«Προϊόν της συνεργασίας ενός καλλιτέχνη κόμικς, του Ilan Manouach, και ενός μηχανικού τεχνητής νοημοσύνης, του Ιωάννη Σιγλίδη, το The Neural Yorker είναι μια μηχανή τεχνητής νοημοσύνης που δημοσιεύει συνθετικά σκίτσα στο twitter. Βασίζεται σε ένα μοντέλο GAN που αναπτύχθηκε από την Applied Memetic και το οποίο έχει εκπαιδευτεί πάνω σε εκατομμύρια μονάδες δεδομένων, η συλλογή των οποίων πραγματοποιείται σε μια ποικιλία διαφορετικών καθεστώτων ευρετηρίασης και συστημάτων ταξινόμησης και ετικετοποίησης. Το πλήθος των επιστηµικών καθεστώτων δεν θεµατοποιείται εδώ µόνο ως µεταφορά ή θεωρητική άποψη αναφορικά με την ολοένα και περισσότερο συγκεντρωτική φύση της παραγωγής γνώσης στην υπολογιστική εποχή µας, αλλά γίνεται επιχειρησιακή διαδικασία κατά την κατασκευή των ίδιων συνθετικών γελοιογραφιών».
Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο Ilan Manouach το εννοιολογικό έργο του με τίτλο «The Neural (Νευρικός) Yorker» που τρέχει εδώ και χρόνια στην πλατφόρμα του τέως twitter και πλέον «Χ». Με τη «μηχανή» αυτή παράγονται αδιάκοπα γελοιογραφίες που θυμίζουν αυτές του περιοδικού «The New Yorker», μόνο που τα σκίτσα έχουν συνειδητά εμφανείς ατέλειες και οι λακωνικές συνοδευτικές φράσεις μοιάζουν συχνά ανολοκλήρωτες ή αταίριαστες. Πέραν των διακηρυγμένων στόχων του έργου από τον Manouach, είναι προφανής και μια υποδόρια αλλά αιχμηρή κριτική στην τυποποίηση των γελοιογραφιών του The New Yorker καθώς και στη συχνά ηθελημένη ουδετερότητά τους ως προς τα μεγάλα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα κάθε εποχής.
Πολλές φορές το The New Yorker έχει δεχθεί αντίστοιχες κριτικές για τις γελοιογραφίες του που, αν και διακρίνονται για το άψογο, πρωτοποριακό και πειραματικό εικαστικό τους μέρος, χαρακτηρίζονται κατά κανόνα από άνευρες πολιτικές θέσεις σε βαθμό που τις καθιστά κατανοητές και αποδεκτές από όλους, χωρίς όμως να γεννιούνται συγκρούσεις, να φουντώνουν πάθη, να προτείνονται τομές, να αμφισβητούνται τα δομικά στοιχεία του πολιτικού και κοινωνικού συστήματος. Και αυτό καταδεικνύεται από τις τεχνητά κατασκευασμένες ψηφιακές γελοιογραφίες του Manouach, ο οποίος, αξιοποιώντας δημιουργικά και πρωτοποριακά τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, συμπληρώνει πως «η ευρύτερη υιοθέτηση των συνθετικών μέσων, των δημιουργικών διεργασιών και των αλγορίθμων πρόβλεψης όχι μόνο θα αναδιαμορφώσει τα υπάρχοντα αναγνωστικά κοινά και τις αγορές, αλλά τελικά θα επιβάλει μια ριζική αναπροσαρμογή του καλλιτεχνικού ήθους των επαγγελματιών και θα συμβάλει στη διαμόρφωση νέων αναγνωστικών ευαισθησιών».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας