Δεν υπαναχωρούν στις κλιμακούμενες έξωθεν πιέσεις οι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί στον Νίγηρα, κατεβάζοντας χθες στους δρόμους της πρωτεύουσας Νιαμέ χιλιάδες διαδηλωτές με αφορμή και την εθνική επέτειο για τη συμπλήρωση 63 χρόνων από την ανεξαρτησία της αφρικανικής χώρας από τους Γάλλους αποικιοκράτες. Τα αντιγαλλικά αισθήματα ήταν και πάλι έκδηλα, με το πλήθος να φωνάζει συνθήματα κατά της Γαλλίας και υπέρ του Βλαντίμιρ Πούτιν, να ανεμίζει ρωσικές σημαίες και να διαμαρτύρεται έντονα για την απειλή χρήσης βίας και τις σκληρές κυρώσεις που έσπευσε να επιβάλει στον πάμφτωχο Νίγηρα η Οικονομική Κοινότητα Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS), καταδικάζοντας την ανατροπή του φιλοδυτικού προέδρου, Μοχάμεντ Μπαζούμ, την προηγούμενη βδομάδα, και τη νέα εγκαθίδρυση στρατιωτικής δικτατορίας.
Οι διαδηλωτές ζητούσαν επίσης την αποχώρηση των περίπου 1.500 Γάλλων στρατιωτών που σταθμεύουν στη χώρα, στο πλαίσιο των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων της Δύσης για την καταπολέμηση τζιχαντιστικών οργανώσεων που δρουν στην ευρύτερη όσο και ασταθή περιοχή του Σαχέλ.
Το Παρίσι -που ολοκλήρωσε προς το παρόν τις επιχειρήσεις αερομεταφοράς για τη φυγάδευση από τον Νίγηρα 1.079 συνολικά ξένων πολιτών, ανάμεσά τους και 577 Γάλλων– είχε καλέσει τους πραξικοπηματίες να «εγγυηθούν πλήρως» την ασφάλεια της γαλλικής πρεσβείας στη Νιαμέ, που είχε δεχτεί επίθεση από υποστηρικτές της χούντας την περασμένη Κυριακή. Με τηλεοπτικό διάγγελμα, ο ντε φάκτο πλέον πρόεδρος της χώρας, στρατηγός Αμπντουραχμάν Τσιανί, διαμήνυσε ότι «αρνείται να υποκύψει σε οποιαδήποτε απειλή», στηλιτεύοντας τις κυρώσεις της ECOWAS ως απάνθρωπες, παράνομες και άδικες. Σε αυτές περιλαμβάνεται η διακοπή των ενεργειακών συναλλαγών με τον Νίγηρα, που προμηθεύεται έως και το 90% της ενέργειάς του από τη γειτονική (και προεδρεύουσα της ECOWAS αυτή την περίοδο) Νιγηρία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η χούντα του Τσιανί κατηγόρησε μάλιστα τη φιλοδυτική νιγηριανή κυβέρνηση ότι διέκοψε σκόπιμα την ηλεκτροδότηση σε διάφορες πόλεις, προκαλώντας εκτεταμένα μπλακάουτ.
Ο Νίγηρας έγινε το τέταρτο κράτος-μέλος της ECOWAS στο οποίο εκδηλώθηκε στρατιωτικό πραξικόπημα την τελευταία τριετία. Είχαν προηγηθεί η Γουινέα, η Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι, με τα δύο τελευταία να έχουν περάσει πια στην επιρροή της Ρωσίας και να εκφράζουν ρητά τη στήριξή τους στη χούντα του Τσιανί, προειδοποιώντας με κοινή τους ανακοίνωση πως θα εκλάβουν οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα ως «κήρυξη πολέμου» εναντίον τους.
Μετά το τελεσίγραφο της ECOWAS για επαναφορά του ανατραπέντος προέδρου Μπαζούμ στην εξουσία μέχρι την Κυριακή υπό την απειλή ανάληψης στρατιωτικής δράσης σε διαφορετική περίπτωση, υπήρξε χθες ηχηρή παρέμβαση της επίσης φιλοδυτικής Σενεγάλης, που ανήγγειλε ότι προτίθεται να συμμετάσχει με στρατεύματα σε ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση της ECOWAS στον Νίγηρα, αν κάτι τέτοιο τελικά αποφασιστεί. «Πεποίθηση της Σενεγάλης είναι ότι τα πραξικοπήματα αυτά πρέπει να σταματήσουν, γι’ αυτό πηγαίνουμε εκεί», τόνισε η Σενεγαλέζα υπουργός Εξωτερικών, Αϊσάτα Ταλ Σαλ.
«Η στρατιωτική επιλογή είναι η απολύτως τελευταία επιλογή στο τραπέζι, η έσχατη λύση, αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο αυτό», δήλωσε από την πλευρά του ο Αμπντέλ-Φατάου Μούσα, επίτροπος της ECOWAS για τις Πολιτικές Υποθέσεις, την Ειρήνη και την Ασφάλεια, καθώς από την Τετάρτη βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων κρατών-μελών του δυτικοαφρικανικού μπλοκ στη νιγηριανή πρωτεύουσα Αμπούτζα, προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα. «Υπάρχει ανάγκη να επιδείξουμε ότι δεν μπορούμε μόνο να γαβγίζουμε, αλλά και να δαγκώνουμε», συμπλήρωσε ο Μούσα.
Την ώρα δε που έφτανε χθες στη Νιαμέ αντιπροσωπεία της ECOWAS για συνομιλίες με τους πραξικοπηματίες, ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Μπόλα Τινούμπου, καλούσε το μπλοκ να κάνει «ό,τι χρειαστεί, ώστε να διασφαλίσει μια οριστική και φιλική επίλυση» της κρίσης στον Νίγηρα.
Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, με τον (κρατούμενο στην κατοικία του) ανατραπέντα πρόεδρο Μπαζούμ, διαβεβαιώνοντάς τον ότι οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην αποκατάσταση της εκλεγμένης κυβέρνησής του, την άμεση απελευθέρωσή του ζήτησε χθες και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία διέταξαν την εκκένωση από το μη απαραίτητο προσωπικό των πρεσβειών τους στη Νιαμέ, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ανακοινώνει τη ναύλωση αεροσκάφους για την απομάκρυνση την Παρασκευή και όσων Αμερικανών πολιτών επιθυμούν να φύγουν. ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία πάντως δεν αποσύρουν (προς το παρόν τουλάχιστον) τις στρατιωτικές δυνάμεις τους από τον Νίγηρα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας