Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.0°
2 BF
70%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.6°
2 BF
83%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
19.0° 18.2°
3 BF
77%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
2 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
2 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.8° 17.8°
1 BF
80%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.8°
5 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.9°
1 BF
62%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
20.1° 18.8°
1 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
83%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
2 BF
63%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 17.3°
2 BF
68%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
2 BF
80%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
LIVE
Τελευταία ενημέρωση:

Εκρηκτική κατάσταση στην Ιντλίμπ, με τους πρόσφυγες απειλεί πάλι ο Ερντογάν

Τουρκικές δυνάμεις μεταφέρονται προς την επαρχία Ιντλίμπ για να ενισχύσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
| AP Photo

Στο Μαξίμου ξανά

Μαρτυρίες προσφύγων 

«Δεν υπάρχει δουλειά στην Τουρκία. Δεν είναι ωραία. Η Ευρώπη είναι πιο ωραία» δηλώνει στο Reuters ο Μοχάμεντ Αμπντάλα 25 ετών, περιμένοντας στην ουρά για να επιβιβαστεί σε λεωφορείο προς τα ελληνικά σύνορα.

«Υπάρχουν πολλά προβλήματα εδώ στην Τουρκία. Θέλουμε η τουρκική και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ανοίξουν τα σύνορα» σημειώνει η Χαμίντ Μοχάμεντ κρατώντας ένα μικρό κορίτσι στην αγκαλιά της.

Το πρακτορείο περιγράφει τις σκηνές αναφέροντας ότι κάποιοι νεαροί άνδρες που περιμένουν υπομονετικά κλωτσούν μία μπάλα ποδοσφαίρου, ενώ μερικές γυναίκες κλαίνε σε απόγνωση.

«Ακούσαμε για την απόφαση της κυβέρνησης στην τηλεόραση. Ζούμε στην Κωνσταντινούπολη και θέλουμε να πάνε στην Αδριανούπολη και μετά στην Ελλάδα» συμπληρώνει ο Σαχίν Νεμπιζαλέ, 16 ετών από το Αφγανιστάν, προτού επιβιβαστεί σε ένα από τα τρία ταξί που ήταν παρκαρισμένα σε μια λεωφόρο έξω από την τουρκική πόλη.

AP Photo

Περίπου 200 άτομα στην ουδέτερη ζώνη στον Έβρο

Δύσκολη νύχτα περιμένει τους συγκεντρωμένους πρόσφυγες και μετανάστες στις Καστανιές του Έβρου, όπου το τελωνείο παραμένει κλειστό και στο σημείο υπάρχουν αυξημένα μέτρα φύλαξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην ουδέτερη ζώνη, προς την πλευρά της Τουρκίας, παραμένουν συγκεντρωμένα περίπου 200 άτομα, τα οποία έχουν ανάψει φωτιές να ζεσταθούν, καθώς η νύχτα έφερε χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και βροχή.

Στην τουρκική πλευρά των συνόρων είναι συγκεντρωμένα περίπου 700 άτομα, ενώ πριν από λίγο η ΕΛ.ΑΣ. έκανε εκ νέου χρήση χημικών για να αποτρέψει πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν τα σύνορα.

Συλλυπητήρια από Μέρκελ σε Ερντογάν

Τα συλλυπητήριά της για τον θάνατο των Τούρκων στρατιωτών στο Ιντλίμπ εξέφρασε η Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν, νωρίτερα σήμερα, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση και τα γεγονότα στο Ιντλίμπ, με το βλέμμα και στην ανθρωπιστική κατάσταση για τους εκτοπισμένους. Η κυρία Μέρκελ καταδίκασε τις «αδυσώπητες επιθέσεις» εναντίον τουρκικών μονάδων και ζήτησε τον τερματισμό των επιθετικών επιχειρήσεων του συριακού καθεστώτος και των ρώσων υποστηρικτών του.

Ο κ. Ερντογάν και η κυρία Μέρκελ συμφώνησαν ότι είναι επείγον να συμφωνηθεί μια νέα κατάπαυση του πυρός και να ξεκινήσουν «το ταχύτερο δυνατό» πολιτικές συνομιλίες, ενώ η Καγκελάριος διαβεβαίωσε τον Τούρκο πρόεδρο για την αλληλεγγύη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην ανθρωπιστική υποστήριξη των εκτοπισμένων στην Ιντλίμπ.

Τι συζήτησαν Ερντογάν και Τραμπ για τη Συρία

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε τη στήριξή του στις τουρκικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση της κρίσης στη Συρία.

Φέρεται, ακόμη, να συμφώνησε με τον Ταγίπ Ερντογάν ότι απαιτούνται επιπλέον βήματα για να μην υπάρξει μεγάλη ανθρωπιστική τραγωδία στην Ιντλίμπ.

Διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες Μητσοτάκη

Εκτός από την Άνγκελα Μέρκελ ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τον Σαρλ Μισέλ και τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την Καγκελάριο της Γερμανίας, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Πρόεδρο της Γαλλίας για τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων της μετά τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι δεν θα μπορούν πλέον να αποτρέπουν τους πρόσφυγες από το να έρχονται παρανόμως στη χώρα μας.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε επίσης αναλυτικά τους συνομιλητές του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Προσφυγικό μετά τις συγκρούσεις στο Ιντλίμπ και αντήλλαξαν απόψεις για τις δυνατότητες αντίδρασης που υπάρχουν.

Λίγη ώρα αργότερα ο πρωθυπουργός είχε συνομιλία και με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, αλλά και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ

Δύσκολη νύχτα βλέπει ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου από τις προσφυγικές ροές

«Σήμερα θα είναι μια δύσκολη νύχτα. Καμιά σχέση με την υπόθεσή μας. Εξ ανατολών ο κίνδυνος, με συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ατόμων απέναντι από την Σκαμνιά. Ας παραμείνουμε όλοι ψύχραιμοι, παρακολουθούμε στενά την κατάσταση.Ας προσέχουμε και τις "πληροφορίες" που γράφουμε. Μέχρι στιγμής έχουν βγει 15+54 άτομα» σχολιάζει ο Ταξιάρχης Βέρρος.

Αλτούν: Δεν είχαμε άλλη επιλογή

Δεν θεωρεί ότι η απόφαση της Άγκυρας να επιτρέψει σε ορισμένους πρόσφυγες να μεταφερθούν προς τα σύνορα με την Ευρώπη θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις της χώρας με την Ε.Ε. ο διευθυντής της υπηρεσίας Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.

Μιλώντας προς δημοσιογράφους ανέφερε ότι η χώρα του δεν είχε άλλη επιλογή παρά να χαλαρώσει τους συνοριακούς ελέγχους, καθώς δεν έχει λάβει επαρκή βοήθεια για τη φιλοξενία 3,7 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων.

«Ψήνεται» και ραντεβού Πούτιν – Ερντογάν την επόμενη εβδομάδα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναντηθούν στις 5 ή στις 6 Μαρτίου Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν, όπως προκύπτει μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επιβεβαίωσε το σενάριο αυτό.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα θέματα που συζήτησαν οι δύο πρόεδροι, αναφέροντας ότι συμφώνησαν πως χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για την εξομάλυνση της κατάστασης στην βορειοδυτική Συρία.

Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - φωτ. αρχείου
| Presidential Press Service via AP, Pool

Ο πρόεδρος Πούτιν και το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξέφρασαν την ελπίδα ότι «οι τουρκικές αρχές θα λάβουν όλα τα μέτρα ώστε να εγγυηθούν την ασφάλεια των ρωσικών αντιπροσωπειών και των Ρώσων πολιτών που βρίσκονται στην Τουρκία».

«Τα τραγικά περιστατικά θανάτου των Τούρκων στρατιωτικών, σημειώθηκαν σε σημεία όπου πραγματοποιούνταν επιθετικές επιχειρήσεις εκ μέρους των τρομοκρατικών ομάδων συμμοριτών, στις οποίες μεταξύ άλλων συμμετέχουν πολυάριθμοι ξένοι μισθοφόροι, μεταξύ των οποίων και πολίτες από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης», παρατήρησε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου, υποστηρίζοντας ότι «για την παρουσία σε αυτά τα σημεία Τούρκων στρατιωτικών, η τουρκική πλευρά, παρότι της είχαμε ζητήσει επανειλημμένα να μας ενημερώσει, δεν μας ενημέρωσε».

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υπενθύμισε ότι «κατόπιν της συμφωνίας και των επίμονων αιτημάτων της ρωσικής πλευράς, είχαν δημιουργηθεί νωρίτερα τα παρατηρητήρια των Τούρκων στρατιωτικών στην ζώνη του Ιντλίμπ, στις αρμοδιότητες των οποίων ήταν να ελέγχουν την δραστηριότητα των ανταρτών, να μην τους επιτρέπουν την τρομοκρατική δραστηριότητα και να τους αποτρέπουν από επιθετικές ενέργειες εναντίον ρωσικών στρατιωτικών μονάδων». Ωστόσο, συνέχισε ο Πεσκόφ, «οι Τούρκοι εταίροι δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν σ’ αυτά τα καθήκοντα, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό τμήμα των μαχητών να βρίσκεται εκτός του δικού τους έλεγχου».

Ο Πεσκόφ ανέφερε ότι η Ρωσία έλαβε επίσης όλα τα αναγκαία μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια της Τουρκίας κατά μήκος των συρο-τουρκικών συνόρων, υπογραμμίζοντας ότι το πραγματικό εύρος της ζώνης ασφαλείας χάρη στις προσπάθειες της ρωσικής πλευράς υπερβαίνει κατά πολύ τα πέντε χιλιόμετρα που αναφέρονται στην γνωστή τουρκο-συριακή συμφωνία των Αδάνων και de facto φθάνει τα 30 χιλιόμετρα.

Συνάντηση Μπορίσοφ-Ερντογάν τη Δευτέρα

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα για να συζητήσουν την κατάσταση στην Τουρκία και το θέμα των προσφύγων.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι δύο ηγέτες της στιγμή που και η Βουλγαρία έχει αυξήσει τη φύλαξη των συνόρων της.

Γαλλική αλληλεγγύη προς την Τουρκία 

«Εξέφρασα στον ομόλογό του τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Τουρκία μετά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε χθες κατά των τουρκικών δυνάμεων στη βορειοδυτική Συρία», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στο τέλος συνάντησής του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στις 23.00 (ώρα Ελλάδας) θα συνέλθει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στη Συρία μετά από αίτημα που υπέβαλαν ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Εσθονία και Δομινικανή Δημοκρατία,

Μητσοτάκης: Δεν θα ανεχθούμε παράνομες εισόδους στην Ελλάδα

Με ένα tweet στα αγγλικά τοποθετείται ο πρωθυπουργός για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει:

Η Ελλάδα δεν φέρει ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δεν θα υποστεί τις συνέπειες των αποφάσεων που έλαβαν άλλοι. Ενημέρωσα την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση.

Σημαντικοί αριθμοί μεταναστών και προσφύγων έχουν συγκεντρωθεί στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα και έχουν προσπαθήσει να μπουν παράνομα στη χώρα.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Δεν θα ανεχθούμε παράνομες εισόδους στη χώρα. Αυξάνουμε την φύλαξη στα σύνορά μας.

 

Τσαβούσογλου: Παραμένουμε προσηλωμένοι στην Κοινή Δήλωση Ε.Ε - Τουρκίας

Τη προσήλωση της Άγκυρας στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας υπογράμμισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Ζοζέπ Μπορέλ, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν για την κατάσταση στην Ιντλίμπ.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, με ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε «Η αποκλιμάκωση παραμένει καθοριστική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων στο έδαφος. Ο ανθρώπινος πόνος και η απώλεια της ζωής πρέπει να σταματήσουν. Ελήφθησαν διαβεβαιώσεις ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας».

AP Photo/Pavel Golovkin

Ευρωπαϊκή απάντηση στην Τουρκία ζητά η Κουμουνδούρου

Το ΜέΡΑ 25 καλεί την Ε.Ε. να αναλάβει τις ευθύνες της

Αντί η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να συνεχίζει στη γραμμή του κ. Τσίπρα αποδεχόμενη μια κατάπτυστη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, να διεκδικήσει με κάθε τρόπο η Ε.Ε. να αναλάβει τις ευθύνες της στο προσφυγικό, τονίζει ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25, Μιχάλης Κριθαρίδης, που κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει επιτέλους την «άνευ όρων υποταγή στο Ιερατείο του Βερολίνου και των Βρυξελλών που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στο χάος». Επικρίσεις διατύπωσε και κατά του Ερντογάν υπογραμμίζοντας ότι είναι αφερέγγυος -πέρα από επικίνδυνος ακόμα και για τον ίδιο του τον λαό- και η Τουρκία σε καμία περίπτωση δεν συνιστά ασφαλή τρίτη χώρα.

Τι ζήτησε ο Μητσοτάκης από την Μέρκελ

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Εφ.Συν.» στο Βερολίνο, Μπάμπης Αγρολάμπος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνομιλία του με την Άνγελα Μέρκελ να ζητήσει η Γερμανία τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής και τη μεταφορά της επιχείρησης «Σοφία» στο Αιγαίο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γερμανία εξετάζει προτάσεις που έχουν διατυπωθεί στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για έκτακτη σύνοδο και ενεργοποίηση όλων των μέσων που είχε χρησιμοποιήσει η Ε.Ε. ως τώρα σε όλες τις  κρίσεις, όπως η συγκεκριμένη αεροναυτική επιχείρηση.

Φωτογραφία αρχείου / AP Photo/Olivier Matthys

Θυμίζουμε ότι 27 υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών αποφάσισαν νωρίτερα τον μήνα να εγκαινιάσουν μια νέα στρατιωτική αποστολή στα ανοιχτά της Λιβύης που θα αντικαταστήσει τη «Σοφία».

Στον Έβρο και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Στον Έβρο μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στο πλαίσιο των αποφάσεων της κυβέρνησης για περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων επιτήρησης των συνόρων.

KIN.ΑΛΛ.: Καταρρέει η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας

Σε κατάρρευση οδηγούν την ευρωτουρκική συμφωνία οι απειλές για το άνοιγμα των συνόρων και τον πολλαπλασιασμό των ροών, τονίζει το Κίνημα Αλλαγής καλώντας την κυβέρνηση να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορα και να αποσυμφορήσει τα νησιά. «Μετά την κατάρρευση της κοινής δήλωσης με την Τουρκία η Ευρώπη οφείλει επιτακτικά να αναλάβει τις ευθύνες της» προστίθεται στην ανακοίνωση του φορέα.

Ο Ερντογάν θα μιλήσει με Τραμπ, Μέρκελ, Μακρόν και Τζόνσον

Ο Τούρκος πρόεδρος θα μιλήσει με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν. Ο ίδιος σημείωσε πως ο Ερντογάν συμφώνησε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης να συναντηθούν κατ΄ιδίαν το ταχύτερο δυνατό.

Από χθεσινή του ομιλία / Presidential Press Service via AP, Pool

Η Βουλγαρία στέλνει στρατιώτες στα σύνορά της 

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, διέταξε την ενίσχυση ασφάλειας στα σύνορα της χώρας σημειώνοντας ότι το λιμενικό πρέπει να εντείνει τις περιπολίες.

Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Άμυνας, Κραζιμίρ Καρακατσάνοφ, ανακοίνωσε ότι η χώρα θα αναπτύξει έως και 1.000 στρατιώτες και στρατιωτικό εξοπλισμό στη μεθόριο με την Τουρκία προκειμένου να αποτρέψει την εισροή μεταναστών.

Συμπλήρωσε πως η συνοριακή αστυνομία εμπόδισε δύο ομάδες περίπου 30 ανθρώπων να εισέλθουν στη Βουλγαρία από την Τουρκία νωρίς σήμερα μετά τη δήλωση της Τουρκίας ότι δεν θα σταματά πλέον τους Σύρους πρόσφυγες που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη.

Δύο λέμβοι με πρόσφυγες έφτασαν στη Μυτιλήνη

Στη Σικαμιά της Λέσβου έφτασαν σήμερα πρόσφυγες κυρίως από το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με το Νησί, το πρωί αποβιβάστηκαν πρωί 15 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, και το μεσημέρι ακόμα 54.

AP Photo / Michael Varaklas
AP Photo / Michael Varaklas

«Πλάνα των τουρκικών τηλεοπτικών εκπομπών δείχνουν μετανάστες να επιβιβάζονται στα ελληνικά νησιά από τις τουρκικές ακτές»

Η Ε.Ε. περιμένει από την Τουρκία ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Η Τουρκία δεν έχει ανακοινώσει επίσημα μια αλλαγή στην πολιτική της για τους πρόσφυγες στη χώρα της, δήλωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσθέτοντας ότι αναμένει πως η Άγκυρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για τον έλεγχο της ροής των μεταναστών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αντάλλαγμα χρηματική υποστήριξη.

«Θα ήθελα να τονίσω πως δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση από τουρκικής πλευράς για οποιεσδήποτε αλλαγές στην πολιτική της για τους αιτούντες άσυλο, τους πρόσφυγες ή τους μετανάστες», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο Πέτερ Στάνο, σε συνέντευξη Τύπου.

«Άρα από τη δική μας άποψη η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας... εξακολουθεί να ισχύει και αναμένουμε πως η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τη δήλωση αυτή. Οι τουρκικές αρχές επιβεβαίωσαν επίσημα ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην επίσημη πολιτική... αναμένουμε ότι θα εξακολουθήσει να μένει έτσι».

Εγκλωβισμένοι στην πλευρά της Τουρκίας βρίσκονται Έλληνες οδηγοί, που είχαν πάει στην Ανδριανούπολη και δεν μπορούν να επιστρέψουν.

Τα δύο τελωνεία

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, οι 100 πρόσφυγες και μετανάστες που συγκεντρώθηκαν στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ των δύο φυλακίων παραμένουν στο σημείο.

Έκλεισε το τελωνείο Καστανεών στον Έβρο

Έκλεισε το συνοριακό σημείο διέλευσης των Καστανεών Έβρου, λόγω συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών από την τουρκική πλευρά.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Εφ.Συν.», Αντώνης Τελόπουλος, η κατάσταση αυτή την ώρα είναι ήρεμη, ενώ νωρίτερα οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε περιορισμένη χρήση δακρυγόνων. 

«Εφ.Συν.»

Σημειώνεται ότι αναμένονται τα αποτελέσματα της σύσκεψης του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου με επιτελείς δύο μεραρχίων στο χωριό Μάνδρα, ενώ στη συνέχεια ο στρατηγός θα επισκεφτεί τα δύο τελωνεία, σε Καστανιές και Κήπους.

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του ΝΑΤΟ 

Την αλληλεγγύη του στην Άγκυρα εξέφρασαν οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ μετά την έκτακτη σύσκεψη στις Βρυξέλλες με τον γ.γ. Γενς Στόλτενμπεργκ να καλεί τη Ρωσία και τη Συρία να σταματήσουν «τις αδιάκριτες αεροπορικές επιθέσεις (...) και να σεβαστούν πλήρως το διεθνές δίκαιο».

Όπως και σε προηγούμενες δηλώσεις, έτσι και στη συνέντευξη Τύπου, ο Στόλτενμπεργκ καταδίκασε τις επιδρομές και ζήτησε την αποκλιμάκωση της έντασης, αλλά τόνισε πως ο Οργανισμός δεν είναι έτοιμος να προσφέρει αυτό που θέλει η Τουρκία, δηλαδή την επιβολή ζώνη απαγόρευσης στην Ιντλίμπ. 

AP Photo/Olivier Matthys

«Καλούμε τη Συρία και τη Ρωσία να δεσμευτούν πλήρως στις προσπάθειες που γίνονται υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για να βρεθεί μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση στη Συρία» κατέληξε. 

Με την Μέρκελ επικοινώνησε τηλεφωνικά ο Μητσοτάκης

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Άνγκελα Μέρκελ συζήτησαν την κατάσταση στην Τουρκία, τις κινήσεις μεταναστών προς τα ελληνικά σύνορα και ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Γερμανίδα καγκελάριο για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση. 

Όπως δείχνει φωτογραφία του Associated Press, ομάδα προσφύγων βρίσκεται στον συνοριακό σταθμό του Pazarkule στην Αδριανούπολη, στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

AP Photo / Ergin Yildiz

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε (Πρακτορείο FM 104.9) ότι «εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για την κατάργηση της κοινής δήλωσης Ε.Ε. -Τουρκίας από την Τουρκική πλευρά, η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει τη σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ώστε να διαχειριστούμε από κοινού τη νέα αυτή κατάσταση».

Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν – Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν μετά από αίτημα του Τούρκου προέδρου. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκεί Λαβρόφ, η συζήτηση ήταν λεπτομερής και επικεντρώθηκε στο τι πρέπει να γίνει για να εκπληρωθεί η  αρχική συμφωνία για τη λεγόμενη «ζώνη αποκλιμάκωσης»

Ο ΥΠ.ΕΞ. σημείωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πιθανότητα νέων επαφών για την Ιντλίμπ, σε διάφορα επίπεδα στο κοντινό μέλλον, και ότι οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών που συζητούν ήδη στην Άγκυρα θα συνεχίσουν τις εργασίες τους.

Φωτογραφία αρχείου / Alexei Druzhinin/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Στον Έβρο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, σε Λέσβο, Χίο και Σάμο ο υπ. Άμυνας

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος μεταβαίνει στον Έβρο, μετά την πρωινή σύσκεψη στο Πεντάγωνο. 

Τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο θα επισκεφτεί εκτάκτως ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη.

Ο κ. Πλακιωτάκης θα επιθεωρήσει τις τοπικές λιμενικές αρχές, ενώ θα έχει συνάντηση με τα στελέχη του σώματος για την καλύτερη αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. Με εντολή του υπουργού οι λιμενικές αρχές και των τριών αυτών νησιών ενισχύονται από σήμερα.

«Ζούμε στην Κωνσταντινούπολη, θέλουμε να πάμε στην Ελλάδα»

Στα βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες που κατευθύνονται προς την Αδριανούπολη, είναι είτε πεζοί είτε χρησιμοποιούν λεωφορεία και ταξί.

 

«Ακούσαμε γι’ αυτό στην τηλεόραση», δήλωσε ένας 16χρονος Αφγανός που μαζί με άλλους μετανάστες επιβιβάστηκαν σε τρία ταξί. «Ζούμε στην Κωνσταντινούπολη, θέλουμε να πάμε στην Αδριανούπολη και στη συνέχεια στην Ελλάδα» πρόσθεσε.

IHA via AP

Μας είπαν: «Μπορείτε να φύγετε τώρα όποτε θέλετε»

Στις εξελίξεις αναφέρεται η γερμανική Deutsche Welle σημειώνοντας ότι την ώρα που η Άγκυρα ζητάει τη βοήθεια του ΝΑΤΟ και μετρά δεκάδες νεκρούς στρατιώτες, ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να κάνει πράξη την απειλή των τελευταίων μηνών και να ανοίγει τα σύνορα προς την Ευρώπη για τους πρόσφυγες.

Σε βίντεο που μετέδωσε και το Reuters από τα Δαρδανέλια, απέναντι από τη Λέσβο, πρόσφυγες λένε μπροστά στην κάμερα: «Πάμε στην Ελλάδα, μαζέψαμε τα πράγματά μας και κανονίσαμε τα λεφτά. Ήρθαμε εδώ να ετοιμάσουμε τις βάρκες μας. Προετοιμάζουμε τον εξοπλισμό μας. Θα μπούμε στη βάρκα και από εδώ θα πάμε στην Ελλάδα».

«Μπορούμε να περάσουμε ελεύθερα τα σύνορα», λέει ένας πρόσφυγας στην κάμερα «Η αστυνομία και όλοι μας είπαν ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά. Μας είπαν: "Μπορείτε να φύγετε τώρα. Μπορείτε να φύγετε όποτε θέλετε"».

Φωτογραφία Αρχείου 
| AP Photo/Ergin Yildiz

Ε.Ε.: Κίνδυνος η ένταση να κλιμακωθεί σε διεθνή σύγκρουση

Η ένταση στην Ιντλίμπ μπορεί να κλιμακωθεί σε μεγάλη διεθνή σύγκρουση, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ θα εξετάσει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντά του στην ασφάλεια.

«Η συνεχιζόμενη κλιμάκωση πρέπει να σταματήσει επειγόντως. Υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθεί σε μεγάλη, ανοικτή, διεθνή στρατιωτική αντιπαράθεση. Προκαλεί επίσης αβάστακτο ανθρωπιστικό πόνο και θέτει αμάχους σε κίνδυνο», έγραψε στο στο Twitter.

«Η Ε.Ε. καλεί όλες τις πλευρές σε άμεση αποκλιμάκωση και εκφράζει τη λύπη της για όλες τις ζωές που χάθηκαν. Η Ε.Ε. θα εξετάσει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντά της στην ασφάλεια. Είμαστε σε επαφή με όλους τους αρμόδιους παράγοντες», πρόσθεσε.

Ακάρ: Η Τουρκία σκότωσε πάνω από 300 στρατιώτες

Ο Ακάρ υποστήριξε ότι οι αεροπορικές δυνάμεις της χώρας του έπληξαν περισσότερους από 200 στόχους της συριακής κυβέρνησης σκοτώνοντας 309 στρατιώτες και καταστρέφοντας πέντε ελικόπτερα, μονάδες πυροβολικού και δύο συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.

Τα ξημερώματα ο ίδιος επισκέφτηκε τραυματίες στρατιωτικούς σε νοσοκομεία στη Χατάι συνοδευόμενος από τους αρχηγούς του τουρκικού στρατού ξηράς και της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φαχρετίν Αλτούν, είχε προαναγγείλει ότι η Άγκυρα θα απαντήσει διαμηνύοντας ότι ο καθεστώς Άσαντ θα πληρώσει το βαρύτερο τίμημα για την επίθεση.

Η απάντηση της Τουρκίας στη Ρωσία

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, απέρριψε τους ισχυρισμούς της Ρωσίας για την επίθεση, λέγοντας ότι οι επιθέσεις των δυνάμεων της Συρίας συνεχίστηκαν παρά τον συντονισμό μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.

Μεταξύ των ανταρτών οι Τούρκοι στρατιώτες τονίζει η Μόσχα

Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ξεκαθαρίζει ότι δεν πήραν μέρος δυνάμεις της χώρας στην επιχείρηση που έγινε από συριακές δυνάμεις τονίζοντας ότι Τούρκοι στρατιώτες βρισκόντουσαν μεταξύ των ανταρτών που στηρίζει η Τουρκία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, το υπουργείο σημειώνει πως τα τουρκικά στρατεύματα επλήγησαν από δυνάμεις του Άσαντ που προσπαθούσαν να αποκρούσουν επίθεση ανταρτών.

Το ρωσικό υπουργείο προσθέτει πως η Άγκυρα δεν ενημέρωσε τη Μόσχα για την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή που βομβαρδίστηκε, παρά την τακτική επικοινωνία με το ρωσικό στρατό, διαμηνύοντας ότι οι τουρκικές δυνάμεις «δεν έπρεπε να ήταν εκεί».

Σύροι αντάρτες, υποστηριζόμενοι από την Τουρκία, στην Ιντλίμπ / AP Photo/Ghaith Alsayed

ΓΕΕΘΑ: Ενίσχυση των συνόρων

Λήψη μέτρων για ενίσχυση των χερσαίων και υδάτινων συνόρων αποφασίστηκε το πρωί  σε σύσκεψη της στρατιωτικής ηγεσίας, υπό την προεδρία του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, στο ΓΕΕΘΑ.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε μεγαλύτερη ένταση των περιπολιών στην επιτήρηση των συνόρων τόσο από ξηράς όσο και από θάλασσας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Αθήνα βρίσκεται σε επαφή με Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ.

Ανοίγει και πάλι το παιχνίδι με τους μετανάστες ο Ερντογάν

Νεκροί 16 Σύροι στρατιώτες

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι 16 Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς που διεξήγαγε ο τουρκικός στρατός στη βορειοδυτική Ινλτίμπ, σε αντίποινα για τον θάνατο των Τούρκων στρατιωτιών.

Οι τουρκικοί βομβαρδισμοί διεξήχθησαν «από το πυροβολικό ή με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και είχαν στόχο θέσεις του συριακού στρατού, κυρίως στο νότιο και το ανατολικό τμήμα της επαρχίας, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.

Αντίποινα από την Άγκυρα

Η Άγκυρα επιβεβαίωσε ότι απάντησε στις αεροπορικές επιδρομές του συριακού στρατού στις οποίες σκοτώθηκαν 33 Τούρκοι στρατιώτες. «Όλες οι γνωστές θέσεις του συριακού καθεστώτος δέχθηκαν τα πυρά των χερσαίων και εναέριων μονάδων μας», δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν σε ανακοίνωσή του.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Ρωσία και το Ιράν, που υποστηρίζουν τον Μπασάρ αλ Άσαντ, θα χάσουν όλη την αξιοπιστία τους εάν δεν συμβάλλον να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην επαρχία Ιντλίμπ.

Μήνυμα από τη Ρωσία, στέλνει δύο πολεμικά με Κρουζ

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της άνω βουλής της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Ντζαμπάροφ, προειδοποίησε ότι μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στην Ιντλίμπ από την Τουρκία, θα έχει άσχημο τέλος για την Άγκυρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Νωρίτερα, ο ρωσικός στόλος ανακοίνωσε ότι στέλνει δύο πολεμικά πλοία ικανά να εκτοξεύουν πυραύλους Κρουζ τύπου Kalibr στη Μεσόγειο, προς τις ακτές της Συρίας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Έκτακτη σύσκεψη του ΝΑΤΟ

Μετά από αίτημα της Τουρκίας, το ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση σήμερα αναφορικά με την επίθεση στην Ιντλίμπ. Θέμα συζήτησης του συμβουλίου της Βορειατλαντικής Συμμαχίας θα είναι εάν θα ενεργοποιηθεί το το άρθρο 4 της ιδρυτικής συνθήκης της Ουάσινγκτον για την κατάσταση στη Συρία, όπως έγραψε στο Twitter ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε  τα «αεροπορικά πλήγματα [που εξαπέλυσαν] αδιακρίτως το συριακό καθεστώς και η σύμμαχός του Ρωσία» και απηύθυνε έκκληση για «αποκλιμάκωση». 

Φωτογραφία Αρχείου 
| AP Photo/Ghaith Alsayed

Τηλεφωνική επικοινωνία Στόλτενμπεργκ -  Τσαβούσογλου

Ο Στόλτενμπεργκ είχα τηλεφωνική επικοινωνία χθες βράδυ με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, κράτους-μέλους του NATO, όπως ενημέρωσε εκπρόσωπος της συμμαχίας.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του NATO, Οάνα Λουνγκέσκου, ο γ.γ.γ «καταδίκασε τη συνέχιση των αεροπορικών πληγμάτων που γίνονται αδιακρίτως από το συριακό καθεστώς και τη σύμμαχό του Ρωσία στην επαρχία της Ιντλίμπ και κάλεσε (τη Δαμασκό και τη Μόσχα) να σταματήσουν την επίθεσή τους, να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για να εξευρεθεί ειρηνική λύση».

Ακόμη, ο Στόλτενμπεργκ «παρότρυνε όλα τα μέρη να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση αυτής της επικίνδυνης κατάστασης και να αποφύγουν την περαιτέρω επιδείνωση της φοβερής ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή», πρόσθεσε η ίδια.

Φωτογραφία αρχείου / Turkish Foreign Ministry via AP, Pool

Καταδίκασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απαίτησε το συριακό καθεστώς και η σύμμαχός του Ρωσία να βάλουν τέλος στην «αποτροπιαστική επίθεσή τους» στην Ιντλίμπ προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε επαφή με την Άγκυρα για να ενημερωθεί .

«Υποστηρίζουμε τη σύμμαχό μας στο NATO Τουρκία και συνεχίζουμε να ζητούμε να υπάρξει άμεση διακοπή αυτής της αποτροπιαστικής επίθεσης του καθεστώτος του Άσαντ, της Ρωσίας και δυνάμεων υποστηριζόμενων από το Ιράν», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας. «Μελετάμε τον καλύτερο τρόπο για να (...) προσφέρουμε βοήθεια στην Τουρκία σε αυτή την κρίση», συνεχίζει το κείμενο.

Οι Τούρκοι τώρα «βλέπουν τη Ρωσία όπως είναι στ’ αλήθεια», βλέπουν «τι κάνει», κι όταν δέχονται επίθεση «τούρκοι στρατιώτες», αυτό πια «ξεπερνά ό,τι κι αν ενώνει την Τουρκία και τη Ρωσία», έκρινε η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια στο NATO, Κέι Μπέιλι Χάτσινσον. Η αμερικανική κυβέρνηση, διαβεβαίωσε η ίδια, είναι «ο σύμμαχος του παρελθόντος και του μέλλοντος» για τους Τούρκους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Εκρηκτική κατάσταση στην Ιντλίμπ, με τους πρόσφυγες απειλεί πάλι ο Ερντογάν

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ