Οι Ταλιμπάν παρέδωσαν στις ΗΠΑ έναν βετεράνο πεζοναύτη που κρατούσαν επί περισσότερα από δύο χρόνια, με αντάλλαγμα ένα Αφγανό φύλαρχο, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών του ισλαμιστικού κινήματος που κυβερνά το Αφγανιστάν.
«Σήμερα ο Μαρκ Φρέριχς παραδόθηκε στις ΗΠΑ και ο Χάζι Μπάσαρ παραδόθηκε σε εμάς στο αεροδρόμιο της Καμπούλ», δήλωσε ο Αμίρ Χαν Μουτάκι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την αφγανική πρωτεύουσα.
Ο Φρέριχς είναι μηχανικός και βετεράνος πεζοναύτης, κατάγεται από το Λόμπαρτ του Ιλινόι και εργαζόταν επί μία δεκαετία σε αναπτυξιακά έργα στο Αφγανιστάν. Έπεσε θύμα απαγωγής στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2020.
Ο Χάζι Μπάσιρ Νουρζάι, φύλαρχος του Αφγανιστάν, πολέμαρχος και στέλεχος των Ταλιμπάν, αφέθηκε ελεύθερος αφού κρατήθηκε επί χρόνια στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με αφγανικά μέσα ενημέρωσης, ήταν μεταξύ των τελευταίων Αφγανών που κρατούνταν στη φυλακή στο Γκουαντάναμο.
«Ο αξιότιμος Χάζι Μπάσιρ αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από δύο δεκαετίες φυλάκισης και έφτασε σήμερα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ», ανέφερε νωρίτερα σήμερα ο Μοχαμάντ Ναΐμ εκπρόσωπος των Ταλιμπάν που βρίσκεται στην Ντόχα μέσω του Twitter.
Ο Μπασίρ Νουρζάι, επικεφαλής αφγανικής φυλής και μέλος των Ταλιμπάν, συνελήφθη το 2005 με την κατηγορία ότι μετέφερε λαθραία στις ΗΠΑ ηρωίνη αξίας 50 εκ. δολαρίων και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, δήλωσε ότι ο Μπασίρ Νουρζάι δεν κατείχε επίσημη θέση στο ισλαμιστικό κίνημα, αλλά προσέφερε σε αυτό «σημαντική στήριξη, περιλαμβανομένων όπλων» στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας