Ενόσω η φρίκη του πολέμου αναβίωνε χθες στην αιματοβαμμένη Λωρίδα της Γάζας, 170 παγκόσμιοι ηγέτες άρχιζαν να συρρέουν εκ περιτροπής στο μαγευτικό Ντουμπάι, για την επίλυση μιας άλλης ανθρωπογενούς καταστροφής: της κλιματικής κρίσης.
Σημείο αναφοράς η COP28: η φετινή Διάσκεψη του ΟΗΕ για Κλίμα, στα πετρελαιοπαραγωγά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, διεξάγεται -όπως και οι προηγούμενες- έμπλεη υποσχέσεων για διάσωση του «φλεγόμενου» πλανήτη. «Λάμπουν» ωστόσο διά της απουσίας τους οι πρόεδροι των δύο μεγαλύτερων ρυπαντών παγκοσμίως -των ΗΠΑ και της Κίνας- αλλά και διά της ισχυρής παρουσίας του το πετρελαϊκό λόμπι.
«Το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου θα είναι εφικτό μόνο αν σταματήσουμε να καίμε ορυκτά καύσιμα. Οχι να τα μειώσουμε. Οχι να τα εξαλείψουμε σταδιακά», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, απευθυνόμενος σε μια διάσκεψη όπου η συντριπτική πλειονότητα των συνολικά 80.000 συμμετεχόντων καταφτάνει με ρυπογόνες πτήσεις. «Το κλιματικό χάος υποδαυλίζει τις φλόγες της αδικίας», υπογράμμισε. «Η δράση για το κλίμα μπορεί να γυρίσει τον διακόπτη».
Ομως τα συμφέροντα και η γεωπολιτική βάζουν «κόκκινες γραμμές» στη διεθνή συνεργασία. Η αντιπροσωπεία του Ιράν στην COP28 αποχώρησε χθες, διαμαρτυρόμενη για την εκπροσώπηση του Ισραήλ. Τα δε ΗΑΕ επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις χρηματοδοτικών ταμείων.
Ο πρόεδρος της COP28 και CEO της πετρελαϊκής ADNOC των Εμιράτων, σουλτάνος Αλ Τζάμπερ, παρουσίασε χθες μια γενικόλογη «Διακήρυξη των Εμιράτων» για τη βιώσιμη γεωργία, τα ανθεκτικά συστήματα τροφίμων και τη δράση για το κλίμα. Ο πρόεδρος των ΗΑΕ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ, ανακοίνωσε τη δημιουργία ταμείου 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση παγκόσμιων περιβαλλοντικών λύσεων.
«Ο πλανήτης έχει κουραστεί από αθετημένες συμφωνίες», σχολίασε εύγλωττα ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα, που δίνει μάχη για να σώσει τον Αμαζόνιο, τον πράσινο «πνεύμονα» της Γης. Ζήτησε κλιματική δικαιοσύνη. Επέκρινε τις περσινές δαπάνες ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για αγορές όπλων. Θα έπρεπε -τόνισε- να έχουν διατεθεί για την καταπολέμηση της πείνας και της κλιματικής αλλαγής, όχι σε πολέμους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας