Οριακές διαπραγματεύσεις στην τηλεδιάσκεψη, καθώς οι διαφωνίες στα διαφορετικά στρατόπεδα της Ε.Ε. παραμένουν.
Ο εκπρόσωπος του Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε ότι το Eurogroup θα ξεκινήσει εκ νέου τα μεσάνυχτα.
Οριακές διαπραγματεύσεις στην τηλεδιάσκεψη, καθώς οι διαφωνίες στα διαφορετικά στρατόπεδα της Ε.Ε. παραμένουν.
Ο εκπρόσωπος του Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε ότι το Eurogroup θα ξεκινήσει εκ νέου τα μεσάνυχτα.
80.142 νεκροί παγκοσμίως από την εμφάνιση του ιού τον Δεκέμβριο στην Κίνα σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Περισσότερα από 1.397.180 τα κρούσματα που έχουν διαγνωστεί επίσημα σε 192 χώρες, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι οι αριθμοί αυτοί δεν είναι παρά ενδεικτικοί, καθώς σε αρκετές χώρες δεν πραγματοποιούνται τεστ παρά μόνο σε όσους πηγαίνουν στα νοσοκομεία.
Την ίδια στιγμή υπάρχουν εκτιμήσεις πως ούτε η καταγραφή των νεκρών είναι απόλυτα ακριβής.
Συζητήσεις, για την παροχή κρατικής βοήθειας, εξαιτίας των επιπτώσεων του κορονοϊού, έχουν αρχίσει ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστρίας και στις Austrian Airlines (AUA), που στην ουσία δεν είναι παρά μία θυγατρική εταιρεία της γερμανικής Lufthansa.
Πάντως, εκπρόσωπος της AUA στη Βιέννη, διέψευδε απόψε προηγούμενη είδηση του αμερικάνικου πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg, ότι το ύψος της κρατικής βοήθειας ανέρχεται σε 500 και πλέον εκατομμύρια ευρώ και αφορά, μεταξύ άλλων, μισθούς και αναβολές φόρων.
Σε δηλώσεις του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ο εκπρόσωπος, διαψεύδοντας το αναφερόμενο ποσό, τόνισε πως οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη στην αρχή τους, ενώ, σύμφωνα με άλλες, αποψινές πληροφορίες, για το αυστριακό υπουργείο Οικονομικών δεν τίθεται θέμα μίας άμεσης κρατικής συμμετοχής στις αυστριακές αερογραμμές.
Οι πληροφορίες φέρουν τις συνομιλίες να έχουν αρχίσει να διεξάγονται ανάμεσα στην αυστριακή κυβέρνηση, την ιδιοκτήτρια, μητρική εταιρεία Lufthansa και τους κοινωνικούς εταίρους, και να έχουν ως αντικείμενό τους σειρά αλλαγών, που περιλαμβάνουν μία μείωση του στόλου της AUA και μία δραστική αναδιάρθρωσή της.
Η ανακοίνωση των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συντεταγμένη έξοδο από την περίοδο της καραντίνας, που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για αύριο, αναβάλλεται για αργότερα, έγινε γνωστό από τις Βρυξέλλες.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επρόκειτο να παρουσιάσει αυτόν τον «οδικό χάρτη την ώρα που δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αυστρία και η Δανία, έχουν ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά τους για τη σταδιακή άρση των μέτρων. Όμως οι Επίτροποι θα περιοριστούν τελικά σε μια «συζήτηση προσανατολισμού» για το θέμα, χωρίς να καταλήξουν σε συμπεράσματα.
Κατά συνέπεια, η συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρούσε η πρόεδρος αναβάλλεται.
Η χρονική στιγμή φαινόταν ότι ήταν η κατάλληλη, επειδή ορισμένες χώρες μέλη είχαν ήδη αρχίσει να ανακοινώνουν πώς θα κινηθούν τις επόμενες εβδομάδες, εξήγησε νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μάμερ. Όμως, σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, ήταν ταυτόχρονα και μια «ευαίσθητη» χρονικά περίοδος επειδή η κάθε χώρα βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο της πανδημίας. «Η Επιτροπή δεν θέλει να διακινδυνεύσει και να δώσει μια ένδειξη χαλάρωσης που μπορεί να ήταν παρεξηγήσιμη», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι μια ανακοίνωση ενδέχεται να γίνει «μετά το Πάσχα» των Καθολικών.
Η Αυστρία έδωσε τη Δευτέρα ένα χρονοδιάγραμμα του σχεδίου χαλάρωσης των μέτρων που εφαρμόζονται σήμερα για την πανδημία, το οποίο θα ξεκινήσει μετά το Πάσχα, με την επαναλειτουργία των μικρών εμπορικών καταστημάτων. Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέριξεν ανακοίνωσε τη σταδιακή άρση των περιορισμών, με την επαναλειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών και δημοτικών σχολείων από τις 15 Απριλίου.
Εάν η μείωση των νέων κρουσμάτων συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η νορβηγική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα χαλαρώσει τους περιορισμούς, επιτρέποντας στους πολίτες να επισκεφθούν τα εξοχικά τους από τις 20 Απριλίου.
Παράλληλα, οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία ενδέχεται να λειτουργήσουν ξανά από τις 27 Απριλίου και μετά.
Η Νορβηγία ακολουθεί τον δρόμο που χάραξαν Αυστρία και Δανία και ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες κυβερνήσεις στο μέλλον.
«Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ότι η νέα φυσιολογική κατάσταση θα είναι η "κοινωνία του 1,5 μέτρου"», είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μάρκ Ρούτε τονίζοντας ότι αν και η κυβέρνηση του επεξεργάζεται τρόπους για χαλάρωση των μέτρων, ίσως αυτό να μη μπορεί να συμβεί για εβδομάδες ή μήνες και επομένως επιχειρήσεις, σχολεία και δημόσιοι θεσμοί θα πρέπει να σκεφτούν πώς μπορούν να επιβάλουν μεσοπρόθεσμα την κοινωνική απόσταση, δηλαδή την απόσταση του 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων.
Η πανδημία και η διαχείριση της έχει προκαλέσει κλυδωνισμό στην εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Harris Interactive μόνο ένας στους δυο Γάλλος ( - 4% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα) πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα πάρει τα κατάλληλα μέτρα για να δοθεί ένα τέλος στην πανδημία, το 54% (-3%) την εμπιστεύεται για να τερματίσει το γρηγορότερο τα περιοριστικά μέτρα και μόνο το 44% (-4%) πιστεύει ότι θα δώσει ειλικρινείς απαντήσεις για το πότε θα τερματιστούν τα μέτρα.
Την Πέμπτη ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα απευθύνει διάγγελμα για την πανδημία.
Εχοντας κρατήσει χαμηλό προφίλ τις τελευταίες ημέρες ο Γάλλος πρόεδρος έφυγε σήμερα από το Ελιζέ γγια μια επίσκεψη στο προάστειο Seine Saint-Denis, ένα από τα φτωχότερο στην περιφέρεια της πρωτεύουσας και όπου όπως ο ίδιος έγραψε στο Twitter «οι κάτοικοι σεβάστηκαν τα μέτρα με αξιοσημείωτο τρόπο».
Για πρώτη φορά μετά τις 23 Ιανουαρίου οι επιτρέπονται εκ νέου οι αναχωρήσεις από την πόλη Γουχάν, όπου ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού και ήδη δεν είναι λίγοι εκείνοι που επέλεξαν να εγκαταλείψουν την πόλη με όποιο μέσο μπορούν.
Το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο είναι ανοιχτά, όμως η αστυνομία προειδοποίησε τους οδηγούς ότι οι δρόμοι αναμένεται να έχουν ασφυκτική κίνηση.
Πραγματοποιούνται ακόμη περιορισμένες πτήσεις με 200 δρομολόγια που μεταφέρουν 10.000 επιβάτες να είναι προγραμματισμένα.
Το τέλος του αποκλεισμού στη Γουχάν έρχεται λίγες μόλις ώρες αφότου η Κίνα ανακοίνωσε πως δεν είναι κανέναν θάνατο από τον ιό το τελευταίο 24ωρο.
Θλιβερό ρεκόρ με περισσότερους από 1.400 νεκρούς το τελευταίο 24ωρο στη χώρα.
Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων έφτασε τα 10.328, ενώ υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 30.000 νοσηλεύονται. Στο σύνολό τους 7.131 άνθρωποι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας με το 61% να είναι ηλικίας μεταξύ 60 και 80 ετών. 104 είναι κάτω των 30 ετών. Το τελευταίο 24ωρο άλλοι 518 ασθενείς χρειάστηκαν εντατική θεραπεία.
Μέσα σε μία ημέρα πέθαναν 607 άνθρωποι σε νοσοκομεία και 824 σε οίκους ευγηρίας και άλλες αντίστοιχες δομές. Συνολικά 7.091 θάνατοι στα νοσοκομεία και 3.237 στα γηροκομεία .
Σε εθνικό επίπεδο η θνησιμότητα σταθεροποιείται είπε ο Γενικός Διευθυντής Υγείας Ζερόμ Σαλομον, τονίζοντας ότι 82% των θανάτων ήταν ασθενείς άνω των 70 ετών.
Συμπλήρωσε ότι 19.337 έχουν αποθεραπευτεί από την αρχή της κρίσης, χωρίς σε αυτόν τον αριθμό να περιλαμβάνονται και όσοι ασθένησαν ελαφρά και δεν πήγαν ποτέ στο νοσοκομείο.
Η πρώτη σειρά επαφών στο Eurogroup ολοκληρώθηκε, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του Μάριο Σεντένο. Οι υπουργοί Οικονομικών θα κάνουν διάλειμμα μίας ώρας και θα επανέλθουν στις διαπραγματεύσεις.
Τα σενάρια:
Μπαλώματα αντί κορονο-ομολόγου
Κοντά σε «σχέδιο διάσωσης» και όχι σε κορονο-ομόλογα οι Ευρωπαίοι ΥΠ.ΟΙΚ.
Ενημέρωση για την κατάσταση του Μπόρις Τζόνσον έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ντομινίκ Ράαμπ, ο οποίος αναπληρώνει τον Βρετανό πρωθυπουργό.
Ο κ. Ράαμπ ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός «λαμβάνει θεραπεία με οξυγόνο και αναπνέει χωρίς μηχανική βοήθεια. Λαμβάνει την καλύτερη φροντίδα από μία ομάδα εξαιρετικών γιατρών και παραμένει με καλή διάθεση. Η υγεία του παρακολουθείται στενά».
Σημείωσε, ακόμη, ότι η είδηση για τον Μπόρις Τζόνσον ήταν «ένα σοκ για όλους μας» για να προσθέσει ότι «είναι μαχητής και θα επιστρέψει πάλι μαζί μας για να αντιμετωπίσουμε την κρίση».
«Να αποφεύγουμε τα λάθη που έκαναν άλλοι, να μαθαίνουμε από τα δικά μας λάθη και να λαμβάνουμε υπ’ όψιν την άποψη των γιατρών» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψη στην οποία συζητήθηκαν θέματα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, τόνισε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται λάθη που έκαναν άλλοι, υπονοώντας προφανώς ηγεσίες άλλων χωρών, όπως και οι αποφάσεις που λαμβάνονται να βασίζονται στις γνώμες της επιστημονικής κοινότητας.
«Αυτή την στιγμή είναι σημαντικό να αποφύγουμε τα λάθη που έκαναν άλλοι, να μαθαίνουμε από τα δικά μας λάθη, να παίρνουμε μαθήματα και να εξάγουμε συμπεράσματα, βασιζόμενοι στις θέσεις της ιατρικής και επιστημονικής κοινότητας», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος απευθυνόμενος στα κυβερνητικά στελέχη.
Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι οι αποφάσεις που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του κορονοϊού πρέπει να είναι ανάλογες με την κατάσταση που διαμορφώνεται σε κάθε φάση, προτείνοντας να εξετασθεί το ενδεχόμενο να μειωθεί ο αριθμός των ημερών της μη εργάσιμης περιόδου που έχει ορισθεί να διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου.
Παρά τις αρχικές... μηδενικές ανακοινώσεις για την κατάσταση στη γειτονική χώρα, η πανδημία στην Τουρκία εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ, ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων είναι ο πιο γρήγορος παγκοσμίως, καθώς καταγράφονται περισσότερα από 3.000 κρούσματα την ημέρα, 34.109 στο σύνολο.
Τα θύματα παραμένουν σε χαμηλό σχετικά επίπεδο, 725 νεκροί, σε σχέση με την εμφάνιση των κρουσμάτων.
Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Ταγίπ Ερντογάν συνηθίζει να λαμβάνει γρήγορα σκληρές αποφάσεις, όμως προς το παρόν δεν έχει αποδεχθεί τις προτάσεις γιατρών και πολιτικών να επιβάλει καραντίνα και να σταματήσει τις επαγγελματικές δραστηριότητες στη χώρα, επιμένοντας ότι «η οικονομία δεν πρέπει να φρενάρει».
604 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους στη γειτονική χώρα το τελευταίο 24ωρο με τα νέα κρούσματα να είναι 3.039.
Παρά τους νεκρούς η τάση επιβράδυνσης συνεχίζεται και η σημερινή μείωση είναι η μεγαλύτερη από τις 10 Μαρτίου στη χώρα.
Συνολικά ο αριθμός των νεκρών είναι 17.127, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 135.586.
Παράλληλα, 24.392 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
3.792 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.718 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 61.557 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 52.325 και οι νεκροί 9.484. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 17.825 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 2.180. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 11.925, με 695 νεκρούς.
Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού συνεχίζει να μειώνει την ταχύτητά του (569 λιγότερα κρούσματα σε σχέση με χθες) ενώ και οι νεκροί είναι 32 λιγότεροι από το προηγούμενο εικοσιτετράωρο . Και οι εισαγωγές στη μονάδα εντατικής θεραπείας, συνεχίζουν να μειώνονται.
Παρά τα ενθαρρυντικά σημάδια η Πολιτική Προστασία της χώρας επισημαίνει ότι «τις ημέρες, πριν και μετά το Καθολικό Πάσχα, κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει, ούτε για μια στιγμή, ότι στην χώρα έχουν χάσει την ζωή τους πάνω από δεκαεπτά χιλιάδες άνθρωποι». Το μήνυμα είναι ότι πρέπει να τηρηθούν με τεράστια προσοχή, οι κανόνες και περιορισμοί που έχει ορίσει η κυβέρνηση.
Μία φωτογραφία που πόσταρε στο Twitter η δήμαρχος της πόλης Γκουαγιακίλ αποτυπώνει την τραγωδία που βιώνει η χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Δύο νέα νεκροταφεία κατασκευάζονται με ταχύ ρυθμό και έχουν μέγεθος περίπου 15 γηπέδων ποδοσφαίρου.
Το Αυστραλιανό κρουαζιερόπλοιο Greg Mortimer με 132 επιβάτες και 85μελές πλήρωμα έχει αγκυροβολήσει 20 χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών εδώ και δυο εβδομάδες. Και σύμφωνα με τους αξιωματούχους της Ουρουγουάης μεταξύ των επιβαινόντων τα κρούσματα του Covid-19 αυξήθηκαν από 81 χθες σε 128 σήμερα.
Οι αρχές έστειλαν στο πλοίο ομάδα 21 γιατρών και το πολεμικό ναυτικό της χώρας ανάρτησε στο Twitter βίντεο από τη μεταφορά μιας γυναίκας «με πνευμονία» στο Μοντεβιδέο.
Οι περισσότεροι από τους επιβάτες είναι από την Αυστραλία, τη Βρετανία και τη Νέα Ζηλανδία με ηλικία άνω των 70 ετών. έχοντας αρχικά αρνηθεί την άδεια αποβίβασης, οι αρχές της Ουρουγουάης δέχθηκαν τις τελευταίες ημέρες να γίνει μεταφορά έξι επιβατών των οποίων η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο.
Ήδη, σε κάποιες χώρες έχουν εκδηλωθεί οι πρώτες ταραχές λόγω ελλείψεων βασικών αγαθών.
Στην Βολιβία, δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν στην πόλη Ριμπεράλτα εναντίον διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τις ελλείψεις τροφίμων στην περιοχή της Αμαζονίας μετά την κήρυξη καραντίνας από την de facto κυβέρνηση της Ανιες.
Πολλοί συνελήφθησαν, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη της χώρας, που κατήγγειλε ότι οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν σε άγνωστο τόπο ενώ δεν τους επιτράπηκε καμιά επικοινωνία με τους δικηγόρους τους.
Ανάλογες διαδηλώσεις έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες πόλεις της χώρας κυρίως από πολίτες που επιβιώνουν στην άτυπη οικονομία η οποία έχει παραλύσει λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Η κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες στήριξης αυτού του πληθυσμού που για να επιβιώσει οικονομικά δεν μπορεί να «μείνει σπίτι».
Η εξάπλωση της πανδημίας στη Νέα Υόρκη ξεπέρασε, πλέον, σε θύματα και την πιο τραγική ημέρα στην ιστορία της μητρόπολης, καθώς οι νεκροί είναι περισσότεροι από εκείνους που έχασαν τη ζωή τους στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Τουλάχιστον 3.202 είναι οι νεκροί στην Νέα Υόρκη, με τον αριθμό των νεκρών από την 11η Σεπτεμβρίου να υπολογίζεται σε 2.977.
Η πανδημία του κορονοϊού μπορεί να φέρει την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με μια νέα επισιτιστική κρίση, προειδοποιεί ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).
Η παύση πολλών γεωργικών δραστηριοτήτων και τα πολλά προβλήματα που παρουσιάζονται στις αλυσίδες τροφοδοσίας σε διάφορες χώρες -λόγω των μέτρων που υιοθετούνται για την αναχαίτιση της ταχύτατης διάδοσης του covid19- θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικές ελλείψεις τροφίμων στον πλανήτη, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό.
«Κινδυνεύουμε να βιώσουμε μια επικείμενη διατροφική κρίση αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για να προστατευτούν οι πλέον ευάλωτοι, να παραμείνουν σε λειτουργία οι παγκόσμιες αλυσίδες τροφοδοσίας και να μετριαστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας σε ολόκληρο το σύστημα τροφίμων», αναφέρει ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού.
O FAO σημειώνει πως προς το παρόν η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο καθώς οι περισσότερες χώρες έχουν αποθέματα τροφίμων, αλλά αν παραταθεί επί πολύ αυτή η κρίση θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα. Ιδίως αν οι κυβερνήσεις δεν λάβουν άμεσα μέτρα εξασφαλίζοντας, ανάμεσα στα άλλα, την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών επιμελητείας, καθώς και την πρόσβαση σε ζωοτροφές και σπόρους.
Ο συνολικός αριθμός για τη χώρα είναι 854 θύματα μέσα στο τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων 758 στην Αγγλία, 74 στη Σκοτία, 19 στην Ουαλία και 3 στη Βόρεια Ιρλανδία.
Το σύνολο φθάνει τα 6.277 θύματα και οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 23 έως 102 ετών.
Τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Εθνικό σύστημα υγείας και τις αρμόδιες αρχές και μπορεί να διαφέρει λίγο- όπως επισημαίνει ο Guardian, από το σύνολο που θα δώσει το υπουργείο Υγείας για το σύνολο της χώρας.
81 συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό, με τον Σωτήρη Τσιόδρα να ανακοινώνει ακόμη δύο θανάτους σήμερα.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την πανδημία ανακοίνωσε ακόμη 77 νέα κρούσματα,, συνολικά 1.832.
90 άνθρωποι παραμένουν διασωληνωμένοι με μέση ηλικία 66 ετών.
Για εξευτελιστική ήττα του προέδρου της Βραζιλίας κάνουν λόγο δημοσιογράφοι και αναλυτές στη χώρα, καθώς ο Μπολσονάρο αναγκάστηκε να πάρει πίσω την απόφασή του για αποπομπή του υπουργού Υγείας.
Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ
Την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών, στις 12 Απριλίου και χωρίς κοινό, ο Ιταλός τενόρος θα δώσει συναυλία που θα μεταδοθεί ζωντανά στο κανάλι του στο YouTube.
Στο όργανο θα τον συνοδεύσει ο Πιέτρο Μασκάνι. «Είμαι ευτυχής να απαντήσω "ναι" στην πρόσκληση του Δήμου και της Εκκλησίας του Μιλάνου", είπε ο Μποτσέλι.
«Πιστεύω στη δύναμη της συλλογικής προσευχής, πιστεύω στο Πάσχα, το σύμβολο της αναγέννησης που όλοι- πιστοί και μη- έχουν τώρα ανάγκη».
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε και επισήμως η Ιαπωνία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, ο οποίος είχε προαναγγείλει μία τέτοια εξέλιξη εδώ και ημέρες.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε και ένα πακέτο 1 τρισ. δολαρίων για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία.
Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δίνει στις αρχές τη δυνατότητα να πιέσουν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και τις επιχειρήσεις να παραμείνουν κλειστές, θα διαρκέσει έναν μήνα και θα τεθεί σε εφαρμογή στο Τόκυο και έξι άλλες περιφέρειες, στις οποίες συγκεντρώνεται το 44% του πληθυσμού της χώρας.
Ανησυχία για την ενασχόληση του οργανωμένου εγκλήματος σε τομείς που καλύπτουν «βασικές ανάγκες» της οικονομίας και της κοινωνίας, εξέφρασε ο επικεφαλής της αστυνομίας στην Ιταλία, Φράνκο Γκαμπριέλι.
«Ο κίνδυνος είναι μεγάλος», είπε, «διότι οι οργανώσεις της Μαφίας έχουν ήδη αρχίσει να επενδύουν σε τομείς βασικούς στη διάρκεια των απαγορευτικών μέτρων για την πανδημία: όπως η αλυσίδα των αγροτικών προϊόντων και των τροφίμων, οι μεταφορές, οι κηδείες, οι υπηρεσίες καθαριότητας και υγιεινής και η περισυλλογή και διάθεση των απορριμμάτων».
Πρόκειται για τομείς που δεν απαιτούν εξειδίκευση επομένως «το οργανωμένο έγκλημα μπορεί εύκολα να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ανταγωνιστικές τιμές, διότι οι εταιρείες που ελέγχει δεν νιώθουν την υποχρέωση να συμμορφωθούν με τους νόμους για το περιβάλλον, με την κοινωνική ασφάλιση ή τους κανονισμούς για την ασφάλεια στην εργασία».
Σύμφωνα με τον Γκαμπριέλι, η Μαφία και ειδικά «οι πιο επικίνδυνες οργανώσεις» της όπως η Ντραγκέτα, «μπορούν εύκολα να προμηθεύσουν με ρευστότητα μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν πρόβλημα εν μέσω κρίσης για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους».
Και όταν τα απαγορευτικά μέτρα αρθούν, «θα έχουν μολύνει την οικονομία και θα ελέγχουν επιχειρήσεις στις οποίες μέχρι τώρα δεν είχαν καταφέρει να εισχωρήσουν».
Συνέχεια στην επιβράδυνση της εξάπλωσης στην πανδημία βλέπουν ειδικοί στην Ολλανδία, παρά το γεγονός ότι σήμερα καταγράφηκαν 234 νέοι θάνατοι με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τους 2.101.
Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 777, συνολικά 19.580.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας ανάμεσα στους νεκρούς συμπεριλαμβάνονται και κάποιοι ασθενείς που πέθαναν το σαββατοκύριακο, όμως δεν είχαν συμπεριληφθεί στα επίσημα στατιστικά.
Οπως είπε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της La Liga Χαβιέ Τεμπάς, η σεζόν στο ισπανικό ποδόσφαιρο μπορεί να αρχίσει στο καλύτερο σενάριο στις 29 Μαίου.
Καμία ισπανική ομάδα δεν έχει συμμετάσχει σε αγώνα από τις 11 Μαρτίου, μετά την αναμέτρηση της Ατλέτικο Μαδρίτης με τη Λίβερπουλ.
Σύμφωνα με τον Τεμπάς οι ομάδες της Λίγκας προβλέπεται να χάσουν έως 1 δισ. ευρώ, εάν δεν ξεκινήσει πάλι η σεζόν 2019-2020. Υπογράμμισε ακόμα:
Έκκληση για την προστασία των περισσότερο ευπαθών έκανε η γενική διευθύντρια της UNESCO, Οντρέ Αζουλέ, η οποία δήλωσε «ανήσυχη για τις δυνητικές απειλές ενάντια στα δικαιώματα του ανθρώπου, την ιδιωτική ζωή και τους ηθικούς κανόνες» εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.
Ζήτησε επίσης να πρυτανεύσει «η συλλογική ευθύνη» για την προστασία των πιο ευπαθών.
«Εν μέσω αυτής της περιόδου αβεβαιότητας, όπου οι κοινωνίες σε όλον τον κόσμο λαμβάνουν τάχιστα και ριζικά μέτρα κατά της πανδημίας, ανησυχώ για τις δυνητικές απειλές ενάντια στα δικαιώματα του ανθρώπου, την ιδιωτική ζωή και τους ηθικούς κανόνες, ιδίως όσον αφορά τους πλέον ευπαθείς. Η κρίση τούτη απαιτεί το καλλίτερο που υπάρχει στην ανθρωπότητα, με πυξίδα τις ηθικές αρχές», προσθέτει.
Τηλεδιάσκεψη εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup που ξεκινάει στις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδας, είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιου για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκη Σκέρτσου, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, του διευθυντή του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, του επικεφαλής του ΣΟΕ κι εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΕuroWorking Group Μιxάλη Αργυρού και της διευθύντριας του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα προσέρχεται στη συνεδρίαση του Eurogroup υποστηρίζοντας τη θέση που έχει εκφράσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για κοινή έκδοση ομολόγων ως έκφραση αλληλεγγύης προς τις χώρες που πλήττονται περισσότερο και σε υποστήριξη ενός κοινού ευρωπαϊκού οράματος. Όπως τονίζουν, πρόκειται για «στήριξη ικανή να πείσει τους Ευρωπαίους πολίτες και τις αγορές ότι η Ευρώπη έχει τη βούληση και τα μέσα να κάνει ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία των κρατών-μελών της».
Η Ελλάδα υποστηρίζει επίσης την πρόταση της Κομισιόν για πρόγραμμα στήριξης της εργασίας και των ανέργων, καθώς και την πρόταση για ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Όσον αφορά τον ESM η χώρα μας θα προσέλθει στη συνεδρίαση με τη σταθερή της θέση πως μια λύση θα πρέπει να είναι κοινή και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της παρούσας συγκυρίας. Όπως πολλές φορές έχει διατυπωθεί, η θέση της Ελλάδας είναι ότι «η Ε.Ε. σε αυτή την κρίση πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη».
Κορυφαία ινστιτούτα οικονομικών ερευνών της Γερμανίας αναμένουν ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία θα συρρικνωθεί έως και 4,2% φέτος λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, του κορονοϊού, δήλωσαν στο Reuters πρόσωπα με γνώση των στοιχείων αυτών.
Ωστόσο, επισημαίνουν, την επόμενη χρονιά προβλέπουν ανάκαμψη της τάξης του 5,8%.
Τα ινστιτούτα αναμένεται να ανακοινώσουν τις νεότερες προβλέψεις τους αύριο, με δεδομένο ότι στη Γερμανία πολλά εργοστάσια έχουν σταματήσει την παραγωγή τους και καταστήματα, επιχειρήσεις και εστιατόρια είναι κλειστά σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, η οικονομία ίσως συρρικνωθεί περισσότερο φέτος σε σχέση με την περίοδο κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009 όταν συρρικνώθηκε κατά 5,7%. Πριν από το ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού, η κυβέρνηση ανέμενε για φέτος ρυθμό ανάπτυξης 1,1%.
Σύμφωνα με την Εθνική Ιατρική Ακαδημία της χώρας η επιστροφή αυτή πρέπει να έχει περιορισμούς. Προς το παρόν τουλάχιστον. Προτείνει μεταξύ άλλων:
- Την άρση των περιοριστικών μέτρων ανάλογα με την περιοχή και όχι τις ηλικίες και αυτή η άρση θα πρέπει να εγκρίνεται από τις περιφέρειες όταν υπάρχει μείωση των περιστατικών που χρειάζονται γενικώς νοσηλεία ή και εντατική θεραπεία.
- Εκεί που θα αίρονται περιορισμοί «να μην επιτρέπεται η μετάβαση των κατοίκων σε άλλες περιφέρειες όπου υπάρχουν ακόμα περιστατικά σε έξαρση».
Η Ακαδημία συστήνει να διατηρηθεί η απαγόρευση των δημοσίων συναθροίσεων (με εξαίρεση έκτακτες περιπτώσεις), η διατήρηση των μέτρων υγιεινής και η επιβολή του μέτρου υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας, ακόμα και εάν είναι αυτοσχέδια, σε δημόσιους χώρους.
Περίπου 550.000 μάσκες σε πέντε Ευρωπαϊκές χώρες δωρίζει το Βιετνάμ για τις στηρίξει τον αγώνα τους κατά της πανδημίας. Οι μάσκες παραδόθηκαν στους πρεσβευτές της Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Βρετανίας, στο Ανόι.
Το Βιετνάμ που έχει αναφέρει μόνο 245 κρούσματα και κανένα θάνατο, είπε ότι έχει δωρίσει ιατρικό υλικό και σε άλλες χώρες, όπως η Κίνα, η Καμπότζη και το Λάος. Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση ζήτησε από τους παρασκευαστές της να επιταχύνουν την παραγωγή για να φθάσουν τα 5 εκατομμύρια μάσκες την ημέρα.
Ένα ακόμα ψηφιακό εργαλείο που διευκολύνει την καθημερινότητα χιλιάδων επιχειρηματιών της Αθήνας που δοκιμάζονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας, παρέχει από αυτή την εβδομάδα ο Δήμος Αθηναίων.
Όλοι οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που έχουν διακόψει την δραστηριότητά τους υποχρεωτικά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού έχουν πλέον την δυνατότητα να αιτηθούν στον Δήμο Αθηναίων την απαλλαγή τους από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού εύκολα, γρήγορα και όπου βρίσκονται, από τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή.
Σήμερα η Κίνα δεν ανακοίνωσε κανένα θάνατο λόγω του Covid-19, για πρώτη φορά αφότου η Εθνική Επιτροπή Υγείας της χώρας άρχισε να δημοσιεύει στοιχεία σε ημερήσια βάση, τον Ιανουάριο.
Η κινεζική επιτροπή ανακοίνωσε ωστόσο 32 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με χθες, που ανακοίνωσε 39 νέα περιστατικά. Όλα είναι εισαγόμενα κρούσματα, όπως υποστήριξαν.
Σε μαιευτήριο στη Τιμισοάρα εντοπίστηκαν τα κρούσματα και πιθανότητα τα βρέφη μολύνθηκαν από μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας: «Οι μητέρες είναι αρνητικές και τα βρέφη θετικά», είπε ο υπουργός Νέλου Τατάρου, σημειώνοντας ότι τα βρέφη «ήρθαν σε επαφή με νοσηλευτικό προσωπικό».
Τα μωράκια είναι υγιή και δεν έχουν παρουσιάσει συμπτώματα. Εννέα από αυτά με τις μητέρες τους πήραν εξιτήριο και είναι σε καραντίνα στα σπίτια τους. Όλοι θα ελεγχθούν τις επόμενες ημέρες, είπε ο υπουργός, υποσχόμενος έρευνα για το περιστατικό. Η μαιευτική πτέρυγα ήταν σε καραντίνα για 12 ώρες στις 31 Μαρτίου, πριν ανοίξει πάλι τις πόρτες της την επόμενη ημέρα με εντολές των τοπικών υπηρεσιών υγείας και παρά το γεγονός ότι 13 μέλη του προσωπικού είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό.
Στην Ρουμανία τα κρούσματα ξεπερνούν τις 4.000 και οι νεκορί είναι 176. Επτακόσια από τα περιστατικά αφορούν γιατρούς και νοσηλευτές που επανηλειμένα έχουν διαμαρτυρηθεί για τις μεγάλες ελλείψεις προστατευτικού υλικού.
Δήλωση του γενικού γραμματέα της ΟΕΝΓΕ Π. Παπανικολάου στην κάμερα της σελίδας «Μένουμε Ενεργοί - υγεία, συλλογικότητα, αλληλεγγύη» για την Πανελλαδική Μέρα Δράσης για τη δημόσια υγεία.
Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του πανεπιστημίου John Hopkins, τα κρούσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι 368.449 και τα θύματα10.933. Το σύνολο περιλαμβάνει δεδομένα από τις 50 Πολιτείες και περιφέρειες.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτός ο απολογισμός μπορεί να είναι συντηρητικός, δεδομένου ότι τα στοιχεία μπορεί να μην αντανακλούν την σημερινή πραγματικότητα στη χώρα, αλλά αυτή που ίσχυε πριν μια ή δυο εβδομάδες.
Σε απομόνωση στο σπίτι του είναι από σήμερα ο Μάικλ Γκοουβ, υπουργός της κυβέρνησης Τζόνσον, επειδή μέλος της οικογένειάς του εκδήλωσε συμπτώματα του Covid-19. Προς το παρόν ο ίδιος δεν παρουσιάζει συμπτώματα ούτε έχει κάνει το τεστ.
Όπως σχολιάζει το BBC, αναμφίβολα ο Γκοουβ θα εργάζεται μέσω διαδικτύου σε συνεργασία με το υπόλοιπα μέλη του υπουργικό συμβούλιο, αλλά σίγουρα δυσκολεύει η κατάσταση, αφού ο Γκοουβ είναι κεντρικό πρόσωπο στο συντονισμό μεταξύ των υπουργείων.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι πιθανό να συμφωνήσουν κατά τη διάρκεια της σημερινής (15.00) συνεδρίασης του Eurogroup (τηλεδιάσκεψη) σε ένα πακέτο μέτρων ύψους 500 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκαλεί στις οικονομίες η πανδημία του κορονοϊού όμως, τα προβλήματα δεν θα λυθούν όλα καθώς θα απαιτηθούν περισσότερες συνομιλίες για περαιτέρω μέτρα καθώς οι φωνές για έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων παραμένει στο τραπέζι από την Ιταλία και την Ισπανία.
Τα τρία μέτρα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι είναι:
Όσον αφορά το κορονο-ομόλογο όλα δείχνουν ότι θα βρεθεί στις ελληνικές καλένδες, λόγω των αντιδράσεων του Βορρά που δεν επιθυμεί αμοιβαιοποίηση χρέους.
«Η αστυνομία αποφάσισε, με τη σύμφωνη γνώμη της δημάρχου Παρισιού, να ρυθμίσει την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους μειώνοντας ορισμένες από τις δυνατότητες εξόδου στη διάρκεια της ημέρας» αναφέρει η ανακοίνωση της διοίκησης της αστυνομίας στη γαλλική πρωτεύουσα.
«Επομένως από τις 8 Απριλίου η έξοδος για προσωπικές αθλητικές δραστηριότητες απαγορεύονται από τις 10 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα σε όλη την περιφέρεια του Παρισιού. Επιτρέπονται μόνο από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 10 το πρωί όταν η κίνηση στους δρόμους είναι περιορισμένη».
Άλλοι 743 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο Covid-19 το τελευταίο 24ωρο στην Ισπανία, μετά από 4 ημέρες συνεχούς πτώσης. Χθες ο 24ωρος απολογισμός ήταν 637 νεκροί.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 140.510 και ο συνολικός αριθμός των θυμάτων 13.798. Στις εντατικές νοσηλεύονται 7.069.
Πάνω από 43.000 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία.
Το τελευταίο 24ωρο 133 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ιράν με το συνολικό αριθμό των θυμάτων του Covid-19 να έχει ανέλθει στους 3.872.
Ορισμένες πόλεις της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένης της Νίκαιας έχουν ανακοινώσει τα σχέδια τους να επιβάλουν την υποχρεωτική χρήση της μάσκας για όσους θέλουν να βγουν από το σπίτι.
Ο δήμαρχος της Νίκαιας ανακοίνωσε μάλιστα ότι όλοι οι κάτοικοι θα παραλάβουν την μάσκα τους μέσα στις επόμενες 8 έως 10 ημέρες, την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν επί ένα μήνα.
Πρόκειται για μεγάλη στροφή των αρχών που επί εβδομάδες υποστήριζαν ότι κανείς δεν χρειάζεται μάσκες, πιθανότατα επειδή δεν έφθαναν τα αποθέματα για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
«Βρισκόμαστε ακόμα στη χειρότερη φάση» είπε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν μιλώντας στην τηλεόραση του BFM. Επομένως τα περιοριστικά μετρά και οι απαγορεύσεις θα ισχύσουν όσο διάστημα είναι απαραίτητο.
Εξαρτάται από τις περιφέρειες κατά περίπτωση για το εάν θα αυστηροποιήσουν ακόμα περισσότερο τα μέτρα, επιβάλλοντας για παράδειγμα απαγόρευση κυκλοφορίας ή απαγορεύοντας τη λειτουργία των ανοικτών αγορών, είπε ο Βεράν, ή αντίστοιχα πότε θα αποφασιστεί η σταδιακή χαλάρωση. Χθες η Γαλλία κατέγραψε 833 θανάτους σε ένα 24ωρο, αριθμό σημαντικά υψηλότερο από τα 518 θύματα του ιού που καταγράφηκαν μια ημέρα νωρίτερα.
Σϋμφωνα με το Johns Hopkins, η χώρα έχει 98.984 επιβεβαιωμένα κρούσματα- το πέμπτο υψηλότερο αριθμό παγκοσμίως.
«Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε τώρα που βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της πανδημίας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πήτερ Ατλμάϊερ, μιλώντας για τα περιοριστικά μέτρα στο κανάλι ZDF.
Αναφέρθηκε και στις ελλείψεις σε προστατευτικές στολές και ιατρικό εξοπλισμό δηλώνοντας ότι θα πρέπει «όχι στο μέλλον, αλλά σύντομα» να αρχίσει να παράγει η Γερμανία τον δικό της εξοπλισμό.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν το τελευταίο 24ωρο κατά 3.834 και τώρα φθάνουν τα 99.225. Ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 173 και είναι τώρα 1.607
Σύμφωνα με υπουργό Μάικλ Γκοουβ, στον Μπόρις Τζόνσον χορηγείται μεν οξυγόνο, αλλά δεν είναι σε αναπνευστήρα. Εάν η κατάσταση αλλάξει, είπε, η κυβέρνηση θα κάμει ανακοινώσεις.
«Ο πρωθυπουργός παραμένει στην εντατική, στη φροντίδα της ιατρικής του ομάδας, και έχει την καλύτερη δυνατόν φροντίδα» τόνισε.
Όταν ρωτήθηκε εάν του έχει μιλήσει τις τελευταίες 48 ώρες, ο Γκόουβ απάντησε ότι μιλάει με ανθρώπους στο περιβάλλον του, αλλά όχι με τον ίδιον.
Σε κινητοποιήσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ προχωρούν σήμερα γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ύστερα από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).
«Είναι εύκολο να πλένει κανείς τα χέρια του και να αποφεύγει τον συνωστισμό- όταν όμως έχει τρεχόυμενο νερό και τον δικό του χώρο για να ζήσει», σχολιάζει το BBC. Στη Μόρια όμως, 18.000 άνθρωποι ζουν σε εγκαταστάσεις που έχουν κτιστεί για 3.000 και κρούσματα του Covid βρίσκονται ήδη στο κατώφλι τους.
Ομάδα νεαρών κινηματογραφιστών που ζουν στον καταυλισμό έστειλαν στο BBC βίντεο, όπου καταγράφεται η μάταιη τις περισσότερες φορές προσπάθεια προσφύγων και μεταναστών να προστατευτούν ακολουθώντας οδηγίες παρόλο που εκεί είναι αδύνατον πρακτικά να εφαρμοστούν.
Στη συνέντευξη Τύπου χθες στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ζήτησε από «δυο κορυφαίες εταιρείες, ιδιοφυείς επιχειρήσεις ... να επικοινωνήσουν άμεσα με το Λονδίνο» για να βοηθήσουν στην θεραπεία του Βρετανού πρωθυπουργού. Δεν κατονόμασε τις εταιρείες ή ποιές μέθοδοι εξετάζονται, αλλά είπε ότι «έχουμε επικοινωνήσει με όλους τους γιατρούς του Μπόρις και θα δούμε τί μπορεί να γίνει».
Την γερμανική θέση εναντίον της έκδοσης ευρωπαϊκών ομολόγων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.
Ο Γερμανός αξιωματούχος κατά την διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ανέφερε «τρία πολύ ισχυρά μηνύματα αλληλεγγύης» καταμετρώντας την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εργασία μειωμένου χρόνου ως απάντηση στην κρίση. Σε αυτά θα μπορούσε να προστεθεί ακόμη ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανοικοδόμησης, ώστε η οικονομία στην Ευρώπη να αναπτυχθεί εκ νέου, πρόσθεσε.
Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά, επεξεργάστηκαν και καταθέτουν δημόσια ένα «Ευρωπαϊκό Σχέδιο Έκτακτης ανάγκης και κοινωνικής ανακούφισης με 12 οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του COVID-19».
Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Διάσωσης περιλαμβάνει μέτρα που αφορούν
α) τη δραστική αύξηση του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού
β) την κατάρτιση Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την Υγεία και
γ) την έκδοση ομολόγου corona bond από την ΕΚΤ, για ανάκαμψη από την κρίση, αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης και απασχόλησης.
Άμεση έκδοση από την Ευρωπαϊκή Κέντρική Τράπεζα ενός κορωνο – ομολόγου.
Αύξηση προϋπολογισμού του σχεδίου δημόσιων επενδύσεων σε 2 τρις ευρώ, για την χρηματοδότηση μιας Ευρωπαϊκής Κοινωνικής και Πράσινης Συμφωνίας.
Αντικατάσταση του Συμφώνου Ανάπτυξης και Σταθερότητας με ένα Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης και Απασχόλησης.
Ενίσχυση του προγράμματος αγοράς έκτακτης ανάγκης για την πανδημία, όπως ανακοινώθηκε στις 18 Μαρτίου από την ΕΚΤ.
Δέσμευση της ΕΚΤ ότι θα ενεργεί ως δανειστής ύστατης ανάγκης για τα κράτη – μέλη.
Τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης να χρησιμοποιήσουν το υπόλοιπο του ΕΜΣ άνω των 400 δις ευρώ για την επανεκκίνηση της οικονομίας με μηδενικό επιτόκιο.
Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με επαναπροσδιορισμό από την ΕΚΤ των πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης.
Αυστηρότερη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών ώστε να αποφεύγεται η αισχροκέρδεια.
Αναστολή των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.
Παροχή βοήθειας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Εκπόνηση Ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης του τουρισμού ώστε οι συνολικές ζημιές του κλάδου να μην καταστούν μη αναστρέψιμες.
Η ΕΕ να άρει τις κυρώσεις στις τρίτες χώρες που πλήττονται από την κρίση του COVID-19.
Η προσπάθεια είναι «από το Μάιο να επιστρέψουμε την κανονικότητα, αλλά δεν μπορούμε να δώσουμε εγγυήσεις και σφραγίδες. Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν μπορεί να γίνει απερίσκεπτα ή επειδή απλά το θέλουμε, αλλά θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των μέτρων και από τα στοιχεία» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι.
Στην μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου St Thomas στο Λονδίνο παραμένει από χθες βράδυ ο Μπόρις Τζόνσον, αφού η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε δραματικά, μόλις μια μέρα μετά την εισαγωγή για εξετάσεις.
Μετά από τρεις μήνες «μάχης» με τον νέο κορονοϊό, ο διευθυντής των Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Παστέρ, Ανδρέας Μεντής, αναφέρει ότι έχουν γίνει πολλά βήματα κυρίως στον τομέα της διάγνωσης, αλλά και δειλά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση και στη θεραπεία. Όσον αφορά το εμβόλιο που θα βάλει οριστικό τέλος στην πανδημία υπογραμμίζει πως «υπάρχουν ελπιδοφόρα μηνύματα ότι τουλάχιστον από το φθινόπωρο ίσως και αργότερα να έχουμε τα πρώτα διαθέσιμα».
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό ο αριθμός των θυμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ξεπέρασε τους 10.000 και μόνο το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.150 θάνατοι.