Ενός πυραύλου πολλά πολεμικά αεροπλάνα και φραστικές απειλές έπονται. Χθες Πέμπτη, δύο μέρες αφότου ο Κιμ Γιονγκ Ουν πάτησε το κουμπί κι έστειλε βαλλιστικό πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία, οι ΗΠΑ απάντησαν στέλνοντας μερικά από τα πιο προηγμένα βομβαρδιστικά τους πάνω από την κορεατική χερσόνησο.
Τα υπερηχητικά Β-1Β και τα stealth F-35B πέταξαν μαζί με νοτιοκορεατικά και γιαπωνέζικα πολεμικά αεροπλάνα στο πλαίσιο των κοινών πολεμικών ασκήσεων που πραγματοποιούν στην περιοχή η Ουάσινγκτον και η Σεούλ κάθε χρόνο τέτοια εποχή.
«Οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και οι μαριονέτες τους στη Νότια Κορέα δεν κρύβουν την πολεμοχαρή τους φύση και νομίζουν ότι με τις ασκήσεις θα "αναστρέψουν" το πυραυλικό και πυρηνικό πρόγραμμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας», ήταν η απάντηση της Πιονγιάνγκ μέσω του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου KCNA.
Αυτή τη φορά μάλιστα περιέλαβε και την Ιαπωνία, την οποία προειδοποίησε ότι κινδυνεύει με «επικείμενη αυτοκαταστροφή» επειδή «σήκωσε τα μανίκια για να στηρίξει τις επιχειρήσεις του αφεντικού της κατά της Βόρειας Κορέας».
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε κατήγγειλε «μια σοβαρή και άνευ προηγουμένου απειλή», ενώ μαζί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησαν να αυξηθεί «η πίεση» στη Βόρεια Κορέα.
Παράλληλα, ο Αμπε και η Τερέζα Μέι, η οποία επισκέφθηκε το Τόκιο, συμφώνησαν να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τη βορειοκορεατική απειλή, με την πρωθυπουργό της Βρετανίας να δηλώνει ότι θα πρέπει να επισπευσθεί ο ρυθμός με τον οποίο θα επιβάλλονται οι κυρώσεις στην Πιονγιάνγκ.
Ο ισχυρός σύμμαχος
Μια στάση η οποία δεν βρίσκει καθόλου σύμφωνο το Πεκίνο, τη μόνη ισχυρή σύμμαχο της Βόρειας Κορέας.
«Κάποιες χώρες αγνοούν με επιλεκτικό τρόπο τις εκκλήσεις για διάλογο και δεν μιλούν παρά μόνο για κυρώσεις (…) Οι ενέργειές τους και οι δηλώσεις τους έχουν καταστροφικό και όχι εποικοδομητικό ρόλο στην επίλυση του πυρηνικού προβλήματος», είπε σε χθεσινή του ανακοίνωση το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «η κρίση στην κορεατική χερσόνησο δεν είναι σενάριο ταινίας, ούτε παιχνίδι στον υπολογιστή, είναι μια πραγματική κατάσταση που αφορά την ειρήνη στην περιοχή».
Παρεμπιπτόντως, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μέλος του οποίου είναι η Κίνα, ναι μεν καταδίκασε ομόφωνα την Τρίτη στην έκτακτη συνεδρίασή του την τελευταία εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, ωστόσο δεν αποφάσισε την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Πιονγιάνγκ.
Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι από χθες, ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο σε σχέση με την κορεατική κρίση είναι η διάσταση απόψεων ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις.
Σε αντίθεση με τον Αμερικανό πρόεδρο ο οποίος έγραψε την Τετάρτη στο τουίτερ ότι «οι συνομιλίες δεν είναι η λύση», ο Μάτις δήλωσε πως «ποτέ δεν ξεμένουμε από διπλωματικές λύσεις» μετά τη συνάντηση που είχε με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του στο Πεντάγωνο.
Κι ενώ στις ΗΠΑ πληθαίνουν οι αναλύσεις οι οποίες υποβαθμίζουν τον κίνδυνο πραγματικής σύρραξης από αυτή τη νέα αμερικανοκορεατική κόντρα, άλλο τόσο πληθαίνουν και τα άρθρα γνώμης που επισημαίνουν ότι ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να χειριστεί σοβαρά την κατάσταση.
«Για την κρίση με τη Βόρεια Κορέα χρειάζεται ένας ενήλικας. Ο Τραμπ κάνει τα πράγματα χειρότερα», σχολίαζε στο CNN ο Τζόναθαν Κρίστολ από το World Policy Institute. Ο Κρίστολ θεωρεί απίθανη τη σύρραξη στην Ανατολική Ασία «επειδή οι απειλές του Τραμπ είναι κούφιες και του Κιμ το ίδιο».
Πιστεύει ωστόσο ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να έχουν μια πολύπλευρη, συντονισμένη και προσεκτική αντίδραση στις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας. «Δυστυχώς», ανέφερε, «αυτές οι ιδιότητες δεν χαρακτηρίζουν ακριβώς την κυβέρνηση Τραμπ».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας