Μία μέρα μετά την απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του, εξαιτίας της οποίας σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν ακόμη 11, ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Χαν κατηγόρησε τον διάδοχό του στην κυβέρνηση, τον Σεχμπάζ Σαρίφ, τον υπουργό Εσωτερικών Ράνα Σαναουλάχ και έναν υψηλόβαθμο στρατιωτικό αξιωματούχο.
Σε μήνυμά του στο κανάλι του κόμματός του στο YouTube, o Χαν τους κατηγόρησε ότι σχεδίασαν την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του. «Αυτοί οι τρεις αποφάσισαν να με σκοτώσουν» είπε.
Ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Χαν, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Λαχόρης καθώς δέχθηκε τουλάχιστον μία σφαίρα στο πόδι, όταν στη διάρκεια ομιλίας του στην πόλη Ουαζιραμπάντ την Πέμπτη, ένας ένοπλος άνοιξε πυρ με αυτόματο όπλο εναντίον του κοντέινερ που ήταν τοποθετημένο σε ένα φορτηγό, από το οποίο ο Χαν συνηθίζει να απευθύνεται στο πλήθος.
Ο Ιμράν Χαν είπε ότι οι δράστες ήταν δύο και άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών που έκαναν πορεία προς την πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ, με επικεφαλής τον ίδιο, μια πορεία που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή με τελικό προορισμό την πρωτεύουσα του Πακιστάν Ισλαμαμπάντ και αίτημα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Ο Χαν δεν παρουσίασε καμία απόδειξη που να τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς του. Πρόσθεσε όμως ότι θα συνεχίσει την πορεία προς το Ισλαμαμπάντ αφότου αναρρώσει από τα τραύματά του. Ο γιατρός του είπε ότι ο 70χρονος πρώην σταρ του κρίκετ είναι «σε σταθερή κατάσταση και είναι καλά» στο νοσοκομείο της Λαχόρης όπου νοσηλεύεται.
Σήμερα Παρασκευή, υποστηρικτές του πραγματοποίησαν διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας και συγκρούστηκαν με την αστυνομία.
Ο Χαν αποπέμφθηκε από την πρωθυπουργία έπειτα από πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης και βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες ότι παραβίασε την αντιτρομοκρατική νομοθεσία. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη, ότι πίσω από αυτή τη δίωξη βρίσκονται οι ΗΠΑ και συνεχίζει να οργανώνει κινητοποιήσεις των οπαδών του, με αίτημα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Η δολοφονική επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού προκάλεσε νέες ανησυχίες για την αυξανόμενη πολιτική αστάθεια στο Πακιστάν, μια χώρα που έχει μια ιστορία δεκαετιών πολιτικών δολοφονιών, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Μπεναζίρ Μπούτο, της πρώτης δημοκρατικά εκλεγμένης γυναίκας ηγέτη μουσουλμανικής χώρας, το 2007.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας