Χρησιμοποιώντας τον παλιό εθνικό δρόμο, γνωστό στους Μοραΐτες ως «111», που συνέδεε για πολλές δεκαετίες την Τρίπολη με την Πάτρα, θα περάσουμε τη διασταύρωση για Κλειτορία και θα στρίψουμε αριστερά με κατεύθυνση το παλιό και ιστορικό χωριό Δάφνη. Το χωριό απέχει 205 χλμ. από την Αθήνα, 65 χλμ. από την Τρίπολη, 105 χλμ. από την Πάτρα και μόλις 45 χλμ. από τα Καλάβρυτα.
Η Δάφνη (παλιότερα Στρέζοβα, ονομασία πιθανόν σλαβικής προέλευσης) είναι από τα αρχαιότερα και μεγαλύτερα χωριά της Αχαΐας και, επί Φραγκοκρατίας, υπήρξε το εμπορικό και διοικητικό κέντρο των παραποτάμιων χωριών του Λάδωνα.
Το χωριό απλώνει τις δύο γειτονιές του στα ριζά του βουνού Αγιος Μάμας, σε υψόμετρο από 600 έως 700 μέτρα. Υπάγεται διοικητικά στον νομό Αχαΐας και στον Δήμο Καλαβρύτων, ενώ έχει περίπου 350 μόνιμους κατοίκους.
Η Δάφνη έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821, ενώ το 1826 ο Ιμπραήμ την κατέστρεψε συθέμελα.
Περίπατοι, κοντινές εκδρομές
Στο κέντρο του χωριού ξεχωρίζει η απλωτή πλατεία της Αγίας Τριάδας. Ολόγυρα ξεδιπλώνονται τα ανηφορικά στενά δρομάκια που διατρέχουν τις άλλοτε πολυάνθρωπες γειτονιές και περνούν από πετρόκτιστες βρύσες και τοποθεσίες με θέα.
Σε σημείο με εξαιρετική θέα –λίγο έξω από τον οικισμό– βρίσκεται το ξωκλήσι του Αγίου Μάμα, όπου θα φτάσετε μετά από 45 λεπτά πεζοπορίας. Αξίζει να δείτε μέσα στο χωριό, επί του κεντρικού δρόμου, το παραδοσιακό σαγματοποιείο «ο Τράγκας» που είναι από τα τελευταία εργαστήρια σαμαριών στην Ελλάδα.
Με το αυτοκίνητο (3 χλμ.) μπορείτε να επισκεφθείτε τη Μονή της Ευαγγελίστριας, την οποία θα τη συναντήσουμε σε υψόμετρο 970 μέτρων, κρυμμένη μέσα στο πλούσιο ανάγλυφο των πτυχώσεων του Αφροδίσιου όρους και του πυκνού δάσους από πουρνάρια και βελανιδιές. Πρόκειται για ένα σημαντικό βυζαντινό μοναστήρι που κτίστηκε πιθανόν τον 11ο αιώνα. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος μέχρι την είσοδο της μονής.
Επίσης, αξίζει να ρωτήσετε τους ντόπιους να σας υποδείξουν το σημείο όπου βρίσκεται ένα από τα πιο άγνωστα γεφύρια της Πελοποννήσου, το οποίο γεφυρώνει εδώ και αιώνες τις όχθες του ποταμού Πάου (παραπόταμου του Λάδωνα). Οι ντόπιοι το γνωρίζουν ως το «Τρικάμαρο» γεφύρι. Είναι πρόσφατα αναπαλαιωμένο και διατηρείται σε καλή κατάσταση.
Μεσαιωνικές ιστορίες!

Στο «Χρονικό του Μορέως», που καταγράφει με λεπτομέρειες τις κτήσεις και τα φράγκικα φέουδα της Πελοποννήσου, η σημερινή Δάφνη αναφέρεται ως Estransses και υπαγόταν στο κάστρο της Ακοβας, της βουργουνδικής οικογένειας των De Rosières – υπολείμματα του κάστρου εντοπίζονται κοντά στο χωριό Βυζίκι. Η Βαρονία της Ακοβας ήταν μία από τις 12 βαρονίες που απάρτιζαν το ισχυρό φράγκικο Πριγκιπάτο της Αχαΐας.
Το 1320 η περιοχή πέρασε για λίγο στα χέρια των Βυζαντινών, μέχρι που ήρθε η Αλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους και η Πελοπόννησος παρέμεινε για 400 χρόνια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Στις όχθες του ποταμού Λάδωνα
Από τη Δάφνη, μπορείτε εύκολα να κατηφορίσετε προς τις πλατανοσκέπαστες όχθες του ποταμού Λάδωνα, φτάνοντας εκεί μετά από μια διαδρομή περίπου 6,5 χιλιομέτρων¹. Εδώ θα δείτε τις όχθες ενός από τους ομορφότερους ποταμούς της Πελοποννήσου, τον οποίο ακόμη και ο Παυσανίας εκθείασε στις περιηγήσεις του για τα καθαρά του νερά.
Οι πηγές του Λάδωνα αναβλύζουν από ένα εντυπωσιακό κεφαλάρι κοντά στο χωριό Λυκούρια, με νερά που έρχονται από τα χιόνια του βουνού Ντουρντουβάνα, το οποίο στην αρχαιότητα ήταν γνωστό ως όρος Πεντέλεια (υψόμετρο 2.083 μ.). Οι αρχαίοι Αρκάδες λάτρευαν τον Λάδωνα ως θεότητα και πίστευαν ότι ήταν γιος του Ωκεανού και της Τηθύος και είχε κόρες τις νύμφες Δάφνη και Μετώπη. Στη σύγχρονη γεωγραφία, ο Λάδωνας είναι παραπόταμος του Αλφειού και έχει συνολικό μήκος 60 χιλιομέτρων.
¹Σε αυτό το σημείο βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της εταιρείας «Γη και Υδωρ» (Τηλ.: 6974410416), που διοργανώνει υπαίθριες δραστηριότητες στο ποτάμι.
Το θρυλικό γεφύρι της Κυράς
Από τη Δάφνη θα ακολουθήσετε τον ασφάλτινο δρόμο που οδηγεί προς το χωριό Πουρναριά (4 χλμ.). Λίγο μετά το χωριό θα δείτε τον χωματόδρομο που καταλήγει στο σημείο όπου ο Λάδωνας χύνεται στην τεχνητή λίμνη, η οποία σχηματίστηκε το 1955 μετά την ανύψωση του φράγματος.
Σε αυτό το σημείο, λόγω της ανομβρίας που έχει προκαλέσει πτώση στη στάθμη της λίμνης, έχει αποκαλυφθεί το θρυλικό γεφύρι της «Κυράς», που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Κάποτε ήταν πολυσύχναστο, καθώς διευκόλυνε την επικοινωνία μεταξύ της βόρειας και κεντρικής Πελοποννήσου, ενώ επί Φραγκοκρατίας συνέδεε τη Στρέζοβα (Δάφνη) με την Κερπινή.
Το γεφύρι έχει μήκος 56 μέτρα και διαθέτει πέντε τόξα. Χτίστηκε από τους Φράγκους τον 13ο αιώνα και αργότερα ανακατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς. Το όνομά του το οφείλει, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, στη θρυλική «Κυρά της Ακοβας», η οποία ήταν πιθανότατα η δευτερότοκη κόρη του Γουλιέλμου Βιλεαρδουίνου.
Ο θρύλος μπλέκει με τη μυθολογία και τις Αμαζόνες, καθώς παρουσιάζει τη Λατίνα πριγκίπισσα ως «Μονοβύζα» (σύμφωνα με τον σπουδαίο λαογράφο Νικόλαο Πολίτη). Λέγεται ότι, όπως οι Αμαζόνες, είχε αφαιρέσει το ένα της στήθος για να κρεμά καλύτερα το θηκάρι του σπαθιού της!
Σε μικρή απόσταση βρίσκονται απομεινάρια παλιών νερόμυλων, καθώς και η «περαταριά», το μικρό φέρι που μεταφέρει ανθρώπους και μικρά οχήματα στην αντίπερα όχθη.
Από το «Γεφύρι της Κυράς» επιστρέφουμε στον κεντρικό επαρχιακό δρόμο Πουρναριά - Μουριά και από εκεί φτάνουμε εύκολα στις όχθες της τεχνητής λίμνης του Λάδωνα. Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε ότι η κατασκευή του φράγματος, το οποίο τιθάσευσε τον ποταμό Λάδωνα, πραγματοποιήθηκε στη θέση «Πήδημα». Τα έργα ξεκίνησαν το 1950, στο πλαίσιο των πολεμικών αποζημιώσεων της Ιταλίας για τις καταστροφές που υπέστη η χώρα μας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ολοκληρώθηκαν το 1955.
Πού θα μείνετε
Για διαμονή, προτείνεται το μικρό αλλά άνετο και καθαρό ξενοδοχείο «Δήμητρα», το οποίο διαθέτει και ιδιόκτητο χώρο στάθμευσης. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 26920 71124.
Πού θα φάτε
Στη Δάφνη θα βρείτε εξαιρετικές παραδοσιακές ταβέρνες-ψησταριές, όπως ο «Τζόλας» και ο «Φερλές», όπου μπορείτε να απολαύσετε ψητά αλλά και πίτσα. Στο κέντρο του χωριού, για καφέ ή πρόχειρο φαγητό, μπορείτε να επισκεφθείτε το «Υποδηματοποιείον Μπουσιούτη».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας