Από τις απλωτές παραλίες του Αιγαίου πελάγους ανηφορίζουμε τις στράτες του βουνού για να φτάσουμε εύκολα σε ένα εντυπωσιακό κεφαλοχώρι αγκαλιασμένο ολόγυρα από περιβόλια, αλλά και πυκνόφυτα δάση καστανιάς και οξιάς.
Στόμιο
Οπως και το Πήλιο, έτσι και ο Κίσαβος, το άλλο μεγάλο θεσσαλικό βουνό που βρέχει τις παρυφές του στο Αιγαίο, μας προσφέρει μοναδικά, κορυφαία τοπία τα οποία συνδυάζουν με εντυπωσιακό τρόπο το βουνό με τη θάλασσα.
Το παράκτιο χωριό Στόμιο (παλαιότερη ονομασία Τσάγεζι) απέχει από τη Λάρισα μόλις 45 χιλιόμετρα και βρίσκεται χτισμένο στη νότια άκρη του δέλτα του ποταμού Πηνειού, στις βορειοανατολικές υπώρειες του όρους Οσσα (Κίσαβος).
Η περιοχή, καθώς διαθέτει θαυμάσιες παραλίες, το καλοκαίρι είναι εξαιρετικά δημοφιλής σε πλήθος παραθεριστών από Ελλάδα και Ευρώπη.
Την εποχή αυτή ωστόσο, που τα τρισδιάστατα φθινοπωρινά σκηνικά με τα βαριά σύννεφα να τρέχουν πάνω από το πέλαγος φαντάζουν σαν εικαστικά έργα τέχνης, οι επισκέπτες είναι πλέον ελάχιστοι. Ετσι, αν σας αρέσουν η ηρεμία που φέρνει η φθινοπωρινή δροσιά, οι χαλαροί περίπατοι στο ακροθαλάσσι και οι σύντομες εξερευνήσεις σε υγροτόπους που σφύζουν από ζωή, εδώ στο Στόμιο θα περάσετε ένα ιδανικό για την εποχή Σαββατοκύριακο.
Αυτή είναι μια άλλη πλευρά της ευρύστερνης Θεσσαλίας που πραγματικά θα πρέπει να την αναζητήσετε.
Αν έχετε ποδήλατο αξίζει να το φέρετε μαζί σας, καθώς στους παράκτιους χωματόδρομους που διατρέχουν τις λιμνούλες και την απέραντη αμμουδερή ακτή θα απολαύσετε μερικές από τις ομορφότερες βόλτες της ζωής σας.
Ενα ζευγάρι κιάλια ή μια φωτογραφική μηχανή με μεγάλο τηλεφακό θα σας βοηθήσουν να αιχμαλωτίσετε ανεπανάληπτες εικόνες από τον θαυμαστό κόσμο των πουλιών. Αν πάλι όλα αυτά δεν σας συγκινούν, στο Στόμιο θα βρείτε κάποιες από τις καλύτερες ψαροταβέρνες της Θεσσαλίας που προμηθεύονται φρέσκο ψάρι κατευθείαν από το καΐκι. Αν μάλιστα είστε τυχεροί και ο καιρός είναι ήπιος, βάλτε ένα μαγιό και μια πετσέτα στις αποσκευές σας, μια και τίποτα δεν αποκλείει μια βουτιά στην αμμουδιά, κι ας είναι ήδη Οκτώβριος.
Πώς θα φτάσω εύκολα στο Στόμιο
Αν έρχεστε από τη Θεσσαλονίκη και γενικά από τη βόρεια Ελλάδα, θα βγείτε από τη νέα εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης στην έξοδο προς Πλαταμώνα. Από τον Πλαταμώνα θα πάρετε τον παλιό δρόμο (Ε75) και θα ακολουθήσετε τις ταμπέλες προς Στόμιο. Ερχόμενοι από Αθήνα-Λάρισα θα βγείτε στην έξοδο Πυργετού, στη συνέχεια θα ακολουθήσετε τον δρόμο προς Λάρισα (παλιό δρόμο Ε75) και έπειτα από περίπου 3,5 χλμ. θα στρίψετε αριστερά προς Στόμιο. Προσοχή, θα πρέπει να έχετε τον νου σας να βγείτε στο σωστό σημείο και να ακολουθήσετε σχολαστικά τις πινακίδες, διαφορετικά θα χρειαστεί να κάνετε αναστροφή και να πληρώσετε και πάλι διόδια.
Οικοσύστημα Δέλτα Πηνειού
Τα πρανή του Κίσαβου με το ιδιαίτερο ανάγλυφο, η φιδωτή κοιλάδα των Τεμπών και οι εκβολές του ποταμού Πηνειού στο Αιγαίο πέλαγος αποτελούν ένα πολύπλοκο, αλληλοσυμπληρούμενο τοπίο που απαρτίζεται από ποικίλα και διαφορετικά μεταξύ τους οικοσυστήματα.
Στην αρκετά εκτεταμένη αυτή έκταση συναντάμε δεκάδες είδη φτερωτής πανίδας, τα περισσότερα από τα μεγάλα άγρια θηλαστικά της Βαλκανικής, αλλά και σημαντικό αριθμό ερπετών και αμφιβίων. Εξίσου σημαντική είναι και η χλωριδική αξία αυτών των οικοτόπων η οποία αποτιμάται σε 600 διαφορετικά είδη!
Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί «Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους», υπάγεται στις Σημαντικές Ευρωπαϊκές Περιοχές για τα πουλιά και προστατεύεται από τις διεθνείς συμβάσεις της Βόνης, της Βέρνης και της Βαρκελώνης.
Βέβαια, από την άλλη πλευρά, κάτω από τις σημερινές, όλο και εντεινόμενες ανθρωπογενείς πιέσεις προς το φυσικό περιβάλλον, θα ήταν σαν να εθελοτυφλούμε μπροστά στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δέλτα του Πηνειού και οι πέριξ αυτού σημαντικοί οικότοποι. Το ποτάμι, σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της διαδρομής του, ξεκινώντας από τα ορεινά της Πίνδου μέχρι το σημείο όπου χύνεται στο Αιγαίο, δυστυχώς κακοποιείται παντοιοτρόπως αφού δέχεται μεγάλες ποσότητες αστικών, γεωργικών, βιομηχανικών, κτηνοτροφικών και άλλων λυμάτων. Παράλληλα, τα αμέσως επόμενα χρόνια αναμένεται να ενταθεί η υποβάθμιση τόσο των πεδινών όσο και των ορεινών οικοσυστημάτων από τη σχεδιαζόμενη κατασκευή τεράστιων, βιομηχανικού τύπου εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων τα οποία θα προσθέσουν, στο όνομα -αυτή τη φορά- της δήθεν «πράσινης ανάπτυξης», μια σειρά νέων προβλημάτων στην πολύπαθη θεσσαλική γη.
Καρίτσα
Αν θέλετε να έχετε μια γρήγορη επαφή με το βουνό του Κίσαβου, θ’ ακολουθήσετε από το λιμάνι του Στομίου τον ανηφορικό και με αρκετές στροφές δρόμο προς Καρίτσα. Σε κάποιο σημείο της διαδρομής η θέα προς τον ανοιχτό ορίζοντα του πελάγους, τις εκβολές του Πηνειού και τον Ολυμπο που φράζει με την κορμοστασιά του το βορειοδυτικό τμήμα του κάδρου είναι πέραν κάθε περιγραφής.
Υστερα από μια ευχάριστη διαδρομή έξι χιλιομέτρων θα καταλήξετε στο ορεινό χωριό Καρίτσα που ακουμπά τις γειτονιές του σε ύψος 400 μέτρων.
Στην είσοδο του οικισμού, δεξιά όπως έρχεστε από το Στόμιο, ένας στενότερος δρόμος τραβά για το βουνό. Επειτα από 3,5 όμορφα χιλιόμετρα δίπλα σε δρυς και οξιές θα βγείτε στην τοποθεσία «Αριοπρίονο» με τις χαρακτηριστικές εγκαταστάσεις αναψυχής του δασαρχείου, ενώ υπάρχει και εστιατόριο που λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα (επικοινωνήστε στο τηλ. 6978686734). Αν έρθετε εδώ προς τα τέλη Οκτωβρίου θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε το δάσος με τη θεαματική φθινοπωρινή του φορεσιά!
Από το «Αριοπρίονο» και ψηλότερα αρχίζει ένας αρκετά πολύπλοκος λαβύρινθος χωματόδρομων και μονοπατιών που οδηγούν μέχρι τα πιο απόμερα σημεία του βουνού. Ρωτήστε την κ. Βάσω στο ξενοδοχείο της Καρίτσας αν οι καταρράκτες στο φαράγγι της Καλυψούς έχουν νερό και επιχειρήστε μια βόλτα έως αυτή τη μαγευτική γωνιά του Κίσαβου.
Στην περιοχή, αν και κατοικείται ήδη από τα προϊστορικά χρόνια σύμφωνα με αρχαιολογικές ανασκαφές, η μεγάλη ανάπτυξη ήρθε ιστορικά κυρίως κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας. Παρ' όλο που σήμερα είναι εμφανή τα σημάδια της εγκατάλειψης, το χωριό με τις παραδοσιακές του γειτονιές μπορεί να γίνει ένα ενδιαφέρον πεδίο για χαλαρούς φθινοπωρινούς περιπάτους.
Από την Καρίτσα, εύκολα θα κατηφορίσετε προς τις ακτές του Αιγαίου και το παραθαλάσσιο χωριό Κόκκινο Νερό για να βουτήξετε στη θάλασσα, αλλά και στις ιαματικές πηγές του με τις υπαίθριες κολυμπήθρες. Αν ο καιρός είναι καλός αναζητήστε τις πανέμορφες, κυριολεκτικά κρυμμένες μέσα στα θεόρατα πλατάνια παραλίες Παναγία, Ψαρόλακας, Καλύβια και Πλατιά Αμμος για μια τελευταία βουτιά.
ℹ️ Για οργανωμένες οικοπεριηγήσεις στο βουνό και στο δέλτα του ποταμού και για ράφτινγκ στον Πηνειό θα απευθυνθείτε στην εταιρεία «Trekking Hellas Ανατολική Θεσσαλία», υπεύθυνοι Νίκος Ντάγκας, τηλ. 6932292086 και Βάνα Βρετοπούλου, 6937284446.
Διαμονή
Ενδεικτικά θα αναφέρουμε κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες στην προτεινόμενη περιοχή.
Στόμιο
«Panorama Suites & Spa» τηλ. 6934999097
Καρίτσα
«Hotel Christina Happy Days» τηλ. 6944326529
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας