«Η Τυνησία αντιμετωπίζει έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο και πρέπει να λάβει όποια μέτρα είναι δυνατά για να διατηρηθεί η ασφάλεια. [...] Αν επαναληφθούν επιθέσεις όπως της Σους, η χώρα θα καταρρεύσει», προειδοποίησε ο πρόεδρος Εσέμπσι, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τα «μέτρα»...
Τουλάχιστον 30 μέρες θα διαρκέσει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που κήρυξε το Σάββατο στην Τυνησία ο πρόεδρος της χώρας Μπέτζι Κάιντ Εσέμπσι, λίγες μέρες μετά το δεύτερο πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα φανατικού ισλαμιστή κατά ξένων τουριστών. Επί της ουσίας πρόκειται για επιβολή στρατιωτικού νόμου, ο οποίος δίνει προσωρινά μεγαλύτερη εκτελεστική«ευελιξία» στην κυβέρνηση αλλά και διευρυμένες εξουσίες στον στρατό και την αστυνομία, θέτοντας παράλληλα περιορισμούς στις δημόσιες συγκεντρώσεις, την κήρυξη απεργιών και τα ΜΜΕ.
Προσπαθώντας να κατευνάσει τους φόβους για κατάλυση των ελευθεριών που προασπίστηκε η λαϊκή εξέγερση του 2011, ο Εσέμπσι εξήγησε το σκεπτικό του σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον λαό. Τόνισε πως στόχος των δύο τρομοκρατικών ενεργειών (στο θέρετρο της Σους στις 26 Ιουνίου με 38 νεκρούς και στο Μουσείο Μπάρντο της Τύνιδας στις 18 Μαρτίου με 22 νεκρούς) δεν ήταν απλά η τουριστική βιομηχανία της χώρας και κατ’ επέκταση η αποσταθεροποίηση της εθνικής οικονομίας, αλλά η ίδια η κοσμική δημοκρατία που επικράτησε στην Τυνησία μετά την έγκριση του νέου Συντάγματος και τη διενέργεια εκλογών με «διαφανείς και δίκαιες» δημοκρατικές διαδικασίες.
«Η Τυνησία αντιμετωπίζει έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο και πρέπει να λάβει όποια μέτρα είναι δυνατά για να διατηρηθεί η ασφάλεια. [...] Αν επαναληφθούν επιθέσεις όπως της Σους, η χώρα θα καταρρεύσει», προειδοποίησε, χωρίς να διευκρινίσει τα «μέτρα». Διαβεβαίωσε επίσης πως η κυβέρνηση «σέβεται την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου. Αυτές συγκαταλέγονται στις κατακτήσεις της επανάστασης. Οσοι όμως ασκούν αυτές τις ελευθερίες πρέπει να λάβουν υπόψη τους και την επικρατούσα κατάσταση». Ορισμένοι Τυνήσιοι δημοσιογράφοι εξέλαβαν αυτή την αποστροφή ως συνέχεια πρόσφατων δηλώσεων του αντεισαγγελέα της Τύνιδας πως τα εγχώρια ΜΜΕ θα έπρεπε να επιδεικνύουν μεγαλύτερη «υπευθυνότητα» στην κάλυψη θεμάτων τρομοκρατίας.
Ο Εσέμπσι επέρριψε μέρος της ευθύνης στο χάος που επικρατεί στη γειτονική Λιβύη και στο «χαλιφάτο» που επιδιώκει να εγκαθιδρύσει και εκεί το αυτοαποκαλούμενο «Ισλαμικό κράτος» και οι παραφυάδες του. Οι τυνησιακές υπηρεσίες ασφαλείας αποδίδουν το χτύπημα στο ξενοδοχείο της Σους στην εγχώρια εξτρεμιστική οργάνωση «Ανσάρ Αλ Σαρία», υποστηρίζοντας πως ο 23χρονος Τυνήσιος δράστης Σάιφ Ρεζγκούι (φοιτητής και λάτρης του breakdance πριν ριζοσπαστικοποιηθεί στον ισλαμικό φονταμενταλισμό) είχε ασκηθεί στα όπλα στο ίδιο στρατόπεδο εκπαίδευσης στη Λιβύη με τους δύο συμπατριώτες του που αιματοκύλησαν το Μουσείο Μπάρντο. Σε συνέντευξή του στο BBC, πάντως, ο Εσέμπσι παραδέχτηκε πως οι τυνησιακές αρχές αντέδρασαν με καθυστέρηση, ζητώντας τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» που έχει εξαπολύσει πλέον η κυβέρνηση της χώρας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας