Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.2° 19.6°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.0°
2 BF
73%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
19.0° 17.7°
2 BF
77%
Ιωάννινα
Ασθενής ομίχλη
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
3 BF
82%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.6° 17.6°
1 BF
75%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
0 BF
72%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.5° 18.5°
1 BF
73%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
21.4° 20.5°
5 BF
56%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.9° 15.5°
3 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
69%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
0 BF
68%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.6° 17.3°
1 BF
57%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
4 BF
85%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.3°
0 BF
55%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
2 BF
71%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.5° 13.5°
1 BF
83%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Γκαμπόν, δικτατορία
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
GABON 24 via AP

Χούντα και στην Γκαμπόν

Οι στρατιωτικοί ανέτρεψαν την κυβέρνηση σε ακόμη μία πρώην γαλλική αποικία της Αφρικής • Διακήρυξαν από τηλεοράσεως χθες τα ξημερώματα ότι αναλαμβάνουν την εξουσία και ακυρώνουν τα αποτελέσματα των αμφισβητούμενων εκλογών της 26ης Αυγούστου, που έδιναν για τρίτη συναπτή φορά τη νίκη στον άκρως αμφιλεγόμενο πρόεδρο της χώρας, Αλί Μπονγκό

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη παραδέρνει πλέον (και) η Γκαμπόν, καθώς τα στρατιωτικά πραξικοπήματα σε χώρες της δυτικής και κεντρικής Αφρικής έχουν πάρει τη μορφή ντόμινο, απομακρύνοντάς τες ολοένα από τη νεοαποικιοκρατική επιρροή της Δύσης και ειδικά της Γαλλίας.

Η διαφθορά εκλεγμένων φιλοδυτικών κυβερνήσεων και η αποτυχία τους να παράσχουν ασφάλεια στους τοπικούς πληθυσμούς, που εξακολουθούν να απειλούνται από τη φονική δράση τζιχαντιστικών οργανώσεων παρά τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις ντόπιων και δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων, άνοιξαν εντός μιας τριετίας τον δρόμο στην εκδήλωση οχτώ πραξικοπημάτων σε πρώην γαλλικές αποικίες στην περιοχή του Σαχέλ: Μάλι, Γουινέα, Μπουρκίνα Φάσο και Τσαντ. Τον Ιούλιο ακολούθησε ο Νίγηρας και χθες η Γκαμπόν, που βρίσκεται πιο νότια, έχει έκταση λίγο μικρότερη από την αμερικανική πολιτεία του Κολοράντο (καλυμμένη κατά σχεδόν 90% από δάση) και αποτελεί μέλος του ΟΠΕΚ, καθότι εξαιρετικά πλούσια σε πετρέλαιο. 

Αν και είναι όμως μία από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες της Αφρικής, χωρίς να έχει πληγεί από τη μάστιγα των τζιχαντιστών, ο πλούτος από τον μαύρο χρυσό δεν έχει βγάλει από τη φτώχεια μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού των 2,4 εκατομμυρίων, περίπου, αλλά έχει συσσωρευτεί στις τσέπες της άρχουσας ελίτ με επίκεντρο τη δυναστεία των Μπονγκό που έχει κυβερνήσει με σιδηρά πυγμή επί σχεδόν 56 χρόνια.

Την ανατροπή αυτού του καθεστώτος λένε ότι επιδιώκουν Γκαμπονέζοι στρατιωτικοί, που διακήρυξαν από τηλεοράσεως χθες τα ξημερώματα ότι αναλαμβάνουν την εξουσία και ακυρώνουν τα αποτελέσματα των αμφισβητούμενων εκλογών της 26ης Αυγούστου, που μόλις είχαν ανακοινωθεί, δίνοντας για τρίτη συναπτή φορά τη νίκη στον άκρως αμφιλεγόμενο πρόεδρο της χώρας, Αλί Μπονγκό, με υπερβολικά μεγάλο ποσοστό 64,27%, εν μέσω καταγγελιών για νοθεία και από τον βασικό υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Αλμπέρ Οντό Οσά, που συγκέντρωσε 30,77%. 

Έχοντας καταπνίξει απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος πριν από μία τετραετία κι έχοντας υποστεί εγκεφαλικό που τον άφησε για δέκα μήνες εκτός δημόσιας ζωής, με προβλήματα κινητικότητας και ομιλίας, ο ζάπλουτος Αλί Μπονγκό –σε κατ’ οίκον περιορισμό πια μαζί με την οικογένειά του– ανέλαβε την προεδρία το 2009 μετά τον θάνατο του πατέρα του, Ομάρ Μπονγκό, που είχε γαντζωθεί στην εξουσία 41 ολόκληρα χρόνια.

Τις εκλογές του περασμένου Σαββάτου είχε σκιάσει μεταξύ άλλων η ηχηρή απουσία διεθνών παρατηρητών. «Η Γκαμπόν βρισκόταν εν μέσω ενός έτερου εκλογικού πραξικοπήματος, οπότε το ένα πραξικόπημα ακολούθησε το άλλο και το τελευταίο έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι δημοφιλές. Ας παραμείνουμε όμως επιφυλακτικοί», επισήμανε ο Τομά Μπορέλ, εκπρόσωπος της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Survie, με έδρα το Παρίσι, που τάσσεται κατά της παρεμβατικής πολιτικής της Γαλλίας στην Αφρική. «Αν μια στρατιωτική δικτατορία αντικαταστήσει τη δικτατορία του Μπονγκό, ο λαός της Γκαμπόν θα είναι και πάλι χαμένος»... Ηδη αρκετά μέλη της δυναστείας έχουν τεθεί υπό έρευνα στη Γαλλία και ορισμένα αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διαφθορά, υπεξαίρεση και ξέπλυμα χρήματος, σύμφωνα με δημοσιεύματα γαλλικών ΜΜΕ.

Με εξαίρεση κάποιους πυροβολισμούς που ακούστηκαν μετά την ανακοίνωση των επίμαχων εκλογικών αποτελεσμάτων στην πρωτεύουσα Λιμπρεβίλ, η οποία θεωρείται προπύργιο της αντιπολίτευσης, μέχρι χθες βράδυ δεν είχαν αναφερθεί περιστατικά βίας. Ο 64χρονος Μπονγκό, που σπούδασε στη Γαλλία και στα τέλη Ιουνίου είχε συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, εμφανίστηκε στην προεδρική κατοικία μέσω βίντεο, καλώντας «φίλους από όλο τον κόσμο» να «κάνουν θόρυβο» για να τον βοηθήσουν. 

Παρά την αναγγελθείσα επανεκλογή του, όμως, η εκδήλωση του πραξικοπήματος έδειχνε μάλλον να προκαλεί ευφορία σε αρκετούς πολίτες της χώρας, που βγήκαν να διαδηλώσουν υπέρ της χούντας. Ο Μπονγκό «βγήκε στη σύνταξη», υποστήριζε λίγο αργότερα ο επικεφαλής της προεδρικής του φρουράς, στρατηγός Μπρις Ολγκί Νγκεμά. «Δεν είχε δικαίωμα να υπηρετήσει τρίτη θητεία. Το Σύνταγμα ποδοπατήθηκε. Η εκλογική διαδικασία δεν ήταν η σωστή. Κι έτσι ο στρατός αποφάσισε να γυρίσει σελίδα και να κάνει κάτι», δικαιολογήθηκε, προτού ανακοινωθεί ότι αναλαμβάνει «μεταβατικός» πρόεδρος της χώρας.

Οι πραξικοπηματίες έκλεισαν τα σύνορα της Γκαμπόν και διατήρησαν τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί πριν από τις εκλογές μαζί με διακοπή του ίντερνετ, το οποίο πάντως χθες έδειχνε να έχει αποκατασταθεί. Γαλλία, ΟΗΕ και Αφρικανική Ένωση καταδίκασαν το πραξικόπημα, τη βαθιά ανησυχία τους εξέφρασαν οι ΗΠΑ, ενώ Κίνα και Ρωσία έκαναν έκκληση για ταχεία επιστροφή στη σταθερότητα. Τον κίνδυνο «να αυξηθεί η αστάθεια σε όλη την περιοχή» υπογράμμισε δε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Χούντα και στην Γκαμπόν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας