Στο προηγούμενο τεύχος, από αυτήν εδώ τη στήλη, αναφερθήκαμε στο «A child’s life» της Phoebe Gloeckner, ένα κόμικς για την παιδική κακοποίηση και ειδικότερα τη σεξουαλική. Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε, μιλώντας γι' αυτό το θέμα, το άλμπουμ «Το κορίτσι του μπαμπά» (1995) της Debbie Drechsler (κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Inkpress/Κορμοράνος). Η Drechsler περιγράφει ορισμένα φρικτά περιστατικά ενδοοικογενειακής σεξουαλικής βίας με θύτη έναν πατέρα και θύμα την ανήλικη κόρη του. Στις συνεντεύξεις που ακολούθησαν τη δημοσίευση του έργου της, αν και δήλωνε πάντα ότι περιέχει αυτοβιογραφικά στοιχεία, τόνιζε ότι την ενδιέφερε περισσότερο να ανακαλέσει στη μνήμη της και να αναπαραστήσει τα συναισθήματα που της δημιουργούσε το διαρκές πατρικό έγκλημα: αποστροφή, οργή, ντροπή, τύψεις και εντέλει απάθεια. Το βιβλίο περιέχει ιδιαίτερα σκληρές εικόνες και διαλόγους και αν, ενδεχομένως, λειτουργεί ως κάθαρση για τη δημιουργό του, πρέπει να λειτουργεί ως συναγερμός και καμπανάκι εγρήγορσης για τους αναγνώστες του.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας