Για πολλούς από εμάς το ελληνικό καλοκαίρι έχει ταυτιστεί με τις διακοπές σε νησί. «Αν δεν μπεις σε καράβι δεν θα καταλάβεις καλοκαίρι», μου έλεγε ένας φίλος και δεν είχε πολύ άδικο! Ωστόσο υπάρχουν πολλοί που κουράζονται ή φοβούνται με τα μακρινά θαλασσινά ταξίδια, ενώ παράλληλα, αρκετοί από εμάς αδυνατούν να καταβάλουν τα υπέρογκα ναύλα που πλέον κοστίζουν μια περιουσία! Αν παρ' όλα αυτά παραμένετε λάτρεις της νησιώτικης ατμόσφαιρας, σας αρέσει να μετακινείστε με τα πόδια και γενικά λατρεύετε τα μικρά μεγέθη, σας έχουμε τη λύση. Πέντε ελληνικά νησάκια όπου το θαλασσινό ταξίδι δεν διαρκεί πάνω από 10 λεπτά!
Τριζόνια Φωκίδας
Πρόκειται για το μοναδικό κατοικήσιμο νησί του Κορινθιακού κόλπου που απέχει μόλις 500 μέτρα μακριά από τις ακτές της Δωρίδας. Το πλοιάριο που μεταφέρει μόνο επιβάτες και εμπορεύματα αναχωρεί καθημερινά, με αρκετά συχνά δρομολόγια από το λιμανάκι Χάνια Τριζονιών όπου θα αφήσετε το όχημά σας. Επίσης είναι γνωστό ότι στο νησί δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα.
Ο μοναδικός οικισμός των Τριζονιών βρίσκεται χτισμένος στο στενότερο σημείο της μικροσκοπικής στεριανής κουκκίδας, μέσα στον μυχό ενός ορμίσκου που βλέπει την απέναντι ακτή της Ρούμελης. Υπάρχουν ταβέρνες γνωστές για το ολόφρεσκο ψάρι τους, μερικά μικρά ξενοδοχεία και καφέ. Πίσω από τα παραδοσιακό λιμάνι διαγράφεται ένας δεύτερος βαθύς και καλογραμμένος κόλπος όπου έχει κατασκευαστεί μαρίνα για σκάφη αναψυχής.
Οι παραλίες στα Τριζόνια δεν είναι ούτε πολλές ούτε εξωτικές, είναι όμως πεντακάθαρες και ήσυχες ακόμη και τον Αύγουστο.
Στο λιμανάκι του χωριού, κοντά στην εκκλησιά του Αγίου Γεωργίου υπάρχει μια μικρή ακτή με πετραδάκι όπου μπορείτε και εκεί να κολυμπήσετε. Περπατώντας δυτικά από το λιμάνι (1,5 χλμ.), θα βρεθείτε στην ακρογιαλιά «Ασπρα Χαλίκια». Ακολουθώντας το μονοπάτι θα πάτε ώς το ακρωτήρι Πούντα για να βρείτε το ακρογιάλι «Κόκκινα Χαλίκια» (2 χλμ.) και «Αμμάκος» σε απόσταση 200 μέτρα από τον οικισμό. Επίσης στα νότια του νησιού υπάρχουν οι ακτές «Καψάλες» (1,5 χλμ.) και «Μονόλιθος» (1,5 χλμ.).
Πώς θα πάτε: Το καλοκαίρι τα δρομολόγια είναι πυκνά (σχεδόν κάθε μία ώρα) και ξεκινούν από το πρωί στις 8 μέχρι το βράδυ στις 12. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6932 209439, 6973 041581, 6942 694331
Διαμονή
● «Δρύμνα» τηλ. 22660 71204
● «Iasmos Boutique Hotel» τηλ. 22660 71301
● «Trizonia Mare» τηλ. 22660 71519
● «Trizonia beach» τηλ. 22660 71563
Παλαιό Τρίκερι Μαγνησίας
Στην είσοδο του Παγασητικού κόλπου, μόλις 800 μέτρα από τη στεριά της Μαγνησίας συναντάμε το κατάφυτο από ελιές νησάκι Παλαιό Τρίκερι όπου δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, ούτε άλλα μηχανοκίνητα μέσα.
Ολη η δραστηριότητα του νησιού συγκεντρώνεται στο μικρό λιμάνι του Αγιου Γιάννη με τις ταβέρνες, τα καφέ και τα λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια που υπάρχουν εκεί. Από τη μικρή προκυμαία ένα φαρδύ μονοπάτι ανηφορίζει για το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Ευαγγελίστριας που χτίστηκε το 1837 και δυστυχώς συνέδεσε δυσάρεστα το όνομά του με την Ιστορία, αφού αποτελούσε τόπο εξορίας χιλιάδων γυναικών, πολιτικών κρατουμένων.
Το νησάκι διαθέτει μικρές παραλίες με άμμο και βοτσαλάκι που θα τις ανακαλύψετε με σύντομο περπάτημα. Μερικές από αυτές είναι το ακρογιάλι της Πράσινης Αμμου και οι παραλίες Αφέτκα, Αγιος Γεώργιος, Παρδαλός και Αγία Σοφία, όλες τους με πεντακάθαρα νερά και πολλά ελαιόδεντρα να τις αγκαλιάζουν.
Πώς θα πάτε: Στο Παλαιό Τρίκερι θα πάτε με θαλάσσιο ταξί που αναχωρεί από το λιμανάκι του Αλογόπορου, τηλ. κ. Ανέστης 697 3410908 & κ. Βαγγέλης 690515111. Συνήθως τα καλοκαίρια, αναχωρεί από τον Βόλο το τοπικό πλοιάριο που πραγματοποιεί το δρομολόγιο Παλαιό Τρίκερι-Αγία Κυριακή. Σχετικές πληροφορίες στο Λιμεναρχείο Βόλου, τηλ. 24213 53800.
Διαμονή
● Υπάρχουν αρκετά σπίτια που νοικιάζονται μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες. Ενδεικτικά «Trikeri Villas» τηλ. 24230 55056 & 6972 720101, «Galatia» τηλ. 24230 55505
Ελαφόνησος Λακωνίας
Παλαιοτέρα ήταν ο επίγειος παράδεισος για όσους αγαπούσαν το ελεύθερο κάμπινγκ. Με την πάροδο του χρόνου, καθώς το νησάκι μετατράπηκε σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό, το λιμανάκι του ξεχείλισε καφέ-εστιατόρια και ενοικιαζόμενα δωμάτια και οι παραλίες ομπρέλες, ξαπλώστρες και beach bars.
Επειτα από ένα πολύ σύντομο θαλασσινό ταξίδι, στο Ελαφονήσι θα σας υποδεχθεί η εκκλησία του Αγιου Σπυρίδωνα, χτισμένη πάνω σε μια ξέρα. Δίπλα απλώνονται το αλιευτικό καταφύγιο και το χωριό. Από εδώ ένας ασφάλτινος δρόμος καταλήγει ύστερα από 4 χιλιόμετρα στις διάσημες πλέον παραλίες Σίμος και Σαρακήνικο με τη ζαχαρένια άμμο και το σπάνιο, από θαλασσόκεδρα, προστατευόμενο δάσος. Σε μικρή απόσταση, με πρόσβαση επίσης από ασφάλτινο δρόμο, βρίσκεται η παραλία Νησιά της Παναγιάς.
Πώς θα πάτε: Από το λιμανάκι της Πούντας (110 χλμ. από Σπάρτη) αναχωρεί με πυκνά δρομολόγια το μικρό φέριμποτ –μεταφέρει και οχήματα–, πληροφορίες για τα δρομολόγια στο λιμεναρχείο, τηλ. 27340 22228.
Διαμονή
● «Simos Mare Resort» τηλ. 27341 00003
● «Κάπαρη σουίτες» τηλ. 27340 61200
● «Δωμάτια με θέα» τηλ. 6946175517
● «Βούλα» τηλ. 27340 61320
● «Elafοnisos diamond resort» τηλ. 27347 70017
Λιχαδονήσια Ευβοίας
Το ακατοίκητο νησιώτικο σύμπλεγμα που βρίσκεται ανάμεσα στη Στερεά Ελλάδα και τη Βόρεια Εύβοια έχει την ονομασία Λιχαδονήσια, γέννημα-θρέμμα ηφαιστειακής αλλά και σεισμικής δραστηριότητας. Οι κυριότερες νησίδες του είναι η Στρογγυλή, η Μονολιά, το Στενό, το Μικρό Λιχαδονήσι.
Σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο, τα Λιχαδονήσια δημιουργήθηκαν όταν ο Ηρακλής εκτόξευσε το σώμα του Κένταυρου Λίχα από την κορυφή της Οίτης στον Ευβοϊκό κόλπο! Τα νησάκια συνδέονται μεταξύ τους με ρηχές αμμόγλωσες και όταν τα κοιτάς από ψηλά θυμίζουν εξωτικό παράδεισο. Στη Μονολιά και στο Μικρό Λιχαδονήσι λειτουργούν φορητές εγκαταστάσεις beach bars και δύο υπέροχες, οργανωμένες παραλίες. Στο ευρύτερο νησιωτικό σύμπλεγμα απαγορεύονται η διανυκτέρευση όπως επίσης και το κάμπινγκ.
Πώς θα πάτε: Από το ακρωτήρι Λιχάδα της Βόρειας Εύβοιας αναχωρούν το καλοκαίρι πλοιάρια –το ταξίδι διαρκεί μερικά λεπτά– με συχνά δρομολόγια για την παραλία του νησιού Μονολιά. Από τα Καμένα Βούρλα φεύγουν επίσης ταχύπλοα για τα νησάκια Μονολιά και Μικρό Λιχαδονήσι, ενώ το θαλασσινό ταξίδι σε αυτή την περίπτωση διαρκεί 20 με 30 λεπτά.
Για την παραλία Μονολιά θα έρθετε σε επαφή με τους Κώστα Λυμπέρη, τηλ. 6972508181 & Γιώργο Λυμπέρη 6979709346 | Με προορισμό το Μικρό Λιχαδονήσι, πληροφορίες για τα δρομολόγια θα πάρετε στο τηλ. 6977841993.
Αμμουλιανή Χαλκιδικής

Η Αμμουλιανή είναι μια μικροσκοπική, πλέουσα, κουκκίδα γης στον χάρτη της Χαλκιδικής, που βρίσκεται κοντά στο λιμανάκι της Ουρανούπολης. Οι Θεσσαλονικείς γνωρίζουν εδώ και χρόνια το μικρό μυστικό του άσημου αυτού νησιού που φυσικά δεν είναι άλλο από τις πολλές και πανέμορφες ακρογιαλιές του.
Στον έναν και μοναδικό οικισμό και λιμάνι της Αμμουλιανής κατοικούν περίπου 500 με 600 κάτοικοι, μικρασιατικής καταγωγής που ασχολούνται κυρίως με το ψάρεμα και τον τουρισμό. Εδώ υπάρχουν ψαροταβέρνες, καφέ και διάφορα μικρομάγαζα.
Αν και η Αμμουλιανή δεν ξεπερνά σε έκταση τα 4,5 τ.χλμ. μπορεί και κρύβει μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Βόρειας Ελλάδας, τις οποίες θα προσεγγίσετε ή νοικιάζοντας μηχανάκι ή με τα πόδια, αλλά και με το τοπικό λεωφορείο ή με το ιππήλατο αμαξίδιο.
Ανάμεσα στις άφθονες αμμουδιές να αναφέρουμε τις πολυσύχναστες Αλυκές, Χρυσή Αμμο, Αγιο Γεώργιο, αλλά και τις απόμερες Νησάκια ή Φάκα και τα ακρογιάλια Καραγάτσια και Καλοπήγαδο. Αν νοικιάσετε κάποιο σκάφος από την Αμμουλιανή ή την απέναντι Ουρανούπολη μπορείτε εύκολα να επισκεφθείτε τα ερημονήσια Δρένια ή Γαϊδουρονήσια με τις τροπικών χρωμάτων, ρηχές, αμμουδερές «πισίνες».
Πώς θα πάτε: Η πρόσβαση στην Αμμουλιανή γίνεται από το λιμανάκι της Τρυπητής που βρίσκεται ανάμεσα στην Ιερισσό και την Ουρανούπολη (130 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη). Το φέριμποτ τύπου «παντόφλα» που μεταφέρει και οχήματα θα σας περάσει απέναντι σε περίπου 12 λεπτά,
Επίσης το ταχύπλοο δημοτικό σκάφος πραγματοποιεί πολλά δρομολόγια όλη την καλοκαιρινή σεζόν. Σχετικές πληροφορίες θα μάθετε στο Λιμενικό Φυλάκιο Τρυπητής, τηλ. 23770 31376.
Διαμονή
● «Hλίανθος» τηλ. 23770 51155
● «Sunrise» τηλ. 23770 51273
● «Νεώριον» τηλ. 23770 51234
● «Νηρηίδες» τηλ. 23770 51154
● «Αρχοντικό» τηλ. 23770 51444
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας