμοποιούσα κρυφά αντισυλληπτικά για να αποφύγω την άμεση εγκυμοσύνη. Θέλω να μεγαλώσω καλά την κόρη μου με κατάλληλες εγκαταστάσεις υγείας και εκπαίδευσης, αλλά τα όνειρά μου γκρεμίστηκαν όταν η μαία με ενημέρωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν είχε αντισυλληπτικά να μου προσφέρει», είπε.
«Άφησα την εκπαίδευση για να παντρευτώ και δεν θέλω η μοίρα της κόρης μου να είναι ίδια με τη δική μου. Αναζητώ ένα διαφορετικό μέλλον για την κόρη μου. Η τελευταία ελπίδα να σχεδιάσω τη ζωή μου τελείωσε» πρόσθεσε.
«Ο έλεγχος των Ταλιμπάν όχι μόνο στο ανθρώπινο δικαίωμα των γυναικών να εργάζονται και να σπουδάζουν, αλλά τώρα και στο σώμα τους, είναι εξωφρενικός» σχολίασε η Σάμπναμ Νασίμι, αφγανικής καταγωγής ακτιβίστρια στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τρομακτικός ο έλεγχος των Ταλιμπάν τώρα και στο γυναικείο σώμα
Όπως επεσήμανε, η πρόσβαση σε υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού και αντισύλληψης χωρίς καταναγκασμό συνιστά θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Οι γυναίκες έχουν δικαίωμα στην αυτονομία, στην ισότητα, στη σεξουαλική υγεία, την αναπαραγωγική υγεία, σε άλλα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τελικά στη ζωή.
Μια άλλη μαία, που έφυγε από την Καμπούλ μετά από θανατικές απειλές από Ταλιμπάν, βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τους συναδέλφους της. «Η απαγόρευση της αντισύλληψης θα επηρεάσει δραστικά την ήδη επιδεινούμενη κατάσταση της αναπαραγωγικής υγείας στη χώρα» εκτίμησε κα εξέφρασε το φόβο ότι η όποια πρόοδος της περασμένη δεκαετία θα σβηστεί ύστερα από αυτή την κίνηση.
Aκόμη και πριν έρθουν στην εξουσία οι Ταλιμπάν, οι περισσότερες Αφγανές δεν είχαν βασικές πληροφορίες για την υγεία της μητέρας και τον οικογενειακό προγραμματισμό, σύμφωνα με τη Human Rights Watch
«Αυτό που προέκυψε είναι μια εικόνα ενός συστήματος που είναι όλο και πιο απρόσιτο για το 61% έως 72% των Αφγανών γυναικών που ζουν στη φτώχεια, και ένα σύστημα στο οποίο οι γυναίκες έχουν συχνά περισσότερα παιδιά από όσα θέλουν λόγω έλλειψης πρόσβασης στη σύγχρονη αντισύλληψη. Αντιμετωπίζουν επικίνδυνες εγκυμοσύνες λόγω έλλειψης φροντίδας. και διαδικασίες που θα μπορούσαν να γίνουν με μεγαλύτερη ασφάλεια, με πρόσβαση και δυνατότητα χρήσης πιο σύγχρονων τεχνικών» σημείωνε έκθεση της οργάνωσης το 2021.
Ακτιβιστές καλούν τους Ταλιμπάν να συμμορφωθούν με τις διεθνείς συμφωνίες για την καθολική πρόσβαση στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία. «Η πρόσβαση στην αντισύλληψη και το δικαίωμα στον οικογενειακό προγραμματισμό δεν είναι μόνο θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι επίσης κεντρικό για την ενδυνάμωση των γυναικών και την απελευθέρωση μιας χώρας από τη φτώχεια», είπε η Νασίμι εξηγώντας πως αποδεδειγμένα το Κοράνι δεν απαγορεύει ούτε τη χρήση αντισύλληψης ούτε τον έλεγχο της εγκυμοσύνης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας