Με 80 ράμματα και δυόμισι ώρες στο χειρουργείο τη γλίτωσε τελικώς ο Αμερικανός πρέσβης στη Νότια Κορέα, Μαρκ Λίπερτ, ο οποίος προχθές το πρωί δέχτηκε επίθεση στο πρόσωπο με μαχαίρι από τον 55χρονο Νοτιοκορεάτη υπερεθνικιστή Κιμ Κι Γιονγκ σε πολιτιστικό κέντρο της Σεούλ. Οπως μάλιστα δήλωσαν οι γιατροί, εάν το τραύμα ήταν ένα εκατοστό βαθύτερο, θα είχε κόψει την καρωτίδα, σκοτώνοντάς τον. Αμέσως μετά την επίθεση, που είχε αποτέλεσμα μια τομή μήκους 11 και βάθους 3 εκατοστών στο πρόσωπο του Λίπερτ, αστυνομικοί έριξαν κάτω τον δράστη, ο οποίος στη διάρκεια της συμπλοκής έσπασε το χέρι του. Υποβλήθηκε αμέσως σε τρίωρη ανάκριση και στη συνέχεια διακομίστηκε στο νοσοκομείο.
Σχολιάζοντας την επίθεση, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να ταπεινωθούν ή να αλλάξουν την πολιτική τους στην περιοχή από απειλές ή επιθέσεις εναντίον διπλωματών μας», ενώ η αστυνομία ερευνά πιθανές διασυνδέσεις του δράστη με το καθεστώς της Πιονγιάνγκ. Αντίθετα, η Βόρεια Κορέα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζει ότι ο διπλωμάτης «άξιζε την τιμωρία» λόγω των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων τις οποίες διεξάγουν από κοινού τα τελευταία χρόνια Ουάσινγκτον και Σεούλ.
Οπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC στη Σεούλ, ουδείς πιστεύει ότι οι λιγοστές ομάδες πολιτών που βλέπουν φιλικά τη στυγνή δικτατορία που επικρατεί στη γειτονική χώρα αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία. Παράλληλα όμως δεν παύουν να συνιστούν μια σημαντική μειοψηφία και μέρος του πολιτικού τοπίου. Τον περασμένο Νοέμβριο το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Σεούλ αποφάσισε τη διάλυση του Ενωτικού Προοδευτικού Κόμματος, παρά το γεγονός ότι είχε εκλέξει πέντε βουλευτές, κρίνοντας ότι «αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία»: ένα ηγετικό στέλεχός του οδηγήθηκε στη φυλακή. Βασικό πολιτικό επιχείρημα των υπερεθνικιστών δεν είναι πάντως ο πόθος τους να ακολουθήσουν το δικτατορικό σύστημα της Βόρειας Κορέας, αλλά να μην υφίσταται η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Νότια Κορέα, η οποία κατ’ αυτούς διχάζει τον κορεατικό λαό.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας