Με αφετηρία τη θρυλική μεσσηνιακή καστροπολιτεία της Κορώνης θα εξερευνήσουμε τις παραμυθένιες ακρογιαλιές που απλώνονται στα δυτικά της χερσονήσου και βρέχονται από τα γαλάζια νερά του Μεσσηνιακού κόλπου. Πρόκειται για έναν τόπο πραγματικά προικισμένο από τα δώρα της φύσης, που παρά τις έντονες ανθρωπογενείς πιέσεις συνεχίζει ακόμα να κράτα αλώβητη τη φυσική του υπόσταση.
Ο θρυλικός βιγλάτορας
Δεν χρειάζεται να είσαι στρατιωτικός για να αντιληφθείς από την πρώτη κιόλας ματιά πως η χερσόνησος της Κορώνης ήταν ανέκαθεν στρατηγικό σημείο για τον έλεγχο των καραβιών που διέπλεαν από την Ανατολική προς τη Δυτική Μεσόγειο.
Τα πρώτα οχυρωματικά έργα δημιουργήθηκαν από τα πανάρχαια χρόνια αφού εδώ βρισκόταν η ακρόπολη της αρχαίας Ασίνης. Οταν όμως στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου οι Βενετσιάνοι πήραν στα χέρια τους τα ηνία του εμπορίου, τότε η Κορώνη και ο βιγλάτοράς της γνώρισαν μεγάλες δόξες, αλλά και απροσμέτρητες πολιορκίες και καταστροφές. Γενουάτες, Σαρακηνοί, Φράγκοι και αργότερα οι Οθωμανοί ήθελαν διακαώς να κατέχουν το στιβαρό κάστρο που επόπτευε τα θαλασσινά περάσματα.
Εν τω μεταξύ, στο λιμάνι της οχυρωμένης Κορώνης το εμπορικό αλισβερίσι έδινε κι έπαιρνε. Λάδι, κρασί, ξίδι, μεταξωτά υφάσματα, αποξηραμένα φρούτα, παστά ψάρια έφευγαν για τα λιμάνια της Δύσης, ενώ τα πλοία που επέστρεφαν κουβαλούσαν στα αμπάρια τους είδη πολυτελείας, εργαλεία, μπαχαρικά και όποιο άλλο πολύτιμο εμπόρευμα υπήρχε στη Δύση. Λέγεται μάλιστα από ιστορικούς ότι τον 15ο και 16ο αιώνα η Κορώνη έφτασε να έχει σχεδόν 40.000 κατοίκους! Το 1715 η πόλη με το πολυπόθητο κάστρο της πέρασε για τελευταία φορά από τα χέρια της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας στην κυριαρχία των Οθωμανών και το 1815 απελευθερώθηκε από γαλλικά στρατεύματα.
Κορώνη, πρόταση για έναν σύντομο περίπατο
Μέσω του νέου αυτοκινητόδρομου η καστροπολιτεία της Κορώνης απέχει από την Αθήνα 270 χιλιόμετρα, από την Τρίπολη 115 χλμ. και από την Καλαμάτα μόλις 50 χιλιόμετρα. Η πρώτη θέαση του βράχινου άκρου που στεφανώνεται από το μεσαιωνικό κάστρο και αγκαλιάζεται από τη μικρή, παραλιακή πολιτεία δείχνει ειδυλλιακό και σίγουρα κερδίζει τις εντυπώσεις.
Η Κορώνη παρ' όλη την τουριστική της ανάπτυξη αποπνέει ακόμη ένα παλιοκαιρίτικο, νησιώτικο άρωμα που σίγουρα δεν θα σε αφήσει ασυγκίνητο. Βέβαια τον Αύγουστο παρατηρείται και εδώ το αδιαχώρητο, κυρίως από κάθε είδους οχήματα που μπλοκάρουν τα στενά σοκάκια και καθιστούν ανυπόφορες τις όποιες μετακινήσεις. Πάντως αναμφίβολα πριν ξεκινήσετε τις εξερευνήσεις των ακρογιαλιών της περιοχής, αξίζει να αφιερώσετε στην Κορώνη λίγο από τον ταξιδιωτικό σας χρόνο.
Στο ανατολικό τμήμα της πόλης, εκεί όπου τα τείχη του κάστρου κατεβαίνουν ώς το κύμα, απλώνεται το λιμάνι της, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκεται η παλιά αγορά όπου σήμερα χτυπά η τουριστική καρδιά της θαλασσινής πολίχνης με τα όμορφα ταβερνάκια, τα εστιατόρια, τα καφέ και τα μικρομάγαζα με τα τουριστικά είδη. Χώρο στάθμευσης για το όχημά σας θα αναζητήσετε πλάι στο μικρό καρνάγιο, στη ρίζα του λιμενοβραχίονα και από εδώ εύκολα θα περπατήσετε τόσο προς το κάστρο όσο και προς την αγορά.
Στο νοτιότερο άκρο της χερσονήσου ξεχωρίζει το πλατύ και επίπεδο ακρωτήρι της Λιβαδειάς, μεγάλο μέρος του οποίου καταλαμβάνουν οι επάλξεις του βενετσιάνικου κάστρου χτισμένου πάνω σε θεμέλια αρχαίων οχυρώσεων. Αν σας αρέσουν οι ανηφορικές στράτες των παλιών οικισμών περπατήστε στα σοκάκια της παλιάς Κορώνης, διασχίστε κατά μήκος τις παλιακές γειτονιές με τα αρχοντόσπιτα, ανηφορίστε μέσα από τις λαϊκές συνοικίες και βγείτε στη νότια πλευρά της χερσονήσου όπου σε περίοπτη θέση ξεχωρίζει η εκκλησιά της Παναγιάς Ελεήστρας (Ευαγγελίστριας).
Φυσικά εδώ μπορείτε να έρθετε και οδικώς. Αφού επισκεφθείτε τη μικρή αρχαιολογική συλλογή, θα ανηφορίσετε τα σκαλοπάτια που θα σας φέρουν στη δυτική είσοδο του κάστρου όπου δεσπόζει το παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου. Στο εσωτερικό του οχυρωμένου χώρου ξεχωρίζει η καθολική εκκλησία του Αγ. Χαραλάμπους, ενώ διακρίνονται ακόμη υπολείμματα από την αρχαία ακρόπολη της Ασίνης, αλλά και ερείπια ναού του Απόλλωνα.
Στη συνέχεια μπορείτε να κατηφορίσετε για την ανατολική πύλη του κάστρου, απ’ όπου ακολουθώντας τον πλατύ διαμορφωμένο παραλιακό πεζοδρόμο θα περάσετε από τη μικρή ακτή Λιβάδια και θα βγείτε ξανά στο λιμανάκι της πόλης. Φυσικά η ενδιαφέρουσα αυτή διαδρομή μπορεί να γίνει και ανάποδα, να ξεκινήσετε δηλαδή από το λιμάνι και να ανηφορίσετε προς το κάστρο.
Παραλίες στη διαδρομή Κορώνη-Φοινικούντα
Στη νότια πλευρά τις Κορώνης ξεδιπλώνεται η παραλία Ζάγκας που αρχινά ακριβώς κάτω από την εκκλησία της Ευαγγελίστριας και ανοίγει το αμμουδερό της τόξο για περίπου 4 χιλιόμετρα με κατεύθυνση νοτιοδυτική. Θεωρείται μια από τις πιο μεγάλες και πιο καθαρές παραλίες της Μεσσηνίας. Το ένα μέρος της ακρογιαλιάς -στα βορειοανατολικά- κοντά στο κάστρο είναι οργανωμένο και σε όποιο σημείο παράλληλα με την ακτή κινείται ο δρόμος, θα συναντήσετε αραδιασμένα στη σειρά συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων, ξενοδοχειακές μονάδες καθώς επίσης και εστιατόρια, καφέ και ψαροταβέρνες.
Ενα πολύ μεγάλο τμήμα της παραλίας που δεν έχει εύκολη πρόσβαση από τον δρόμο είναι ήσυχο, ακόμη και τον Αύγουστο. Στο τελείωμα της ακτής Ζάγκας εκτείνεται η ακτή Μεμί που στην ουσία είναι η συνέχεια της ίδιας ακτογραμμής. Εδώ υπάρχει ένα beach bar που απλώνει στην αμμουδιά τα απαραίτητα πλέον ομπρελοκαθίσματα. Ο μικρός αμμουδερός παράδεισος που απαρτίζεται από τις παραλίες Ζάγκας-Μεμί έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη περιοχή «Natura 2000» καθώς είναι τόπος ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας caretta-caretta.
Συνεχίζοντας την οδική διαδρομή από ακτή Μεμί προς Φοινικούντα ο δρόμος περνά πλάι από τις λιλιπούτειες αλλά όχι ερημικές αμμουδιές Αγιος Νικόλαος και Κρυονέρι και στη συνέχεια στρέφεται με αρκετές στροφές προς την κατάφυτη ενδοχώρα.
Αν σας ενδιαφέρουν οι ήσυχες θαλασσινές γωνιές και φυσικά έχετε διάθεση για εξερευνήσεις, υπάρχουν τουλάχιστον πέντε παραλίες για τις οποίες αξίζει να αφήσετε τον ασφάλτινο δρόμο. Να γνωρίζετε ωστόσο πως θα μπλέξετε σε μια μικρή περιπέτεια μέσα σε στενούς επαρχιακούς αλλά και χωμάτινους δρόμους -σε κάποια μάλιστα σημεία είναι και σχετικά δύσβατοι-, για να καταλήξετε παρ' όλα αυτά σε θεσπέσιες ακρογιαλιές που θα σας αποζημιώσουν. Στον κεντρικό δρόμο θα δείτε πινακίδες ανάμεσα στα χωριά Βασιλίτσι και Ακριτοχώρι, οι οποίες θα σας κατευθύνουν σε αυτές.
Η μία είναι η παραλία Αμμούδι στην οποία θα φτάσετε ύστερα από μια αρκετά κουραστική διαδρομή με συνεχείς στροφές σε κακό χωματόδρομο. Εδώ θα βρείτε μια αμμουδερή ακτή -όχι κατ’ ανάγκη ερημική- μήκους περίπου 400 μέτρων που χωρίζεται στα δύο από μια βράχινη ξέρα. Χαρακτηριστικό της η σπηλιά που υπάρχει στη μέση της.
Λίγο πιο δυτικά η ακτή Καλαμάκι κρύβει το ονειρεμένο της ακρογιάλι -θα φτάσετε ακολουθώντας ένα λαβυρινθώδες δίκτυο αγροτικών και σκονισμένων δρόμων-, στρωμένο με βοτσαλάκι και άμμο, αλλά παντελώς ανοργάνωτο. Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η απόμερη βοτσαλιά Σελίτσα με τα διάφανα σαν κρύσταλλο νερά, όταν φυσικά δεν την πιάνει ο καιρός και η οποία εντοπίζεται πολύ κοντά στο ακρωτήρι Ακρίτας - προσοχή, ο δρόμος μέχρι το ακρογιάλι είναι σκονισμένος και σε κάποια σημεία κακός χωματόδρομος. Απέναντι, σε απόσταση αναπνοής, ξεχωρίζει η νησίδα Βενέτικο.
Πριν από τον όρμο της Φοινικούντας αξίζει να αναζητήσετε επίσης την ακτή Τσαπί όπου υπάρχουν τουριστικές υποδομές (ταβέρνες, λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια), αλλά και τον διπλό ορμίσκο Μαράθι με τα απάνεμα, σαν λίμνη, νερά, αγαπημένο αγκυροβόλιο για ιστιοφόρα και γιοτ που επιζητούν την απόλυτη ησυχία.
Διαμονή
Θα προτείνουμε να μείνετε σε κάποια από τις μονάδες που υπάρχουν στην Κορώνη. Ενδεικτικά μερικές από αυτές είναι:
● «Sipsas Villas» τηλ. 697490 3678
● «Sofotel» τηλ. 27250 22320
● «Ανεμόλια apart.» τηλ. 6974409323
● «Parthenon rooms to let» τηλ. 27250 22146
● «Xenios Zeus Rooms» τηλ. 6974047580
● «Hotel Diana» τηλ. 27250 22312
● «Hotel De La Plage» τηλ. 2725 022401
● «Remezzo Luxury Apartments» τηλ. 697 913 8455
● «Παραδοσιακός Ξενώνας Ερος» τηλ. 27250 22726
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας