Με ένα χαρακτηριστικό τραπεζοειδές σχήμα στεριάς, η χερσόνησος των Μεθάνων εισβάλλει στο γαλάζιο του Σαρωνικού ανάμεσα σε Αίγινα, Αγκίστρι και Πόρο. Παρ' όλο που βρίσκεται κοντά στην Αττική, παραμένει ακόμα ένας άγνωστος, ουσιαστικά, θαλασσινός τόπος που αξίζει να εξερευνήσετε.
Τα Μέθανα δεν θα αποδειχθούν ένας εύκολος ταξιδιωτικός προορισμός. Ωστόσο αν νοσταλγικά θυμάστε από τα παλιά τις μέρες των ανέμελων διακοπών σας στο πάλαι ποτέ άσημο Αγκίστρι, σε τούτη την πατροπαράδοτη λουτρόπολη ίσως ανακαλύψετε έναν μικρό παράδεισο, ξεχασμένο από τον χρόνο.
Πρέπει να ξέρεις
Εδώ, στην καρδιά του Σαρωνικού υπάρχει ένα από τα πιο γνωστά ηφαίστεια της Ελλάδας και μαζί με το ηφαίστειο στο Σουσάκι της Κορινθίας, της Σαντορίνης, της Μήλου και της Νισύρου σχηματίζουν το ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου! Η έκρηξη του ηφαιστείου των Μεθάνων που θεωρείται η μεγαλύτερη και μάλιστα αναφέρεται από τους αρχαίους ιστορικούς Παυσανία, Στράβωνα και Οβίδιο, εντοπίζεται κάπου ανάμεσα στο 277-240 π.Χ., ενώ η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα σημειώθηκε το 1700 και ήταν υποθαλάσσια.
Επίσης λόγω των θειούχων θερμών τους πηγών, τα Μέθανα θεωρούνται ακόμα ένας από τους πιο γνωστούς ιαματικούς προορισμούς της χώρας. Οι πηγές μάλιστα άρχισαν να αναβλύζουν μετά τη μεγάλη έκρηξη του 1ου μ.Χ αιώνα.
Η χερσόνησος κατοικείται σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα από τη Νεολιθική Εποχή, ενώ κατά τους κλασικούς χρόνους ήταν από τις πλέον υπολογίσιμες δυνάμεις της περιοχής αφού έκοβαν και δικό τους νόμισμα με έμβλημα την κεφαλή του θεού Ηφαίστου.
Η ψηλότερη κορυφή των Μεθάνων είναι αυτή του βουνού Χελώνα που δεσπόζει 740 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, σχεδόν κατάφυτο στο σύνολό του από πεύκα.
Οι ακτές των Μεθάνων είναι βραχώδεις και σε πολλά σημεία το πευκοδάσος κατεβαίνει μέχρι το κύμα. Υπάρχουν όμως και μερικές καλές παραλίες με άμμο και βοτσαλάκι. Επίσης όσο όμορφα είναι τα παραθαλάσσια χωριά τόσο ενδιαφέροντα είναι και τα ορεινά ή μεσόγεια που κρύβονται στην αγκαλιά του πευκοδάσους. Η χερσόνησος διατρέχεται απ’ άκρη σ’ άκρη από ασφάλτινους δρόμους ή και χωματόδρομους, ενώ παράλληλα έχουν δημιουργηθεί αρκετά χιλιόμετρα σημαδεμένων μονοπατιών τα οποία δηλώνουν την προσπάθεια των Μεθάνων να καταξιωθούν ως επίσης πεζοπορικός προορισμός.
Πώς θα έρθετε
Οδικώς μέσω Κορίνθου-Επιδαύρου θα χρειαστεί να διανύσετε από την πρωτεύουσα 180 χιλιόμετρα, εκ των οποίων περίπου τα μισά σε κλειστό αυτοκινητόδρομο. Στα Μέθανα μπορείτε εναλλακτικά να έρθετε ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά, χρησιμοποιώντας κάποιο από τα πλοία που εξυπηρετούν τα κοσμοπολίτικα νησιά του Σαρωνικού και πραγματοποιούν στάση στο λιμάνι των Μεθάνων (www.saronicferries.gr).
Περίπατοι στο λιμάνι
Η πόλη των Μεθάνων, αν δεν είχε παραδοθεί στη τσιμεντένια, κακαίσθητη ανοικοδόμηση των δεκαετιών 1960 έως 1980 που όλοι γνωρίζουμε, θα μπορούσε να ήταν μια από τις ομορφότερες παράκτιες πολιτείες της Ελλάδας!
Η θέση του φυσικού λιμανιού, το βράχινο νησάκι των Αγίων Ανάργυρων που φράζει την είσοδο του κόλπου, οι εγκαταστάσεις των ιαματικών λουτρών με το αρχοντικό, διαχρονικό νεοκλασικό στιλ και τα δεκάδες παραδοσιακά πλεούμενα αρμολογούν ένα θαλασσινό παζλ ξεχωριστής αισθητικής αξίας.
Θα περπατήσετε στην προκυμαία του λιμανιού, θα πάτε ώς τη νησίδα των Αγίων Αναργύρων, θα περιηγηθείτε στις εγκαταστάσεις των λουτρών, θα δείτε τη «Βρωμόλιμνη» με τη χαρακτηριστική μυρωδιά λόγω των θειούχων ιαματικών νερών από τα οποία σχηματίζεται. Πιο πέρα, στη νέα προκυμαία θα βρείτε καφέ, εστιατόρια και τις κλασικές ψαροταβέρνες για να δοκιμάσετε ολόφρεσκα ψαρικά.
Ακόμη και με τα πόδια θα προσεγγίσετε την αμμουδερή παραλία του Λιμνιώνα που απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από το λιμάνι. Είναι μια υπέροχη ακρογιαλιά που εύκολα εξυπηρετεί τους λουόμενους και διαθέτει ήπια οργάνωση με ένα καφέ λίγο ψηλότερα.
Προτεινόμενες εκδρομές
Μέθανα-Αγιος Γεώργιος
Ξεκινώντας από το λιμάνι θα περάσετε την παράλια Λιμνιώνας και θα συνεχίσετε μέσα από πυκνόφυτα πευκοδάση με κατεύθυνση προς τους οικισμούς Κυψέλη, Αγιοι Θεόδωροι, καταλήγοντας έτσι εύκολα στο λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στο βορειότερο σημείο της χερσονήσου. Στην παραλιακή διαδρομή από Αγιο Γεώργιο μέχρι Αγιο Νικόλαο θα βρείτε καλές ψαροταβέρνες.
Η ανατολική αυτή πλευρά της χερσονήσου δεν έχει καλές ακρογιαλιές, αλλά θα σας εντυπωσιάσει με την ιδιαίτερη τοπιογραφία της. Από τον μικρό οικισμό Αγιος Νικόλαος θα προσεγγίσετε το «Λουτρό του Παυσανία». Πρόκειται για ένα μικρό πέτρινο κτίσμα μόλις λίγα μέτρα από το κύμα, απ’ όπου αναβλύζει ιαματικό νερό. Προσοχή χρειάζεται λόγω έκλυσης επικίνδυνων για την υγεία ηφαιστειακών αερίων, σύμφωνα με πινακίδα του Δήμου Μεθάνων που αναγράφει «μπάνιο με δική σας ευθύνη».
Τα ορεινά χωριά της Χελώνας
Από το λιμάνι ασφάλτινος δρόμος που τραβά για τις βόρειες ακτές διασχίζει το βόρειο τμήμα της χερσονήσου όπου θα συναντήσετε τα μεσόγεια αγροτικά χωριά Κυψέλη, Αγιοι Θεόδωροι, Κουνουπίτσα, Παλιά Λουτρά και Μακρύλογγος με τις παλιοκαιρίτικες γειτονιές να προσφέρουν παρ' όλα αυτά ακαταμάχητη θέα σε βουνό και θάλασσα. Κατηφορίζοντας από Μακρύλογγο προς Καμένη Χώρα θα γνωρίσετε το γοητευτικά άγριο, ηφαιστειακό τοπίο των στερεοποιημένων κυμάτων λάβας να συνταιριάζουν παράξενα με τον γαλάζιο θαλασσινό ορίζοντα και το θαλερό πευκοδάσος. Στην Καμένη Χώρα λειτουργεί μια πολύ καλή ταβέρνα που αξίζει να την προτιμήσετε.
Παλαιόκαστρο και Βαθύ
Δυτικά από το λιμάνι των Μεθάνων, εύκολη είναι η πρόσβαση στο παραδοσιακό χωριό Μεγαλοχώρι με την εξαίσια θέα στον κόλπο των Μεθάνων και στην αντικρινή ακτή της Τροιζηνίας. Στην πορεία σας (2,5 χιλιόμετρα από το λιμάνι), αξίζει να αναζητήστε τον αρχαιολογικό χώρο Θρονί όπου διακρίνονται οχυρώσεις του 4ου π.Χ. αιώνα, ενώ οι ανασκαφές του 1912 έφεραν στο φως τμήματα δωρικών επιγραφών και έναν θρόνο ο οποίος φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Από το Μεγαλοχώρι θα κατηφορίσετε χωρίς δυσκολία προς το απάνεμο λιμανάκι Βαθύ (6,5 χλμ. από το λιμάνι των Μεθάνων) που παραμένει ακόμα ένα από τα ομορφότερα ψαροχώρια του Σαρωνικού καθώς φημίζεται για το ηλιοβασίλεμα και τις ψαροταβέρνες του.
Από το Βαθύ ένας παραλιακός ασφαλτοστρωμένος δρόμος που κατευθύνεται νότια θα σας φέρει στη θέση Παλαιόκαστρο. Εδώ εντοπίζονται τα απομεινάρια της Ακρόπολης των αρχαίων Μεθάνων (4ος π.Χ. αιώνας), χτισμένης πάνω σε παλαιότερες Μυκηναϊκές οχυρώσεις. Το σύνολο της ακτής είναι κατάλληλο για κολύμπι, ενώ σε ένα σημείο της διακρίνονται ίχνη του αρχαίου λιμανιού. Μάλιστα η παραλία είναι στρωμένη με πετραδάκι και σκουρόχρωμη άμμο και λειτουργούν κάποιες ψαροταβέρνες.
Προτεινόμενες πεζοπορικές διαδρομές
Από το χωριό Κυψέλη θα περπατήσετε σε απότομο μονοπάτι προς την κορυφή του λόφου όπου διακρίνονται τμήματα της μυκηναϊκής ακρόπολης του Ογα. Καθαρισμένα και σημαδεμένα μονοπάτια από τα χωριά Καμένη Χώρα και Μακρύλογγο θα σας οδηγήσουν στον ηφαιστειακό κώνο που προκάλεσε την ιστορική έκρηξη του αρχαίου κόσμου.
Επίσης από την Καμένη Χώρα -μπροστά στην ταβέρνα- θα διακρίνετε μια μικρή πινακίδα να δείχνει προς το σημαδεμένο αλλά αρκετά απότομο -προς το τέλος του- μονοπάτι το οποίο καταλήγει στο ακρωτήρι της Κρασοπαναγιάς με το λευκό ξωκλήσι πάνω στα γκρίζα βράχια του, τάμα κάποιου ναυτικού στην Παναγιά.
Πού θα μείνετε
● Στον Αγιο Γεώργιο, «Cavo Petra» τηλ. 6937438844-45
● Στο Μακρυχώρι, «Arsinoe Cosy Guesthouse»
● Στο λιμάνι των Μεθάνων:
«Ακτή» τηλ. 22980 92387
«Αύρα» τηλ. 22980 92550
«Απόλλων» τηλ. 22980 93082
«Maltezos» τηλ. 6981547799
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας