Βελτίωση στη... μερική τήρηση της εφταήμερης εκεχειρίας από τις αντιμαχόμενες πλευρές στο εμπόλεμο Σουδάν ανέφεραν πρώτη φορά χθες οι δύο χώρες-επιτηρητές και μεσολαβητές της συμφωνίας, ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία. Οι εχθροπραξίες όμως συνεχίζονταν σποραδικά και στην πυκνοκατοικημένη περιοχή της λεγόμενης «τριπλής πρωτεύουσας» Χαρτούμ-Ομντουρμάν-Μπαχρί και στο μαρτυρικό Νταρφούρ. «Αν και παρατηρήθηκαν χρήσεις πολεμικών αεροσκαφών και μεμονωμένα πυρά στο Χαρτούμ, η κατάσταση καλυτέρευσε από τις 24 Μαΐου όταν ο μηχανισμός επιτήρησης της εκεχειρίας εντόπισε σημαντικές παραβιάσεις της συμφωνίας» σημείωνε κοινή ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας. Συμπλήρωνε δε ότι οι αντιπροσωπείες τους «προειδοποίησαν τις [δύο] πλευρές να μην προβούν σε περαιτέρω παραβιάσεις και τις εκλιπάρησαν να βελτιώσουν τον σεβασμό για την κατάπαυση πυρός στις 25 Μαΐου, κάτι που έπραξαν». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, είχε ήδη απειλήσει με επιβολή κυρώσεων, χωρίς να διευκρινίσει τι είδους και εναντίον ποιου.
Η έβδομη κατά σειρά εκεχειρία ανάμεσα στον τακτικό στρατό του Σουδάν (που υπερέχει στον αέρα διαθέτοντας μαχητικά αεροσκάφη) και τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης RSF (που έχουν πλεονέκτημα στο έδαφος, έχοντας καταλάβει κρίσιμες υποδομές αλλά και κατοικημένες περιοχές) τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Δευτέρα. Ολες οι προηγούμενες παραβιάστηκαν, επιτείνοντας την προϋπάρχουσα ανθρωπιστική κρίση και επιταχύνοντας τον μαζικό εκτοπισμό 1,3 εκατομμυρίων ανθρώπων (προς το παρόν), είτε εσωτερικά είτε σε ευάλωτες γειτονικές χώρες όπως το Νότιο Σουδάν και το Τσαντ όπου φιλοξενούνται ήδη εκατομμύρια άλλοι πρόσφυγες - εξ ου και η διεθνής ανησυχία για διάχυση της κρίσης, περιφερειακή αποσταθεροποίηση και εμπλοκή άλλων κρατών στη φονική σύρραξη.
Σκοπός της τελευταίας εκεχειρίας είναι να ανοίξουν επειγόντως ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση παγιδευμένων αμάχων και τη μεταφορά ζωτικής βοήθειας σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους - βοήθεια που την είχαν ανάγκη πριν καν εκτροχιάσουν από κοινού με πραξικόπημα τη διαδικασία εκδημοκρατισμού της φτωχής χώρας, βυθίζοντάς την τελικά σε νέο εμφύλιο λόγω της αμείλικτης διαμάχης τους για ολοκληρωτική αρπαγή της εξουσίας οι δύο αντίπαλοι στρατηγοί Μπουρχάν και Νταγκάλο, επικεφαλής αντίστοιχα της χούντας και του στρατού από τη μια και των RSF από την άλλη.
Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε πάντως ότι άρχισε επιτέλους να παραδίδει φάρμακα σε «εφτά νοσοκομεία του Χαρτούμ». Σχεδόν όλα έχουν πάψει να λειτουργούν κυρίως από εγκλήματα πολέμου που διαπράττουν και τα δύο στρατόπεδα, με μαχητές των RSF να λεηλατούν και να καταλαμβάνουν δομές υγείας και τον στρατό να εξαπολύει αδιακρίτως αεροπορικούς βομβαρδισμούς ακόμα και σε νοσοκομεία. Οπως προειδοποίησε αυτονόητα αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού, η διανομή βασικών εφοδίων στον άμαχο πληθυσμό «είναι θέμα ζωής και θανάτου».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας