Για ακόμη μία ημέρα ο αριθμός των θυμάτων και των κρουσμάτων έσπασε θλιβερά «φράγματα» με την Ευρώπη να παραμένει στο επίκεντρο του δράματος. Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ η πανδημία δείχνει να εξαπλώνεται, καθώς η χώρα έχει, πλέον τα περισσότερα κρούσματα σε όλο τον πλανήτη.
Διαβάστε το live blogging με όλες τις εξελίξεις της ημέρας.
Αποτυχία της Συνόδου
Χωρίς αποφάσεις ολοκληρώθηκε η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής, καθώς οι ηγέτες παρέπεμψαν το θέμα στους υπουργούς Οικονομικών, αν και η πανδημία θερίζει τη γηραιά ήπειρο.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, οι ηγέτες της Ιταλίας και της Ισπανίας (Κόντε και Σάντσεθ, αντίστοιχα) απέρριψαν ως απαράδεκτες και απογοητευτικές τις προτάσεις που τους δόθηκαν.
Απογοήτευση μετά την μικρή αισιοδοξία
Τα δειλά χαμόγελα που είχαν εμφανιστεί από την επιβράδυνση εμφάνισης νέων κρουσμάτων στην Ιταλία τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες χάθηκαν σήμερα, καθώς στη χώρα καταγράφηκαν 662 νέοι θάνατοι και 4.492 νέα κρούσματα.
Μόνο στη Λομβαρδία, την περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από όλες στον πλανήτη, καταγράφηκαν περισσότερα από 2.500 νέα κρούσματα.
Συνολικά οι νεκροί στη γειτονική χώρα είναι 8.165, ενώ τα επιβεβαιωμένα περιστατικά ανέρχονται πλέον στα 80.539.
Σημειώνεται ότι αυτός ο αριθμός είναι μάλλον μεγαλύτερος, καθώς η περιοχή του Πιεμόντε ανακοίνωσε 50 νέους θανάτους, οι οποίοι δεν συμπεριλήφθηκαν στις επίσημες ανακοινώσεις γιατί τα στοιχεία άργησαν να σταλούν.
Βαρύ τίμημα για τους ηλικιωμένους στην Ισπανία
Η χώρα της ιβηρικής είναι η δεύτερη στον κόσμο με τους περισσότερους θανάτους κι ενώ σήμερα τα θύματα ξεπέρασαν τις 4.000 μία τραγική λεπτομέρεια ήρθε στο φως.
Περίπου το ένα τρίτο των θυμάτων στην Ισπανία είναι ηλικιωμένοι που φιλοξενούνταν σε οίκους ευγηρίας. Αυτό ανέφεραν τα στοιχεία του ραδιοφωνικού σταθμού Cadena Ser, που κάνουν λόγο για 1.307 νεκρούς ηλικιωμένους από τον κορονοϊό.
Την ίδια στιγμή το κοινοβούλιο ενέκρινε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης έως τις 12 Απριλίου με την κυβέρνηση να απεργάζεται περαιτέρω σχέδια στήριξης της οικονομίας και των εργαζομένων, αλλά και ενίσχυσης της χώρας με προστατευτικά υλικά και φάρμακα.
Καλπάζει ο αριθμός των νεκρών και στη Γαλλία
Ακόμη 365 θύματα του κορονοϊού στη Γαλλία με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 1.696, με την ανησυχία στη χώρα να αυξάνεται, καθώς οδεύει σε καταστάσεις αντίστοιχες με της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Παρά τα αυστηρά μέτρα που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση Μακρόν, τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα, ενώ ανάμεσα στους σημερινούς νεκρούς συγκαταλέγεται και ένας 16χρονος.
Για πρώτη φορά πάνω από 100 νέα θύματα στη Βρετανία
Την μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση σε θανάτους στη χώρα ανακοίνωσαν οι βρετανικές αρχές, καθώς το τελευταίο 24ωρο πέθαναν 115 άνθρωποι, αυξάνοντας τα θύματα συνολικά σε 578.
11.658 από τους 104.866 που έχουν εξεταστεί έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό.
Οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας έχουν αρχίσει ήδη να... προετοιμάζουν τους Βρετανούς ότι ορισμένα από τα μέτρα απαγόρευσης θα μπορούσαν να παραμείνουν σε ισχύ για ένα διάστημα έξι μηνών.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Βρετανίας, Τζένι Χάρις, τα μέτρα αυτοαπομόνωσης δείχνουν να έχουν αποτέλεσμα.
Απέφυγε να πει πότε αναμένεται η κορύφωση της επιδημίας, επισημαίνοντας ότι ο αντίκτυπος των νέων μέτρων, με τα οποία επιβάλλεται η κοινωνική αποστασιοποίηση, μόλις αρχίζει να διαφαίνεται, ωστόσο τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά.
«Ενδέχεται να δούμε μέτρα καραντίνας να παρατείνονται για τους επόμενους 6 μήνες. Αυτό δεν θα ήταν ένα απίθανο σενάριο» τόνισε η επιστήμονας.
Η πανδημία απειλεί ανοιχτά τις ΗΠΑ
Παρά τις μεγαλοστομίες του προέδρου Τραμπ και τις παλινωδίες των προηγούμενων ημερών, η κατάσταση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς η χώρα έχει πλέον τα περισσότερα κρούσματα από κάθε άλλη στον πλανήτη, 81.321 στο σύνολο.
Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 1.000, ενώ η πολιτεία της Νέας Υόρκης δέχεται σφοδρά πλήγματα, καθώς, τα κρούσματα ανέρχονται σε 37.000, ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 100 θύματα.
Η Γερουσία ενέκρινε ποσό μαμούθ για τόνωση της αμερικανικής οικονομίας, όμως το ποσοστό των πολιτών που έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Οι αιτήσεις έφθασαν τα 3,28 εκατομμύρια σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας και αυτός είναι ο υψηλότερος αρχικών αιτήσεων από το 1967 που το υπουργείο.
Καλά λόγια, αλληλεγγύη, αλλά όχι ξεκάθαρες απαντήσεις από τους G20
Η ομάδα των G20 που αντιμετωπίζει ήδη αυστηρή κριτική ότι δεν αναλαμβάνει συλλογική δράση για αντιμετώπιση της πανδημίας δεσμεύθηκε για περισσότερη συνεργασία.
Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής τηλεδιάσκεψης, οι G20 ανακοίνωσαν ότι ενισχύουν με περισσότερα από 5 τρισ. δολάρια την παγκόσμια οικονομία.
Στο κοινό ανακοινωθέν οι πιο μεγάλες οικονομίες του πλανήτη αναφέρουν ότι θα ενισχύσουν τις αρμοδιότητες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επισημαίνοντας «παγκόσμια δράση, αλληλεγγύη και διεθνή συνεργασία είναι απαραίτητες περισσότερο από ποτέ».
Παρά τα ωραία λόγια δεν υπήρξαν σημαντικές «ειδήσεις» από την τηλεδιάσκεψη, ενώ η επικεφαλής του ΔΝΤ κάλεσε τους ισχυρούς του πλανήτη να διπλασιάσουν το 50 δισ. δολαρίων ειδικό κονδύλι που έχει το Ταμείο για έκτακτες καταστάσεις. Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι θα πρέπει να στηριχτούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
«Σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαστούν χρόνια για να ξεπεράσουμε τις επιπτώσεις εκτεταμένων χρεοκοπιών και απολύσεων».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας