Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
O Μόντι μόλις επέστρεψε από τη σύνοδο κορυφής της Ενωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας στην Ινδονησία
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
O Μόντι μόλις επέστρεψε από τη σύνοδο κορυφής της Ενωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας στην Ινδονησία | Willy Kurniawan/Pool Photo via AP

Οι G20 και το ηγεμονικό σόου του Ναρέντρα Μόντι

Ο εθνικιστής Ινδός πρωθυπουργός, οικοδεσπότης της συνόδου των 20 ισχυρών αυτό το Σαββατοκύριακο, φιλοδοξεί να αναδείξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας του ως ανερχόμενης υπερδύναμης αλλά και να εργαλειοποιήσει πολιτικά την περίσταση, ενόψει των εκλογών του 2024 ● Η απουσία των προέδρων της Κίνας και της Ρωσίας τοποθετεί χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών του διημέρου

Μια νέα Ινδία. Ή ίσως «Δημοκρατία της Μπαράτ». Ο ινδουιστής εθνικιστής πρωθυπουργός της οσονούπω πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου, Ναρέντρα Μόντι, έχει φιλόδοξα σχέδια για αυτό το Σαββατοκύριακο, ως «οικοδεσπότης» της πρώτης συνόδου κορυφής των G20 στη νότια Ασία.

Πραγματοποιείται στην ινδική πρωτεύουσα, το Νέο Δελχί, εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων, αγεφύρωτων διαφορών, χαμηλών προσδοκιών και ηχηρών απουσιών, πρωτίστως των προέδρων της Κίνας και της Ρωσίας. Ομως, κατά τον Ινδό πρωθυπουργό –που σε προσκλήσεις υπέγραψε ως «Πρόεδρος της Μπαράτ», χρησιμοποιώντας την προ βρετανικής κυριαρχίας σανσκριτική ονομασία, στενά συνδεδεμένη σήμερα με τον ινδουιστικό εθνικισμό–, η σύνοδος κορυφής των G20 αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για εθνικό… rebranding.

Ο ίδιος ο Μόντι μόλις επέστρεψε από τη σύνοδο κορυφής της ASEAN (Ενωση Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας) στην Ινδονησία. Μόλις πριν από τρεις εβδομάδες συμμετείχε εν τω μεταξύ στην ιστορική σύνοδο κορυφής των BRICS (Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Βραζιλία, Νότια Αφρική), όπου αποφασίστηκε η επέκταση του αντιδυτικού μπλοκ με την ένταξη επιπλέον έξι χωρών, δύο εκ των οποίων (Σαουδική Αραβία, Ιράν) είναι μέλη του ΟΠΕΚ. Ειδικά αυτή η εξέλιξη εγείρει νέες προκλήσεις και ερωτήματα για γεωπολιτικά ανισοβαρή διακυβερνητικά φόρουμ όμως οι G20, σε μια όλο και πιο κατακερματισμένη παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Είναι μέσα σε αυτό το σκηνικό που η Ινδία πλέον διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο ως ανερχόμενη υπερδύναμη, με επαμφοτερίζουσα εξωτερική πολιτική μεταξύ Ανατολής και Δύσης, σε σχέση συμμαχίας και αντιπαλότητας με την Κίνα, που φέτος αναμένει ανάπτυξη 7% και κατέκτησε μόλις προ ημερών τον νότιο πόλο της Σελήνης, αλλά επί της Γης διολιοσθαίνει υπό τη διακυβέρνηση Μόντι όλο και περισσότερο στον αυταρχισμό.

Στόχος της συνόδου κορυφής στο Νέο Δελχί, διακήρυξε σε προπαγανδιστικούς τόνους ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, είναι να γίνει ο κόσμος «έτοιμος για την Ινδία»: τη μοναδική χώρα που είναι ταυτόχρονα μέλος των BRICS και του Οργανισμού Συνεργασίας Σανγκάης (SCO), αλλά και φόρουμ στα οποία κυριαρχεί η Δύση όπως οι Quad, το G7 (ως προσκεκλημένο μέλος) και οι G20. Υπό την προεδρία της Ινδίας, υποστήριξε ο επικεφαλής της διπλωματίας της, ο παγκόσμιος Νότος έχει «προσελκύσει την προσοχή του κόσμου».

Πράγματι, ο Μόντι έχει προσκαλέσει στη σύνοδο στο Νέο Δελχί την Αφρικανική Ενωση, προωθώντας την ένταξή της ως πλήρους μέλους των G2O. Εάν αυτό τελικά συμβεί, ίσως να είναι η μοναδική ορατά σημαντική εξέλιξη του Σαββατοκύριακου στο διπλωματικό-γεωπολιτικό προσκήνιο.

Ο Ινδός πρωθυπουργός επιδεικνύει αμέριστο ενδιαφέρον για τον εξωραϊσμό της δημόσιας εικόνας του εντός και εκτός των συνόρων | AP Photo/Manish Swarup

Αν και η ατζέντα της συνόδου κατακλύζεται από κρίσιμα ζητήματα –από την κλιματική αλλαγή και την επισιτιστική ανασφάλεια έως τη μεταρρύθμιση των διεθνών οργανισμών και την ελάφρυνση χρέους αναπτυσσόμενων και υπανάπτυκτων κρατών–, οι βαθιές διαιρέσεις για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κινδυνεύουν να εκτροχιάσουν κάθε προοπτική προόδου. Αντανακλώντας τις υποτονικές προσδοκίες, εκφράζονταν φόβοι εξαρχής ότι η φετινή σύνοδος κορυφής θα γίνει η πρώτη των G20, με το πέρας της οποίας δεν θα εκδοθεί καν κοινό ανακοινωθέν…

Η «σκιά» είναι ήδη βαριά από την απουσία δύο βασικών «πρωταγωνιστών». Το γεγονός ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ απέχει από τη σύνοδο, στέλνοντας αντ’ αυτού τον πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ, προκάλεσε μέγα διπλωματικό ντόρο.

Εκλήφθηκε σιωπηρά ως προσβολή για την Ινδία –πολλώ δε μάλλον όταν το Πεκίνο στρώνει ταυτόχρονα κόκκινο χαλί στον Βενεζουελάνο πρόεδρο Μαδούρο– και στρατηγική απόρριψη της προοπτικής μιας νέας συνάντησης του Σι με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, όπως είχε συμβεί πρώτη φορά πέρυσι, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20 στο Μπαλί.

Ο δε Ρώσος πρόεδρος –που είχε προ ημερών τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μόντι– επέλεξε να στείλει στο Νέο Δελχί τον ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, παρά το γεγονός ότι η σύμμαχος Ινδία δεν έχει νομική υποχρέωση εκτέλεσης του εντάλματος σύλληψης που έχει εκδώσει σε βάρος του Βλαντίμιρ Πούτιν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Δεν έχει καν υπογράψει την ιδρυτική του διακήρυξη, όπως ισχύει άλλωστε για την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα.

Τούτων λεχθέντων, οι ΗΠΑ αναμένεται να εκμεταλλευτούν τη σύνοδο των G20 για να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τους δικούς τους συμμαχικούς δεσμούς με το Νέο Δελχί, κάνοντας πρόθυμα τα «στραβά μάτια» στην ευρέως καταγγελλόμενη αντιδημοκρατική παρέκκλιση του Μόντι. Την ίδια στάση τηρεί και η Ε.Ε., προωθώντας συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ινδία.

Κατά τα λοιπά, ο «οικοδεσπότης» πρωθυπουργός εργαλειοποιεί και πολιτικά την περίσταση, εντάσσοντάς την ουσιαστικά στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του για επανεκλογή το 2024. Οχι τυχαία, ως λογότυπο για τη σύνοδο κορυφής των G20 επέλεξε ένα λουλούδι λωτού, που θυμίζει έντονα το σύμβολο του ινδουιστικού εθνικιστικού κόμματός του.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οι G20 και το ηγεμονικό σόου του Ναρέντρα Μόντι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας