Η Κρήτη είναι διάσημη για τις παραλίες της και πολύ συχνά κάποιες από αυτές συμπεριλαμβάνονται στις ετήσιες λίστες με τις ωραιότερες παραλίες του κόσμου. Ομως για κάθε Μπάλο, Φαλάσαρνα, Λαφονήσι, Χρυσή, Βάι, υπάρχουν άλλες τόσες κι ακόμα περισσότερες με λιγότερη «λάμψη», αλλά περισσότερη «γοητεία» γι’ αυτούς που επιθυμούν χαλάρωση, άνεση, ησυχία και κυρίως άπλετο χώρο ακόμα και τον Δεκαπενταύγουστο. Ας δούμε κάποιες από αυτές, ξεκινώντας από τα δυτικά και καταλήγοντας στα ανατολικά του νησιού.
Σούγια (Χανιά)
Ισως η πιο γνωστή και δημοφιλής από όλες τις παραλίες της «λίστας», παρ' όλα αυτά το μεγάλο μήκος της (1,5 χλμ.) αποτρέπει κάθε φαινόμενο συνωστισμού. Βρίσκεται στα νότια του νησιού, στο Λιβυκό («Νότιο Κρητικό») πέλαγος, σε απόσταση 75 χλμ. από την πόλη των Χανίων. Βοτσαλωτή παραλία με κρυστάλλινα νερά, στο ανατολικό άκρο της οποίας, πίσω από έναν βράχο, ένα μικρό τμήμα της ήταν παλιότερα «αφιερωμένο» στους γυμνιστές. Στον οικισμό θα βρείτε όλα τα απαραίτητα για την άνετη παραμονή σας. Αν πρέπει να επισημάνουμε ένα μικρό «πρόβλημα», αυτό είναι η λιγοστή διαθέσιμη σκιά.
Αν σας αρέσει η πεζοπορία, μπορείτε να πάρετε το μονοπάτι που ξεκινάει δυτικά του οικισμού και το οποίο ύστερα από 90 λεπτά, περίπου, θα σας φέρει στην Αρχαία Λισσό με το Ασκληπιείο και τη Νεκρόπολή της. Εδώ θα βρείτε μια υπέροχη ερημική παραλία, στην οποία μπορείτε επίσης να φτάσετε με καΐκι από τη Σούγια.
Αγιος Παύλος (Ρέθυμνο)

Συνεχίζοντας νότια, στο Λιβυκό πέλαγος, αλλά περνώντας στον νομό Ρεθύμνου, αξίζει να ρίξετε μια βουτιά (ή και πολλές) στη δυτική παραλία του Αγίου Παύλου. Η παραλία ξεχωρίζει για τους πανύψηλους αμμόλοφους με τη μεγάλη κλίση, τους οποίους οι ντόπιοι αποκαλούν «αλατσόγκρεμνους». Η περιοχή είναι επίσης γνωστή ως «Ακουμιανή Γιαλιά», δηλαδή ο γιαλός που «ανήκει» στο χωριό Ακούμια, το οποίο βρίσκεται λίγο βαθύτερα στην κρητική ενδοχώρα.
Η παραλία βρίσκεται σε απόσταση 55 χλμ. από το Ρέθυμνο, είναι αμμουδερή και μεγάλη σε μήκος, με λιγοστές ομπρέλες και κάποιες σπηλιές να προσφέρουν σκιά. Λόγω δυτικού προσανατολισμού, εδώ θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε υπέροχα ηλιοβασιλέματα, όταν όμως οι άνεμοι είναι δυτικοί θα έρθετε αντιμέτωποι με μεγάλα κύματα. Στον μικρό οικισμό πάνω από την παραλία θα βρείτε τα απαραίτητα (mini market, καφέ, ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.λπ.), ενώ λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, προς τα δυτικά, θα βρείτε την εξίσου εντυπωσιακή παραλία της Τριόπετρας. Και στις δύο παραλίες θα έχετε άπλετο χώρο για να απλωθείτε χωρίς να ενοχλείτε και χωρίς να σας ενοχλούν.
Σπηλιές (Ρέθυμνο)

Θα περάσουμε για λίγο στη βόρεια ακτή του νησιού και συγκεκριμένα στην παραλία Σπηλιές (γνωστή επίσης με το παράξενο όνομα «Του Μαλιού το Ρυάκι»). Βρίσκεται ανάμεσα στον Πάνορμο και το Ρέθυμνο, λίγο μετά τη γέφυρα του Γεροπόταμου. Αν και βρίσκεται δίπλα στην εθνική οδό, παραμένει σχετικά «κρυφή» και άγνωστη.
Πρόκειται για έναν μικρό κόλπο με βοτσαλωτή παραλία που περιβάλλεται από εντυπωσιακά βράχια τα οποία σχηματίζουν σε αρκετά σημεία τους σπηλιές, όπου βρίσκει συχνά καταφύγιο η Μεσογειακή φώκια. Είναι μια παραλία που βαθαίνει απότομα και είναι «ευάλωτη» στους βοριάδες. Θα βρείτε ομπρέλες και ταβέρνα. Αν περπατήσετε πάνω στα βράχια ανατολικά της παραλίας θα φτάσετε σε μια εντυπωσιακή φυσική βραχώδη αψίδα που είναι γνωστή ως «Καμάρα Γεροποτάμου» ή «Καμαρόλα».
Τρυπητή (Ηράκλειο)
Η Τρυπητή είναι άλλη μία παραλία στα Αστερούσια, άλλη μία παραλία στην έξοδο ενός φαραγγιού στην οποία όμως μπορείτε να φτάσετε με το αυτοκίνητό σας (ερχόμενοι από Βασιλική), αρκεί να μη συναντήσετε στο πιο στενό σημείο του όχημα ερχόμενο από την αντίθετη κατεύθυνση. Η παραλία βρίσκεται 73 χλμ. νότια του Ηρακλείου και για να την προσεγγίσετε θα χρειαστεί να οδηγήσετε κάποια χιλιόμετρα σε χωματόδρομο.
Μπορείτε να αποφύγετε το φαράγγι, αλλά όχι τον χωματόδρομο, αν έρθετε από Λέντα, αλλά έτσι θα χάσετε την εντυπωσιακή διάσχιση ανάμεσα στα πανύψηλα βραχώδη «τείχη», μια εμπειρία που κόβει την ανάσα. Η παραλία είναι ήρεμη και μεγάλη, με το χαρακτηριστικό ψιλό βοτσαλάκι των νότιων ακτών της Κρήτης. Δεν είναι οργανωμένη, αλλά θα βρείτε μια μικρή ταβέρνα. Οπως θα διαπιστώσετε, είναι αγαπημένη παραλία των «τροχοσπιτάδων»!
Τέρτσα (Ηράκλειο)
Τα Τέρτσα αποτέλεσαν ένα από τα τελευταία «καταφύγια» για τα αυθεντικά «παιδιά των λουλουδιών» (πολλοί εξ αυτών εργάστηκαν κατά καιρούς στις φυτείες μπανάνας που περιβάλλουν τον οικισμό) όταν τα Μάταλα είχαν πια μετατραπεί σε τουριστική ατραξιόν. Βρίσκονται στα νότια του νομού Ηρακλείου, στην επαρχία Βιάννου, πολύ κοντά στα σύνορα με τον νομό Λασιθίου. Ο οικισμός βρίσκεται 91 χλμ. νότια του Ηρακλείου και προσεγγίζεται είτε μέσω Ψαρής Φοράδας από τα δυτικά είτε μέσω Μύρτου αν έρχεστε από την πλευρά του Λασιθίου. Εδώ θα βρείτε βασικές υποδομές (ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, καφέ) και μια υπέροχη, μεγάλη και σκουρόχρωμη παραλία. Στο δυτικό άκρο θα βρείτε τον εντυπωσιακό βράχο «Ψαροχάρακο». Πίσω απ’ αυτόν (δυτικά) απλώνεται η μεγάλη παραλία Βουρδόλακος, αγαπημένη των γυμνιστών.
Θόλος (Λασίθι)
Το Θόλος είναι μια από τις λιγοστές βορινές παραλίες του Δήμου Ιεράπετρας (σε αντίθεση με τις αμέτρητες νότιες) και βρίσκεται σε απόσταση 4 χλμ. από το γραφικό χωριό Καβούσι, που αποτελεί μια «κιβωτό» λαϊκής παράδοσης, τόσο όσον αφορά τα τοπικά εδέσματα όσο και τη μουσική του παρακαταθήκη. Από το Καβούσι θα κινηθείτε βόρεια μέσω μιας εύφορης κοιλάδας για να φτάσετε στον μικρό κόλπο με την αμμουδερή, κατά κύριο λόγο, παραλία. Το γεγονός ότι είναι πολύ ρηχή για δεκάδες μέτρα την καθιστά ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά, λαμβάνοντας όμως υπόψη το γεγονός ότι συχνά κάνουν την εμφάνισή τους αρκετά μεγάλα κύματα.
Εχοντας βάση το Καβούσι, μπορείτε να αναζητήσετε λίγο δυτικότερα (χρειάζεται λίγο ψάξιμο) μια υπέροχη, μικρή και «κρυφή» παραλία, την Αγριόμαντρα, στην οποία θα φτάσετε ύστερα από εύκολη πεζοπορία περίπου 15 λεπτών σε φαράγγι.
Ερημούπολη (Λασίθι)

Μια «περιήγηση» που ξεκίνησε από τη νοτιοδυτική πλευρά της Κρήτης θα καταλήξει στο βορειοανατολικό άκρο της. Η «τριπλή» παραλία της Ερημούπολης βρίσκεται δίπλα στα ερείπια της Αρχαίας Ιτάνου (στα οποία μπορείτε να περιηγηθείτε ελεύθερα) και λίγο βορειότερα από το διάσημο Βάι, 27 χλμ. από την πόλη της Σητείας. Ο δρόμος φτάνει στη μεσαία παραλία. Η μεγαλύτερη από τις τρεις είναι η βορινή με ψιλή άμμο και ρηχά νερά, αλλά σχεδόν ανύπαρκτη σκιά. Στη νότια παραλία θα βρείτε φοίνικες που μοιάζουν να «περίσσεψαν» από το Βάι. Λίγα χιλιόμετρα βορειότερα, περνώντας έναν «λαιμό» (στενή λωρίδα γης), θα φτάσετε στην πιο απόμακρη γωνιά της Κρήτης τον θρυλικό, άγριο «Κάβο Σίδερο» για τον οποίο τραγουδά ο Ψαρογιώργης (Γιώργης Ξυλούρης) στο ομότιτλο τραγούδι: «Ανεζητώ και ρέγομαι όπου ‘ναι άκρα τόπου/ Κει που κακό δεν έκαμε η δύναμη τ’ αθρώπου».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας