Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.3°
4 BF
68%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Nigiraw praxikopima
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Alberto Lobianco / LaPresse via AP

Στο χάος ο Νίγηρας, ανετράπη η κυβέρνηση

Την ώρα που στην Αγία Πετρούπολη διεξάγεται η μεγάλη ρωσο-αφρικανική σύνοδος, μία μεγάλη υποσαχάρια δημοκρατία παραδίδεται στην αβεβαιότητα μετά την ανακοίνωση ομάδας στρατιωτικών πως πήραν την εξουσία και έθεσαν υπό κράτηση τον πρόεδρο Μπαζούμ.

Νέο πλήγμα για την ήδη συρρικνούμενη επιρροή της νεο-αποικιοκρατικής Δύσης στην Αφρική αποτελεί το στρατιωτικό πραξικόπημα στον πάμφτωχο οικονομικά, πλούσιο όμως σε κοιτάσματα ουρανίου Νίγηρα των 25 εκατομμυρίων (μουσουλμάνων βασικά) κατοίκων – την πρώην αποικία της Γαλλίας και μέχρι πρότινος τουλάχιστον σύμμαχό της κλειδί, όπως και των ΗΠΑ, στις αποδυναμωμένες πια αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις κατά τζιχαντιστικών οργανώσεων στην περιοχή του Σαχέλ.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια ζώνη χωρών που ολοένα και αποσταθεροποιείται τα τελευταία χρόνια, αφού και το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο –επίσης πρώην γαλλικές αποικίες– κυβερνώνται πλέον από χούντες που έχουν αναπτύξει μάλιστα στενές σχέσεις με τη Μόσχα και τη διαβόητη ομάδα μισθοφόρων Wagner. Συμπτωματικά ή μη, το ξέσπασμα του πραξικοπήματος συνέπεσε με τη δεύτερη ρωσο-αφρικανική σύνοδο που διεξάγεται στην Αγία Πετρούπολη παρουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το βράδυ της Τετάρτης, στρατιώτες της φρουράς του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου του Νίγηρα, Μοχάμεντ Μπαζούμ, διακήρυξαν από τηλεοράσεως ότι ανέτρεψαν την κυβέρνησή του και ότι τον έχουν θέσει υπό κράτηση στην κατοικία του, βυθίζοντας τη χώρα στο χάος και την αβεβαιότητα. Οπως ανακοίνωσαν οι αυτοαποκαλούμενες Δυνάμεις Aμυνας και Ασφάλειας (FDS), «αποφάσισαν να βάλουν τέλος στο καθεστώς», καταλύοντας όλους τους θεσμούς της χώρας, κλείνοντας τα σύνορα και επιβάλλοντας νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Αμπντου Σιντίκου Ισα, εξέφρασε τη στήριξή του στους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς, επικαλούμενος την αποφυγή «μιας θανατηφόρας αντιπαράθεσης».

Νωρίτερα, εν μέσω ομόθυμης καταδίκης της Δύσης για το νέο πραξικόπημα κι ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζητούσε με τη σειρά του αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στη χώρα, ο ανατραπείς πρόεδρος Μπαζούμ διαμήνυε απτόητος στο τουίτερ ότι «τα επιτεύγματα που κερδήθηκαν δύσκολα, θα διαφυλαχτούν. Ολοι οι πολίτες του Νίγηρα που αγαπούν τη δημοκρατία και την ελευθερία θα φροντίσουν γι’ αυτό».

Πράγματι, μερικές εκατοντάδες υποστηρικτές του βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Νιαμέ για να διαδηλώσουν ενάντια στο –αναίμακτο προς το παρόν– πραξικόπημα, πριν διαλυθούν από προειδοποιητικά πυρά στρατιωτών. Αλλες ομάδες διαδηλωτών κρατούσαν πάντως ρωσικές σημαίες και αυτοσχέδια πλακάτ που έγραφαν «Κάτω η Γαλλία» και «Εξω οι ξένες βάσεις». Πλήθος ατόμων πυρπόλησε, δε, τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, κατηγορώντας το για διαφθορά και παταγώδη αποτυχία να βελτιώσει την κατάσταση ασφαλείας στη χώρα και να τερματίσει το μακροχρόνιο αντάρτικο εξτρεμιστών ισλαμιστών.

Γαλλία και ΗΠΑ διατηρούν στρατιωτικές βάσεις στον Νίγηρα, στο πλαίσιο (και) της καταπολέμησης τζιχαντιστικών οργανώσεων που υποστηρίζουν το «Ισλαμικό κράτος» και την Αλ Κάιντα. Ειδικά το Παρίσι αποφάσισε πέρσι να μετακινήσει γαλλικά στρατεύματα στον Νίγηρα από το Μάλι, καθώς ξίνισαν οι σχέσεις του με το τελευταίο όταν επιβλήθηκε και εκεί στρατιωτική δικτατορία και υπήρξε προσέγγιση με τη Ρωσία και την παραστρατιωτική ομάδα Wagner. Μέσα σε ανάλογες εντάσεις, η Γαλλία απέσυρε και τις δυνάμεις της που στάθμευαν στην Μπουρκίνα Φάσο. Η Ε.Ε. παράλληλα έχει αναγάγει τον Νίγηρα σε κομβικό σύμμαχο στη δική της φονική μάχη ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική. Η δε Γερμανία ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι θα συμμετάσχει σε τριετή ευρωπαϊκή στρατιωτική αποστολή, με στόχο τη βελτίωση του στρατού του Νίγηρα.

«Ο Μπαζούμ ήταν η μόνη ελπίδα της Δύσης στην περιοχή του Σαχέλ. Γαλλία, ΗΠΑ και Ε.Ε. έχουν ξοδέψει μεγάλο μέρος των πόρων τους στην περιοχή για να ενισχύσουν τον Νίγηρα και τις δυνάμεις ασφαλείας του», εξηγούσε ο Ουλφ Λέσινγκ, επικεφαλής του προγράμματος για το Σαχέλ στο γερμανικό ίδρυμα Konrad Adenauer-Stiftung, θεωρώντας ότι η επιβολή χούντας δίνει ευκαιρία στη Μόσχα να επεκτείνει τη δική της επιρροή στην Αφρική. Οι ΗΠΑ, πάντως, δεν έχουν δει αξιόπιστη ένδειξη εμπλοκής της Ρωσίας ή της Wagner σε αυτό καθαυτό το πραξικόπημα, ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ.

«Βλέπουμε μια ανησυχητική τάση», τόνισε από την πλευρά του ο γ.γ. του ΟΗΕ. «Ολόκληρη η ζώνη νότια της Σαχάρας μετατρέπεται σε μια εξαιρετικά προβληματική περιοχή, με τρομερές συνέπειες για τους πληθυσμούς της και τρομερές συνέπειες για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην αφρικανική ήπειρο», συμπλήρωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, αναφέροντας χαρακτηριστικά «την εύθραυστη μετάβαση στο Τσαντ και τη φριχτή κατάσταση στο Σουδάν». Το πραξικόπημα στον Νίγηρα, κατέληξε, «ωφελεί μόνο τις τρομοκρατικές οργανώσεις» που «γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Στο χάος ο Νίγηρας, ανετράπη η κυβέρνηση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας