Οι Ταλιμπάν σφίγγουν περαιτέρω τον κλοιό έναντι των γυναικών περιορίζοντας δραματικά τα δικαιώματά τους, καθώς μετά την απαγόρευση να φοιτούν στα πανεπιστήμια, με αστείες δικαιολογίες όπως ότι δεν φορούσαν σωστά τις μαντίλες τους, πλέον τους απαγόρευσαν να εργάζονται για ανθρωπιστικές οργανώσεις. Η απόφαση, πέρα από την ανησυχία και τη διεθνή καταδίκη που προκάλεσε, έχει βαθύτερες συνέπειες, καθώς η απομάκρυνση των γυναικών εργαζομένων από τις ΜΚΟ σημαίνει ότι περιορίζεται η πρόσβαση κοριτσιών και γυναικών της χώρας σε ανθρωπιστική, υγειονομική και άλλη βοήθεια.
Όπως ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της 25ης Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση των Ταλιμπάν έδωσε εντολή σε όλες τις τοπικές και ξένες ΜΚΟ να μην επιτρέπουν στις γυναίκες εργαζόμενες να πηγαίνουν στη δουλειά τους. Στην επιστολή που έλβαν οι οργανώσεις από το υπουργείο Οικονομίας του Αφγανιστάν, επισημαίνεται ότι οι γυναίκες εργαζόμενες σε ΜΚΟ δεν επιτρέπεται να εργάζονται μέχρι νεωτέρας, με την αιτιολογία ότι ορισμένες εξ αυτών «δεν συμμορφώθηκαν με την ερμηνεία της διοίκησης για τον ισλαμικό κώδικα ενδυμασίας». Η ανακοίνωση δεν διευκρίνιζε αν η απαγόρευση αφορα και τις ξένες εργαζόμενες σε ΜΚΟ.
Η απαγόρευση ανακοινώθηκε τη στιγμή που εκατομμύρια Αφγανοί εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχουν οι διεθνείς δωρητές μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου μη κυβερνητικών οργανώσεων. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τις υπηρεσίες αρωγής, περισσότεροι από τους μισούς από τους 38 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας στη διάρκεια του σκληρού χειμώνα.
Οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας επισημαίνουν ότι το γυναικείο προσωπικό είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της πρόσβασης των γυναικών σε προγράμματα στήριξης και ανθρωπιστική βοήθεια. Ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές του Αφγανιστάν, όπου στους δεκάδες οργανισμούς που λειτουργούν εκεί παρέχοντας βοήθεια σε μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, απασχολούν γυναίκες.
Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι περισσότερες από 3.000 γυναίκες του προσωπικού της στο Αφγανιστάν είναι «κρίσιμες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», ενώ αξιωματούχος διεθνούς ΜΚΟ που ασχολείται με τη διανομή τροφίμων είπε ότι η απαγόρευση είναι «μεγάλο πλήγμα». «Έχουμε γυναικείο προσωπικό σε μεγάλο βαθμό για να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες για την ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στις Αφγανές. Πώς αντιμετωπίζουμε τις ανησυχίες τους τώρα;» αναρωτήθηκε.
Διεθνείς αντιδράσεις
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι είναι βαθιά ενοχλημένος από τις αναφορές για την απαγόρευση εργασία των γυναικών στις ΜΚΟ.
«Τα Ηνωμένα Έθνη και οι εταίροι τους, συμπεριλαμβανομένων εθνικών και διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων, βοηθούν περισσότερους από 28 εκατομμύρια Αφγανούς που εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν», επισήμανε στη δήλωσή του.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αναφερόμενος στην απόφαση των εξτρεμιστών ισλαμιστών Ταλιμπάν, Άντονι Μπλίνκεν, είπε ότι οι γυναίκες «έχουν κρίσιμο ρόλο για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο» και πως η απαγόρευση θα είναι «καταστροφική» για τους Αφγανούς καθώς «διαταράσσει την παροχή ζωτικής και σωτήριας βοήθειας σε εκατομμύρι ανθρώπους».
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση, που χρηματοδοτεί πολλές από τις οργανώσεις αρωγής που εργάζονται στο Αφγανιστάν, καταδίκασε την απόφαση, επισημαίνοντας τον «αντίκτυπο που θα έχει στη βοήθεια που παρέχει επί τόπου».
Η νέα απαγόρευση είναι το πιο πρόσφατο πλήγμα στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των γυναικών, καθώς μέσα στο 2021 απαγόρευσε στα κορίτσια να φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και πριν από λίγες ημέρες να φοιτούν και στα πανεπιστήμια, προκαλώντας διεθνή καταδίκη, αλλά και ακραία καταστολή από τους Ταλιμπάν στις διαδηλώτριες που αντέδρασαν.
Ο Αφγανός υπουργός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υπερασπίστηκε την απαγόρευση, λέγοντας ότι πρέπει να αποτραπεί η ανάμειξη ανδρών και γυναικών στα πανεπιστήμια, ενώ υποστήριξε ότι ορισμένα μαθήματα που διδάσκονται παραβιάζουν τις αρχές του Ισλάμ. «Είπαμε στα κορίτσια να έχουν σωστή χιτζάμπ, αλλά δεν το έκαναν και φορούσαν φορέματα σαν να πηγαίνουν σε γάμους. Τα κορίτσια σπούδαζαν γεωργία και μηχανική, αλλά αυτό δεν ταίριαζε με την αφγανική κουλτούρα. Τα κορίτσια πρέπει να μαθαίνουν, αλλά όχι σε τομείς που αντιβαίνουν στο Ισλάμ και στην τιμή του Αφγανιστάν», είπε.
Και υποστήριξε ότι τα πανεπιστήμια θα ανοίξουν ξανά για τις γυναίκες μόλις επιλυθούν αυτά τα ζητήματα.
Αποσύρονται τρεις μεγάλες ΜΚΟ
Μετά τη νέα εξέλιξη, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών και δεκάδων μη κυβερνητικών οργανώσεων που λειτουργούν στο Αφγανιστάν συνεδριάζουν σήμερα για να δουν πώς μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται στη χώρα.
Την ίδια ώρα, τρεις μεγάλες διεθνείς ομάδες βοήθειας ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους στο Αφγανιστάν.
Οι οργανώσεις Save the Children, Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων και CARE δήλωσαν ότι δεν μπορούν να προσεγγίσουν αποτελεσματικά παιδιά, γυναίκες και άνδρες που έχουν απελπιστική ανάγκη στο Αφγανιστάν χωρίς τις γυναίκες στο εργατικό τους δυναμικό. Οι τρεις ΜΚΟ παρέχουν υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, εκπαίδευσης, παιδικής προστασίας και διατροφής και υποστήριξη εν μέσω κατακόρυφης πτώσης των ανθρωπιστικών συνθηκών.
«Έχουμε συμμορφωθεί με όλους τους πολιτιστικούς κανόνες και απλά δεν μπορούμε να εργαστούμε χωρίς το αφοσιωμένο γυναικείο προσωπικό μας, το οποίο είναι απαραίτητο για εμάς να έχουμε πρόσβαση σε γυναίκες που χρειάζονται απεγνωσμένα βοήθεια», είπε ο Νιλ Τέρνερ, επικεφαλής του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων για το Αφγανιστάν, που επισήμανε ότι η οργάνωση έχει 468 γυναίκες εργαζόμενες στη χώρα.
Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης δήλωσε απογοητευμένη από την απόφαση των Ταλιμπάν, προσθέτοντας ότι οι γυναίκες που είναι μέλη του προσωπικού της στο Αφγανιστάν ξεπερνούν τις 3.000. Δεν κατέστη πάντως σαφές εάν προτίθεται να αναστέλλει το έργο της στη χώρα.
Ο Ταπίγουα Γκόμα, υπεύθυνος ενημέρωσης για το Γραφείο Συντονισμού των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, δήλωσε ότι «συνεδρίαση της ανθρωπιστικής ομάδας της χώρας (HCT) προβλέπεται να πραγματοποιηθεί σήμερα για να διαβουλευθούν και να συζητήσουν για τον τρόπο που θα προσεγγίσουν αυτό το ζήτημα». Η HCT αποτελείται από υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΗΕ και αντιπροσώπους δεκάδων αφγανικών και διεθνών ΜΚΟ που συντονίζουν τη διανομή της βοήθειας σε όλη τη χώρα.
Κατά τη συνεδρίαση θα συζητηθεί αν ενδείκνυται να ανασταλεί κάθε εργασία αρωγής μετά την τελευταία οδηγία των Ταλιμπάν, δήλωσαν υπεύθυνοι των οργανώσεων.
«Ο ΟΗΕ θα επιδιώξει να συναντήσει τους ηγέτες των Ταλιμπάν για να λάβει διευκρινίσεις σχετικά με τη διαταγή», ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη σε ανακοινωσή τους, καταδικάζοντας το διάταγμα. Ο ΟΗΕ υπενθυμίζει στις αφγανικές αρχές πως, αποκλείοντας τις γυναίκες «συστηματικά απ' όλες τις πλευρές της δημόσιας και πολιτικής ζωής», «πάνε πίσω τη χώρα διακυβεύοντας τις προσπάθειες για την εγκαθίδρυση της ειρήνης και σταθερότητας που είναι σημαντική για τη χώρα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας