Ομάδα ειδικών του ΟΗΕ προτείνει την έρευνα των αμέτρητων περιστατικών κακοποίησης γυναικών από το καθεστώς του Αφγανιστάν και ζητά δίκη με βάση το διεθνές δίκαιο.
Η έκθεσή τους που δημοσιεύεται ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας για την εξάλειψη της έμφυλης βίας έρχεται μετά από την επιβεβαίωση από πλευράς Ταλιμπάν ότι τρεις γυναίκες ήταν ανάμεσα στους 12 ανθρώπους που μαστιγώθηκαν μπροστά σε εκατοντάδες θεατές σε στάδιο. Πρόκειται για την επιστροφή αυτής της βάρβαρης μορφής τιμωρίας που αποτέλεσε βασικό χαρακτηριστικό της πρώτης περιόδου της κυριαρχίας τους, τη δεκαετία του 1990.
Στις 11 Νοεμβρίου στην βορειοανατολική επαρχία Τακχάρ δέκα άνδρες και εννέα γυναίκες ματστιγώθηκαν 39 φορές, επειδή κατηγορήθηκαν για μοιχεία, κλοπή και απόδραση από το σπίτι τους.
Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι οι πρόσφατες ενέργειες των Ταλιμπάν κατά γυναικών και κοριτσιών έχουν βαθύνει τις ήδη υπάρχουσες παραβιάσεις δικαιωμάτων και μπορεί να χαρακτηριστούν ως δίωξη λόγω φύλου, κάτι που θεωρείται ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Στην ανακοίνωσή τους οι ειδικοί δεν αναφέρουν συγκεκριμένα περιστατικά τέτοιων δημόσιων τιμωριών, αλλά αναφέρουν ότι οι Ταλιμπάν έχουν δείρει και άνδρες που συνόδευσαν γυναίκες που φορούσαν χρωματιστά ρούχα ή δεν είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.
«Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι τέτοιες πράξεις γίνονται για να υποχρεώσουν τους άνδρες και τα αγόρια να τιμωρήσουν τις γυναίκες που αντιστέκονται στους κανόνες των Ταλιμπάν. Με αυτόν τον τρόπο τους στερούν ακόμη περισσότερο θα δικαιώματά τους και κανονικοποιούν τη βία εναντίον τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Παράλληλα, οι ειδικοί του ΟΗΕ καλούν την εξτρεμιστική οργάνωση να επαναφέρουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των γυναικών του Αφγανιστάν, να αποφυλακίσουν ακτιβιστές και να τους επιτρέψουν ξανά την πρόσβαση σε σχολεία και δημόσιους χώρους.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του καθεστώτος, Αμντούλ Μπαλκί απέρριψε τις δηλώσεις αυτές και πέρασε στην αντεπίθεση επικρίνοντας τον ΟΗΕ επειδή επέβαλε κυρώσεις στους Ταλιμπάν.
Ανάμεσα στις κυρώσεις περιλαμβάνεται το πάγωμα δισεκατομμυρίων σε ξένα κεφάλαια που είχαν στηρίξει την οικονομία του Αφγανιστάν πριν από τη αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας