«Η Ε.Ε. αναπτύσσει ένα σύστημα μεταφορών που θα επιτρέψει σε όλους τους πολίτες της να ταξιδεύουν απρόσκοπτα και ανεξάρτητα», γράφει το περιοδικό τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Cordis.
Όπως επισημαίνει, 11 έργα του προγράμματος «Horizon 2020» που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε., σχεδιάζουν μια διαδρομή προς ένα χωρίς αποκλεισμούς, προσβάσιμο, προσιτό και δίκαιο σύστημα μεταφορών για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.
Σε όλη την Ευρώπη πραγματοποιούνται εργασίες για την αύξηση της συνδεσιμότητας, της προσβασιμότητας και της ένταξης των συστημάτων μεταφορών. Ο στόχος είναι να προωθηθεί η κινητικότητα ως ένα παγκόσμιο δικαίωμα, το οποίο είναι απαραίτητο για την πρόσβαση σε άλλα δικαιώματα, όπως η στέγαση, η εργασία, η εκπαίδευση και η υγεία.
Επιπροσθέτως, ένα σύστημα μεταφορών χωρίς αποκλεισμούς παρέχει ευκολία μετακίνησης και διασφαλίζει απεριόριστη πρόσβαση σε θέσεις εργασίας και υπηρεσίες για όλους τους πολίτες. Τα συστήματα αυτά περιλαμβάνουν άτομα διαφορετικών ηλικιών, φύλου, οικονομικής ή κοινωνικής θέσης, εθνικές μειονότητες και άτομα με προσωρινές ή μόνιμες ευπάθειες ή αναπηρίες. Επί του παρόντος, πάνω από 80 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν μακροχρόνια αναπηρία, που μπορεί να περιλαμβάνει σωματικές, νοητικές, αισθητηριακές ή διανοητικές δυσκολίες. Κι ενώ οι πολίτες με αναπηρία διατρέχουν υψηλό κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού, η διάθεση όλων των μέσων μεταφοράς είναι ένας τρόπος για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της κινητικότητας, την πρόσβασή τους στις απαραίτητες υπηρεσίες (κατοικία, εργασία, υγεία, εκπαίδευση, αναψυχή κ.λπ.) και συνεπώς ενεργό συμμετοχή στην κοινωνία.
Αυτό πρεσβεύει η «Κινητικότητα για όλους», η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα όπως περιγράφεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η οποία θέτει τα θεμέλια για τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα μεταφορών της Ε.Ε. μπορεί να επιτύχει τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό του, καθιστώντας την κινητικότητα δίκαιη και απόλυτα εξυπηρετική. Αυτό σημαίνει προώθηση της ανθρωποκεντρικής κινητικότητας καθιστώντας όλες τις υποδομές και τις υπηρεσίες μεταφορών προσιτές και προσβάσιμες σε όλες τις περιοχές, για όλους τους επιβάτες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το «The Women in Transport - EU Platform for change» που ιδρύθηκε το 2017 και στοχεύει στην αντιμετώπιση του χάσματος των φύλων στον τομέα ενθαρρύνοντας έναν ανοιχτό διάλογο για θέματα που αφορούν τις γυναίκες που εργάζονται. Επιπροσθέτως, οι «Πρέσβεις της Διαφορετικότητας στις Μεταφορές», που ιδρύθηκαν το 2022 και περιλαμβάνουν ήδη 84 άτομα, εργάζονται για τη διάδοση του μηνύματος για τη διαφορετικότητα, την ισότητα και την ένταξη στον τομέα. Έτσι, η ενσωμάτωση κοινωνικοοικονομικών, συμπεριφορικών και κοινωνικών καθοριστικών παραγόντων στον σχεδιασμό, τη σκέψη και την πρακτική των μεταφορών θα οδηγήσει σε πολιτικές μεταφορών και κινητικότητας που αντικατοπτρίζουν τις αξίες, τις ανάγκες και τις προσδοκίες μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς, απόλυτα δίκαιης.
Το Cordis αναφέρει ακόμη ότι η από κοινού με τους κατοίκους της γειτονιάς δημιουργία λύσεων κινητικότητας με επίκεντρο τον άνθρωπο, η κατασκευή δρόμων και δημόσιων χώρων φιλικών προς τα παιδιά, η παροχή γνώμης στους πολίτες στον σχεδιασμό συστημάτων μεταφορών και η παροχή ασφάλειας στις γυναίκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι όλα συγκεκριμένα παραδείγματα δράσεων και μέτρων που εφαρμόζονται μέσω χρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. έργων έρευνας και καινοτομίας που μετατοπίζουν την πορεία των πολιτικών μεταφορών και κινητικότητας προς τη δικαιοσύνη.
Τα 11 έργα που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Horizon 2020» της Ε.Ε. απεικονίζουν κοινωνικούς οδηγούς και συμπεριφορές χρηστών που ενθαρρύνουν την υιοθέτηση και την ανάπτυξη λύσεων, υπηρεσιών και υποδομών βιώσιμης κινητικότητας. Τα έργα διερευνούν ακόμη πώς οι νέοι τρόποι ζωής και οι αξίες ή οι περιβαλλοντικές και κλιματικές ανησυχίες διαμορφώνουν το σύστημα μεταφορών μας και οδηγούν σε μια νέα κουλτούρα κινητικότητας.
Τα 11 έργα είναι: Cities-4-People, DIAMOND, DIGNITY, HANDSHAKE, INDIMO, Metamorphosis, Park4, SUMP, REBALANCE, SUNRISE TINnGO και TRIPS. Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά γι’ αυτά στη διεύθυνση: Cordis.eu.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας