Τουλάχιστον 14 νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τον σούπερ τυφώνα Μανγκούτ που έφτασε στο νησί Λουζόν στις Φιλιππίνες και κατευθύνεται δυτικά προς την Κίνα. Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι οι σφοδροί άνεμοι και οι καταρρακτώδεις βροχές.
Δύο γυναίκες βρέθηκαν θαμμένες κάτω από τη λάσπη, σύμφωνα με την αστυνομία, έπειτα από μια κατολίσθηση εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων που προκάλεσε ο τυφώνας. Μεταξύ των νεκρών είναι ένα βρέφος και ένα παιδί, τα οποία ήταν ανάμεσα στα τέσσερα θύματα κατολίσθησης που έλαβε χώρα στην επαρχία Nueva Vizcaya.
Επίσης, δύο διασώστες σκοτώθηκαν προσπαθώντας να βοηθήσουν τους ανθρώπους που βρέθηκαν παγιδευμένοι σε κατολίσθηση.
Σύμφωνα με τον Francis Tolentino, πολιτικό σύμβουλο του προέδρου της χώρας Rodrigo Duterte, 14 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Επίσης, μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκε σε ποτάμι η σορός ενός κοριτσιού.
Ο τυφώνας προκάλεσε πτώσεις δένδρων, σήκωσε στέγες και προκάλεσε διακοπές της ηλεκτροδότησης στη Λουζόν, το κύριο νησί του αρχιπελάγους των Φιλιππίνων. Επίσης, έκανε ζημιές σε αεροδρόμιο, το οποίο είναι ζωτικό για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.
Στην περιοχή που έπληξε ο τυφώνας κατοικούν περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι, μεγάλος αριθμός των οποίων ζουν σε πρόχειρες κατοικίες. Περίπου 90 χιλιάδες άνθρωποι είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω των κινδύνων να σημειωθούν πλημμύρες και κατολισθήσεις. Η εντολή που τους έχει δοθεί από τις αρχές είναι να μην επιστρέψουν πριν περάσει ο κίνδυνος.
Μετά το πέρασμα του Μανγκούτ, ο οποίος κατευθύνεται πλέον προς τις πυκνοκατοικημένες ζώνες της νότιας Κίνας, οι Φιλιππινέζοι διασώστες αναπτύχθηκαν στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο.
Η ταχύτητα του ανέμου φτάνει τα 185 χιλιόμετρα ανά ώρα, ενώ υπάρχουν προειδοποιήσεις για κύματα που θα φτάσουν ακόμα και τα έξι μέτρα.
«Πιστεύουμε πως έχουν σημειωθεί πολλές ζημιές», δήλωσε η εθνική γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βιρτζίνια Ορόγκο.
Οι Φιλιππίνες πλήττονται κάθε χρόνο από μια εικοσαριά τυφώνες που προκαλούν εκατοντάδες νεκρούς και επιδεινώνουν τη φτώχεια.
«Απ' όλους τους φετινούς τυφώνες, αυτός εδώ (ο Μανγκούτ) είναι ο ισχυρότερος, οι άνεμοι που τον συνοδεύουν είναι οι σφοδρότεροι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χιρόσι Ισιχάρα της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
Ο τυφώνας προβλέπεται να περάσει κοντά στο Χονγκ Κονγκ το απόγευμα της Κυριακής.
Σημειώνεται ότι η πιο θανατηφόρα καταιγίδα στις Φιλιππίνες ήταν ο τυφώνας Haiyan (2013), ο οποίος σκότωσε περισσότερους από 7.000 ανθρώπους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας