Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.3° 16.8°
1 BF
67%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.0° 14.4°
0 BF
79%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 16.6°
2 BF
81%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
81%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
19.7° 16.1°
2 BF
63%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.9° 15.0°
2 BF
73%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
76%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.2° 19.2°
3 BF
40%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.1° 16.6°
1 BF
67%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.5° 14.8°
0 BF
67%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.3° 14.3°
3 BF
82%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.1° 16.1°
1 BF
78%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Μέση Ανατολή, Αφρικανοί πρόσφυγες
Αφρικανοί πρόσφυγες - φωτ. αρχείου | AP Photo/Oded Balilty

Με πόρους της Ε.Ε. η Αίγυπτος απελαύνει Σουδανούς πρόσφυγες

Η Αίγυπτος απέλασε 800 Σουδανούς πρόσφυγες τους πρώτους τρεις μήνες του 2024, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, αξιοποιώντας χρηματοδοτικούς πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία προχώρησε η Διεθνής Αμνηστία, σύμφωνα με έκθεση της οποίας, οι αιγυπτιακές αρχές λαμβάνουν χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να «συλλαμβάνουν και να απελαύνουν Σουδανούς πρόσφυγες». Μέσα στους πρώτους τρεις μήνες του χρόνου, συνελήφθησαν και απελάθηκαν 800 άνθρωποι που αναζητούσαν προστασία από τον πόλεμο στο Σουδάν.

Η Διεθνής Αμνηστία στην έρευνά της διαπίστωσε ότι η Αίγυπτος «επέστρεψε διά της βίας στο Σουδάν περίπου 800 συλληφθέντες μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2024, οι οποίοι δεν είχαν όλοι τη δυνατότητα να ζητήσουν άσυλο». Επίσης, καταγράφει εκστρατεία μαζικών συλλήψεων στο Κάιρο και την Γκίζα, αλλά και στο Ασουάν, όπου η αστυνομία «διεξήγαγε μαζικές στάσεις και ελέγχους ταυτότητας με στόχο μαύρους ανθρώπους, σκορπώντας φόβο στην κοινότητα των προσφύγων, αφήνοντας πολλούς να φοβούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους».

Να σημειωθεί επίσης ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κατέγραψε 3.000 ανθρώπους που απελάθηκαν στο Σουδάν από την Αίγυπτο μόνο τον Σεπτέμβριο του 2023.

Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπογράψει από τον Οκτώβριο του 2022 συμφωνία χρηματοδότησης 80 εκατομμυρίων ευρώ με την Αίγυπτο για την ενίσχυση της συνοριοφυλακής και της ακτοφυλακής της χώρας, με σκοπό να αποτρέψει την περαιτέρω μετανάστευση προς την Ευρώπη. Επίσης, σύμφωνα με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, η χρηματοδότηση αυτή προορίζεται για «διαχείριση συνόρων, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και καταπολέμησης του λαθρεμπορίου». Η ΕΕ θα παράσχει επιπλέον 20 εκατομμύρια ευρώ στην Αίγυπτο, είπε ο Μπορέλ, για να βοηθήσει «να αντιμετωπίσει αυτό το νέο κύμα Σουδανών προσφύγων στα νότια σύνορά σας».

Τον περασμένο Μάρτιο, σε επίσκεψη στην Αίγυπτο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, της Τζόρτζια Μελόνι, του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Βέλγου πρωθυπουργού Αλεξάντερ ντε Κρόο και του Αυστριακού καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ, συμφωνήθηκε περαιτέρω χρηματοδότηση 7,4 δισ. ευρώ από την Ε.Ε., εκ των οποίων τουλάχιστον 200 εκατ. για την καταπολέμηση της μετανάστευσης.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η Ε.Ε. μπορεί να κατηγορηθεί για συνενοχή σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο.

Όπως επισήμανε η Σάρα Χάσας, εκπρόσωπος της Αμνηστίας, «είναι αδιανόητο οι Σουδανές γυναίκες, άνδρες και παιδιά που φεύγουν από την ένοπλη σύγκρουση στη χώρα τους και αναζητούν ασφάλεια πέρα ​​από τα σύνορα στην Αίγυπτο, συλλαμβάνονται μαζικά και κρατούνται αυθαίρετα σε άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες, πριν απελαθούν παράνομα».

Επιχειρήσεις-σκούπα και άθλιες συνθήκες κράτησης

Μόνο στο Ασουάν, η διεθνής οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατέγραψε 14 συλλήψεις προσφύγων από δημόσια νοσοκομεία, ενώ περιγράφει τις τραγικές συνθήκες στις οποίες κρατούνται οι υπό απέλαση πρόσφυγες.

Τις εγκαταστάσεις κράτησης διοικούν οι Αιγύπτιοι συνοριοφύλακες, υπηρεσία η οποία λαμβάνει σημαντική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως αναφέρει, πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 11 παιδιά και οι μητέρες τους, υποχρεώθηκαν να μείνουν σε βρόμικες αποθήκες ή σε στάβλους σε στρατόπεδα, έως ότου «φορτωθούν» σε λεωφορεία και φορτηγά και οδηγηθούν στα σύνορα με το Σουδάν.

Σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Σουδάν από την έναρξη του πολέμου τον Απρίλιο του 2023, όπου οι συγκρούσεις μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων και της πολιτοφυλακής των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) έχουν επεκταθεί σε ολόκληρες επαρχίες. Ο πόλεμος έχει αναγκάσει περισσότερους από 9 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, οι περισσότεροι από τους οποίους παραμένουν εκτοπισμένοι μέσα στο Σουδάν.

Στην Αίγυπτο υπάρχουν περίπου 500.000 καταγεγραμμένοι Σουδανοί πρόσφυγες. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι συλλήψεις και οι απελάσεις ακολούθησαν πρωθυπουργικό διάταγμα τον περασμένο Αύγουστο, το οποίο απαιτούσε από τους ξένους υπηκόους να νομιμοποιήσουν το καθεστώς τους. Ακολούθως, σημειώνει, «οι δυνάμεις της συνοριακής φρουράς της Αιγύπτου, που υπάγονται στο υπουργείο Άμυνας, αλλά και η αστυνομία που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών, πραγματοποίησαν μαζικές αυθαίρετες συλλήψεις Σουδανών και κράτησαν γυναίκες, άνδρες και παιδιά σε σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες, εν αναμονή της αναγκαστικής επιστροφής τους στο Σουδάν».

Τον Ιανουάριο, η αιγυπτιακή κυβέρνηση δήλωσε ότι θα ξεκινήσει έλεγχο για τον υπολογισμό του κόστους για την κατάσταση του προσφυγικού πληθυσμού.

«Η αιγυπτιακή κυβέρνηση τεκμηριώνει τον αριθμό των προσφύγων για να προσδιορίσει το οικονομικό κόστος της φιλοξενίας τους κάτω από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της χώρας», δήλωσε στην εφημερίδα Asharq Al-Awsat ο Adel Amer, διευθυντής του Αιγυπτιακού Κέντρου Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών. Στόχος, πρόσθεσε, ήταν «να παροτρύνουμε τη διεθνή κοινότητα να πληρώσει το μερίδιό της».

Πηγή: The Guardian

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Με πόρους της Ε.Ε. η Αίγυπτος απελαύνει Σουδανούς πρόσφυγες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας