Σαν σε ένα άλλο σύμπαν από τον υπόλοιπο υπό αυτοπεριορισμό πλανήτη, εβδομήντα έξι ημέρες μετά την επιβολή στην πόλη τους της πρώτης στον κόσμο καραντίνας, οι κάτοικοι της Γουχάν, στην επαρχία Χουμπέι, στα κεντρικά της Κίνας -εκεί όπου στα τέλη του 2019 άρχισε ο παγκόσμιος πια εφιάλτης του νέου κορονοϊού-, βγήκαν από χθες από τα πανδημικά «κελιά» τους.
Με φόντο ένα -πανηγυρικό για την άρση του αποκλεισμού- σόου με φώτα, κατά χιλιάδες ξεχύθηκαν στους δρόμους, όπου είχαν ανοίξει τα πρώτα καταστήματα. «Κόντεψα να τρελαθώ τόσο καιρό κλεισμένος μέσα», είπε στο πρακτορείο AP ένας από τα 11 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης, καθώς οι δρόμοι γέμιζαν από αυτοκίνητα και περαστικούς, που συνέχισαν να φορούν τις μάσκες ή ακόμη και ολόσωμες προστατευτικές φόρμες.
Στα αεροδρόμια και στους σταθμούς των τρένων επικρατούσε εν τω μεταξύ το αδιαχώρητο από ταξιδιώτες, πολλοί από τους οποίους είχαν επισκεφθεί την περιοχή για την κινεζική Πρωτοχρονιά και εγκλωβίστηκαν εκεί με την καραντίνα. Πάνω από 65.000 υπολογίζεται ότι θα εγκατέλειπαν χθες τη Γουχάν με τρένα και αεροπλάνα. Μεγάλες ουρές σχημάτιζαν τα αυτοκίνητα και στα διόδια, στις εξόδους της πόλης.
Αυτοί που φεύγουν θα υποβληθούν σε τεστ και πιθανόν σε νέα 14ήμερη καραντίνα στον τόπο προορισμού τους στην ενδοχώρα, όπου το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν δύο θάνατοι από τον κορονοϊό και 62 νέα κρούσματα.
Στη συντριπτική πλειονότητά τους είναι «εισαγόμενα» από το εξωτερικό, λένε οι αρχές, αναφέροντας ότι αυτά φτάνουν τώρα συνολικά τα 1.024. Τα περισσότερα καταγράφονται στην απομακρυσμένη βορειοανατολική επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ, στα σύνορα με τη Ρωσία, με αποτέλεσμα να επιβληθούν από χθες περιορισμοί ανάλογοι με εκείνους της Γουχάν στην πόλη Σουιφένχε.
Οσο για την ίδια τη Γουχάν, όπου αναφέρθηκαν μόλις τρία νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις τελευταίες 21 ημέρες; Οι κάτοικοί της θα συνεχίσουν να ζουν με περιορισμούς, προς αποφυγήν ενός δεύτερου κύματος της νόσου.
Τα σχολεία δεν έχουν ανοίξει. Η χρήση μασκών συνιστάται σε όλους τους τόνους. Η θερμομέτρηση συνεχίζεται στις εισόδους όλων των κτιρίων. Υποχρεωτική παραμένει η κυκλοφορία με κινητό και τη χρήση συγκεκριμένης εφαρμογής επόπτευσης, που η κινεζική κυβέρνηση χρησιμοποιεί επισήμως ως ηλεκτρονικό «πιστοποιητικό» υγείας.
Η επιστροφή σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής αναμένεται να γίνει σταδιακά, τονίζουν οι αρχές, που ετοιμάζονται να ρίξουν στην αγορά 20 δισ. γουάν (περίπου 2,8 δισ. δολάρια) υπό τη μορφή προνομιακών δανείων, κυρίως για τη στήριξη μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επλήγησαν βαριά από αυτήν την κρίση.
Στο μεσοδιάστημα, μόνον μέσα στον τελευταίο μήνα, η Κίνα έχει εξαγάγει σε πάνω από 50 χώρες 3,86 δισεκατομμύρια μάσκες, 37,5 εκατομμύρια στολές προστασίας, 16.000 αναπνευστήρες και 2,84 εκατομμύρια σετ ανίχνευσης του COVID-19. Τα έσοδα υπολογίζονται σε 10,2 δισεκατομμύρια γουάν.
Υπό έρευνα για «σοβαρές παραβιάσεις της πειθαρχίας και του νόμου» ανακοίνωσαν χθες εν τω μεταξύ ότι έθεσαν οι κινεζικές αρχές τον Ρεν Τσικιάνγκ, εξέχον στέλεχος του ΚΚΚ, αλλά και γνωστό επικριτή της περιοριστικής πολιτικής του, π.χ. στην ελευθερία του Τύπου.
Τα ίχνη του είχαν εξαφανιστεί από τα μέσα Μαρτίου, λίγες ημέρες αφότου είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο ένα επικριτικό άρθρο για τους χειρισμούς της κινεζικής κυβέρνησης στο ξέσπασμα του COVID-19, χαρακτηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς «κλόουν» τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας