Μια πρωτοφανούς αγριότητας επίθεση από τη σομαλική Αλ Σαμπάμπ βίωσε χθες η κενυατική πόλη Γκαρίσα, καθώς πάνοπλοι άνδρες της ισλαμιστικής εξτρεμιστικής οργάνωσης εισέβαλαν νωρίς το πρωί στην πανεπιστημιούπολη και άνοιξαν πυρ αδιακρίτως, σκοτώνοντας τουλάχιστον 147 φοιτητές.
Ακολούθησε έφοδος των ειδικών δυνάμενων της αστυνομίας και πολύωρη άγρια μάχη από αίθουσα σε αίθουσα, ωσότου αργά το βράδυ το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Αντιμετώπισης Καταστροφών της Κένυας επιβεβαίωσε πως η επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων για τον απεγκλωβισμό των ομήρων ολοκληρώθηκε και ότι οι τέσσερις εισβολείς είναι νεκροί.
Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι ακόμη τραγικότερος, καθώς υπάρχουν δεκάδες αγνοούμενοι: στο κτίριο βρίσκονταν αρχικά 815 φοιτητές, εκ των οποίων μόνον 500 είναι διαπιστωμένα σώοι, ενώ 79 τραυματίες έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία.
Αργά το απόγευμα, ο Ερυθρός Σταύρος επιβεβαίωσε ότι 50 φοιτητές είχαν αφεθεί ελεύθεροι από τους ενόπλους. Πράγματι, εκπρόσωπος της Αλ Σαμπάμπ είχε δηλώσει νωρίτερα στο Reuters ότι κρατά «πολλούς» χριστιανούς φοιτητές ως ομήρους, διευκρινίζοντας ότι οι άνδρες του απελευθέρωσαν όλους τους μουσουλμάνους και άρχισαν να εκτελούν τους χριστιανούς.
Η Γκαρίσα βρίσκεται στη βορειοανατολική Κένυα, κοντά στα σύνορα με τη Σομαλία, από όπου εικάζεται βάσιμα ότι προήλθαν οι βαριά οπλισμένοι δράστες. Η σομαλική ισλαμιστική οργάνωση έχει πραγματοποιήσει κι άλλες επιθέσεις στη χώρα σε αντίποινα για την αποστολή Κενυατών στρατιωτών στη Σομαλία προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων ενάντια στους ισλαμιστές αντάρτες.
Ο ανταποκριτής του BBC στην Κένυα επισήμανε ότι το χθεσινό μακελειό θυμίζει έντονα την άλλη μεγάλη φονική και πολύνεκρη επίθεση της οργάνωσης το 2013 στο εμπορικό κέντρο Γουέστγκεϊτ της πρωτεύουσας Ναϊρόμπι, με απολογισμό 60 νεκρούς και περισσότερους από 170 τραυματίες.
Τόνισε επίσης ότι, αν και η κυβέρνηση είχε δεχτεί, μόλις πριν από μία εβδομάδα, απειλές από την Αλ Σαμπάμπ για επιθέσεις σε πανεπιστήμια, δεν έλαβε κανένα πρόσθετο μέτρο προκειμένου να αποτρέψει τη χθεσινή θηριωδία.
Η Γκρέις Κάι, φοιτήτρια στο Κολέγιο Εκπαίδευσης Καθηγητών της Γκαρίσα, το οποίο βρίσκεται κοντά στην πανεπιστημιούπολη που δέχτηκε την επίθεση, είπε στο Reuters ότι υπήρξαν ενδείξεις πως επίκειται επίθεση. «Κάποιοι ξένοι είχαν θεαθεί στην πόλη και θεωρήθηκαν ύποπτοι για τρομοκρατία. Τη Δευτέρα ο διευθυντής του κολεγίου μάς είπε... ότι ξένοι εθεάθησαν στο κολέγιό μας... Την Τρίτη, μας έστειλαν στα σπίτια μας και το κολέγιό μας έκλεισε, αλλά η πανεπιστημιούπολη έμεινε ανοιχτή και τώρα δέχτηκε επίθεση».
Η Αλ Σαμπάμπ, όπως και η Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία, θέλει να εγκαθιδρύσει τη δική της, σκληρότατη εκδοχή του ισλαμικού νόμου (σαρία). Oπως και σε προηγούμενες επιθέσεις της, διαχωρίζει τους χριστιανούς από τους μουσουλμάνους. Εχοντας σκοτώσει τουλάχιστον 200 άτομα την τελευταία διετία, η οργάνωση έχει «γονατίσει» και μία από τις βασικές πηγές της κενυατικής οικονομίας, τον τουρισμό.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας