Πιθανή απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ουαζιραμπάντ. Ο Ιμράν Χαν δέχθηκε πυρά, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο πόδι, ενώ τραυματίας είναι και ένας γερουσιαστής του κόμματός του.
Σύμφωνα με την αστυνομία, στην επίθεση σκοτώθηκε ένα άτομο, ενώ ακόμη εννέα τραυματίστηκαν. Η ταυτότητα του ένοπλου, ο οποίος συνελήφθη στο σημείο, δεν έγινε αμέσως γνωστή. Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τον πυροβολισμό.
Ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστών, Ράνα Σαναουλάχ Χαν, καταδίκασε την επίθεση. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Πακιστάν, η κυβέρνηση διέταξε έρευνα για το περιστατικό.
Ο Χαν εθεάθη αργότερα με έναν επίδεσμο στο δεξί του πόδι, ακριβώς πάνω από το πόδι. Σύμφωνα με στελέχη του κόμματός του θα μεταφέρεται σε νοσοκομείο της Λαχόρης, αλλά δεν έχει τραυματιστεί σοβαρά.
Ο Ιμράν Χαν έχει ξεκινήσει εδώ και έξι ημέρες μια πορεία διαμαρτυρίας στη χώρα με αίτημα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Σύμφωνα με το δίκτυο SKY News ένοπλος άνοιξε πυρ την ώρα που ο πρώην πρωθυπουργός εκφωνούσε ομιλία. Απομακρύνθηκε εσπευσμένα από το σημείο.
Ο Χαν αποπέμφθηκε από την πρωθυπουργία έπειτα από πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης και βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες ότι παραβίασε την αντιτρομοκρατική νομοθεσία.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη και συνεχίζει να οργανώνει κινητοποιήσεις των οπαδών του, με αίτημα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Ο Χαν έχει κινητοποιήσει μαζικές συγκεντρώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, ισχυριζόμενος ότι ήταν θύμα συνωμοσίας του διαδόχου του, πρωθυπουργού Σαχμπάζ Σαρίφ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Τόσο ο νέος πρωθυπουργός όσο και η Ουάσιγκτον έχουν αρνηθεί τέτοιους ισχυρισμούς.
Η δολοφονική επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού προκάλεσε νέες ανησυχίες για την αυξανόμενη πολιτική αστάθεια στο Πακιστάν, ένα έθνος με πυρηνικά όπλα και έναν πληθυσμό 225 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Το Πακιστάν έχει μια ιστορία δεκαετιών πολιτικών δολοφονιών, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Μπεναζίρ Μπούτο, της πρώτης δημοκρατικά εκλεγμένης γυναίκας ηγέτη μιας μουσουλμανικής χώρας, το 2007.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας