Ανοιξε τον χάρτη και «κύκλωσε» τα πιο... ασήμαντα ίσως νησάκια της Δωδεκανήσου που δεν θα τα δεις να ποζάρουν στα εξώφυλλα των ταξιδιωτικών περιοδικών, ούτε στις λίστες με τους hot προορισμούς τις οποίες συντάσσουν με περίσσια σιγουριά οι αυτάρεσκοι και αυτοχριζόμενοι bloggers και influencers.
Και ευτυχώς δηλαδή που παραμένουν στην αφάνεια για να προσφέρουν μερικές ανάσες θερινής ραστώνης και ανεμελιάς σε όσους δίνουν διαφορετικό νόημα στις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Με τα ναύλα να έχουν πάρει φωτιά, σίγουρα αρκετοί από εσάς θα αναρωτιέστε ήδη πόσα μηνιάτικα θα χρειαστούν προκειμένου να φτάσετε εδώ, στην άλλη άκρη του Αιγαίου.
Ομως αν προσμετρήσουμε στον υπολογισμό του κόστους των καλοκαιρινών μας διακοπών ότι και στις δυο αυτές περιπτώσεις δεν θα χρειαστεί να πάρετε μαζί σας αυτοκίνητο και εκεί δεν θα δαπανήσετε ούτε ένα ευρώ σε καύσιμα, τότε μάλλον πρόκειται για μια οικονομική επιλογή.
Μαράθι, η παραλία
Στο νοητό τρίγωνο που σχηματίζουν τα νησιά Πάτμος - Λειψοί και Αρκιοί θα εντοπίσουμε το μικροσκοπικό Μαράθι, μια νησίδα που δεν ξεπερνά σε εμβαδόν τα 350 στρέμματα. Μιλάμε στην κυριολεξία για μια ασήμαντη κουκκίδα στον γαλάζιο χάρτη του Αιγαίου και χάρη στην επιμονή κάποιων ανθρώπων το μικρό αυτό νησάκι δεν παρέμεινε παντελώς άγνωστο, όπως ήταν κάποτε.
Το πιο εύκολο για να έρθεις εδώ είναι να πάρεις το εκδρομικό ημερόπλοιο που αναχωρεί καθημερινά από τη Σκάλα της Πάτμου. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και αν βρίσκεσαι στους Λειψούς, απ’ όπου επίσης πραγματοποιούνται ημερήσιες εκδρομές προς το Μαράθι - και από τα δυο λιμάνια το νησάκι απέχει το ίδιο, περίπου 9 ναυτικά μίλια.
Ολη η τουριστική δραστηριότητα εντοπίζεται στη μία και μοναδική παραλία του νησιού. Εδώ πλέον, μετά τον θάνατο του θρυλικού Μιχάλη, γνωστού ως «Πειρατή», που ήταν μια ιδιαίτερη φιγούρα για το νησί, λειτουργούν πια μόνο δύο από τις τρεις ταβέρνες που υπήρχαν. Επίσης υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα οποία διαχειρίζονται οι ντόπιες οικογένειες Κάβουρα και Αιμιλιανού, με ρίζες και ιστορία από το Μαράθι για περισσότερο από 100 χρόνια.
Φυσικά στο νησί δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, ούτε άλλα οχήματα, αφού ο μόνος -αν μπορούμε να πούμε- δρόμος είναι η (μήκους διακοσίων μέτρων) «Λεωφόρος Αγίου Νικολάου», όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι και όπως την αναφέρει με επίσης σκωπτικό τόνο η πινακίδα, δρόμος που καταλήγει στο ερημοκλήσι του θαλασσινού Αγίου περνώντας πλάι από πικροδάφνες και μαστιχόδεντρα. Η παραλία είναι στρωμένη με λεπτή ξανθιά άμμο και σκιάζεται από άφθονα αλμυρίκια. Εδώ θα κάνετε τις βουτιές σας και στη συνέχεια θα περπατήσετε 10 μέτρα για να φάτε σε κάποια από τις ταβέρνες που απλώνουν τραπεζάκια σχεδόν πάνω στο κύμα. Από το Μαράθι, αν έχετε δικό σας σκάφος, εύκολα θα περάσετε απέναντι στο νησάκι των Αρκιών που επίσης αξίζει να του αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας. Στο Μαράθι, αλλά και στους Αρκιούς τίποτα δεν θα ταράξει την καλοκαιρινή σας ραστώνη, εκτός ίσως από την άφιξη θαλαμηγών –οι περισσότερες καταφθάνουν εδώ από τα τουρκικά παράλια- που όμως κάποιες στιγμές και κυρίως το βράδυ, που τα δρομολόγια σταματούν, θα νιώσετε στην κυριολεξία σαν να είστε μόνοι πάνω στη γη!
Ψέριμος. Κάτσε να σου πω για καλοκαίρια...
Φεύγουμε από το Μαράθι και ακολουθώντας νότια θαλασσινή ρότα αρμενίζουμε στο Ανατολικό Αιγαίο με προορισμό το νησάκι της Ψερίμου.
Διοικητικά η Ψέριμος ανήκει στην Κάλυμνο, αλλά απέχει σχεδόν το ίδιο και από την Κω (περίπου 6 ναυτικά μίλια).
Η έκταση του νησιού δεν ξεπερνά τα 15 τ.χ. και ενώ η ενδοχώρα της είναι τραχιά, βραχώδης και άγονη, ο όρμος όπου υπάρχει και το μοναδικό χωριό στο νησί αγκαλιάζεται από τα γαλαζοπράσινα νερά της ρηχής θάλασσας που ημερεύουν το τοπίο.
Στην Ψέριμο θα έρθετε με εκδρομικά ημερόπλοια που αναχωρούν καθημερινά από τις βόρειες ακτές της Κω αποβιβάζοντας πολλές δεκάδες τουρίστες και παραμένουν εδώ για μερικές ώρες, δίνοντας μια εφήμερη τουριστική δραστηριότητα στο μικρό νησί και την ευκαιρία στους ντόπιους να επιδείξουν τις δεινές ικανότητές τους πουλώντας ντόπια σφουγγάρια και διαφορά ενθύμια ασιατικής προέλευσης.
Αν θελήσετε όμως να επισκεφτείτε την Ψέριμο και έχετε αποφασίσει να διανυκτερεύσετε για 2-3 βράδια, πραγματικά θα απολαύσετε την αυθεντική νησιώτικη ατμόσφαιρα που αναδύεται ως διά μαγείας μόλις αποχωρήσουν τα ημερόπλοια.
Στην Ψέριμο θα φτάσετε εύκολα με το πλοιάριο της γραμμής που αναχωρεί το καλοκαίρι καθημερινά από την Πόθια -το λιμάνι της Καλύμνου- με προορισμό τα Αυλάκια που είναι το λιμανάκι της Ψερίμου, κρυμμένο στον μυχό απάνεμου όρμου. Εδώ υπάρχουν λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ένα νεόκτιστο ξενοδοχείο, κάποια εστιατόρια και καφέ, ένα mini market και το περιφερειακό ιατρείο.
Μπροστά από το χωριό, που μόλις μετρά μερικές δεκάδες σπίτια, απλώνεται το πανέμορφο ακρογιάλι του, στρωμένο με ολόλευκη άμμο, τόσο έξω στην ακτή όσο και μέσα στον πυθμένα. Η διαύγεια των νερών είναι καταπληκτική και κολυμπώντας εδώ έχεις την αίσθηση ότι αιωρείσαι στο τρισδιάστατο γαλάζιο!
Στην Ψέριμο υπάρχουν ελάχιστα αυτοκίνητα και μερικά αγροτικά μηχανήματα, καθώς το οδικό δίκτυο του νησιού είναι σχεδόν ανύπαρκτο.
Με τα πόδια θα πάτε στις παντελώς ερημικές παραλίες Βαθύ, 1.500 μέτρα ανατολικά από το Αυλάκια, και Μαραθώντας, 1.900 μέτρα βόρεια από τα Αυλάκια. Στις εξορμήσεις σας αυτές οπωσδήποτε να έχετε μαζί σας αρκετό δροσερό νερό, να φοράτε καπέλο και παπούτσια κατάλληλα για περπάτημα σε κοφτερές πέτρες.
Από το λιμανάκι της Ψερίμου ξεκινά το μονοπάτι που οδηγεί μετά από σύντομη πορεία στο ακρογιάλι της Παναγιάς Γραφιώτισσας, όπου πάνω στο κύμα δεσπόζει το μικρό ξωκλήσι, κτισμένο στη θέση προγενέστερου παλαιοχριστιανικού ναού. Στη γειτονική νησίδα Πλατύ βρίσκονται τα ναυάγια δύο γερμανικών πλοίων που βυθίστηκαν το 1944. Εδώ θα έρθετε με οργανωμένες εκδρομές εταιρειών που ειδικεύονται στις καταδυτικές εξορμήσεις και έχουν ως αφετηρία τόσο την Κάλυμνο όσο και την Κω.
Διαμονή
Μαράθι
● «Pantelis Marathi Island Resort», τηλ. 22470 32609
● «Marathi Rooms», κ. Πόπη, τηλ. 6981807521
● «Σταυράγκος», ενοικιαζόμενα δωμάτια τηλ. 22470 32900
Ψέριμος
● «Pserimos Villas», τηλ. 6982143642
● «Nammos Sunset», τηλ. 22430 53017
● «Manora studios», τηλ. 22430 51540
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας