Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.3° 16.8°
1 BF
67%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.0° 14.4°
0 BF
79%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 16.6°
2 BF
81%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
81%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
19.7° 16.1°
2 BF
63%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.9° 15.0°
2 BF
73%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
76%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.2° 19.2°
3 BF
40%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.1° 16.6°
1 BF
67%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.5° 14.8°
0 BF
67%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.3° 14.3°
3 BF
82%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.1° 16.1°
1 BF
78%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Η δυσκοιλιότητα δεν είναι νόσος αλλά σύμπτωμα και μπορεί να οφείλεται δευτεροπαθώς σε μια πληθώρα παθήσεων.

Μύθοι και πραγματικότητα για τη δυσλειτουργία του εντέρου

Πρόσφατη μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής κατέδειξε ότι το 16% του Ελληνικού πληθυσμού πάσχει από δυσκοιλιότητα.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι για ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί τόσους πολλούς ανθρώπους, υπάρχει μια αντίστοιχα μεγάλη σειρά παρανοήσεων και κατεστημένων μύθων.

Στόχος του παρόντος άρθρου είναι να αποπειραθεί να διαλύσει μερικές από τις λανθασμένες πεποιθήσεις για την δυσκοιλιότητα.

Αποτελεί εδραιωμένη αντίληψη των περισσοτέρων ότι δυσκοίλιος είναι όποιος δεν ενεργείται τουλάχιστον μια φορά ημερησίως.

Η αλήθεια είναι ότι πράγματι το 90% σχεδόν του υγιούς πληθυσμού αναφέρει μία κένωση ημερησίως, αλλά η μικρότερη συχνότητα δεν σημαίνει απαραιτήτως και δυσκοιλιότητα.

Φυσιολογικά θα πρέπει να έχουμε minimum 3 κενώσεις εβδομαδιαίως και αυτό θα πρέπει να θεωρείται το κατώτερο αποδεκτό όριο.

Δεύτερη παρανόηση είναι ότι η δυσκοιλιότητα αφορά σε έναν τύπο προβλήματος για όλους τους πάσχοντες, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να πιστεύουν ότι η θεραπεία είναι ίδια για όλους.

Αυτό το σφάλμα οδηγεί πολλούς στο να αναζητούν συμβουλές από οικείους/γείτονες/μη σχετικούς νομίζοντας ότι υπάρχει μια κοινή θεραπεία.

Η δυσκοιλιότητα δεν είναι νόσος αλλά σύμπτωμα και μπορεί να οφείλεται δευτεροπαθώς σε μια πληθώρα παθήσεων οι οποίες θα πρέπει να διορθωθούν αν θέλουμε να διορθώσουμε τη δυσκοιλιότητα.

Κλασσικό παράδειγμα είναι ο υποθυρεοειδισμός, που προκαλεί δυσκοιλιότητα και μόνο η θεραπεία υποκατάστασης με θυρεοειδικές ορμόνες θα οδηγήσει τον ασθενή σε φυσιολογική συχνότητα κενώσεων.

Ένα άλλο σφάλμα στο οποίο -ιατροί και ασθενείς- υποπίπτουμε συχνά είναι η σύσταση για αλλαγή δίαιτας με αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών σε όλους τους ασθενείς με δυσκοιλιότητα.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η τακτική θα ωφελήσει την μειοψηφία των ασθενών που πάσχουν από έναν υπότυπο της δυσκοιλιότητας, την αποφρακτική δυσχεσία, τα άτομα δηλαδή εκείνα που συνήθως κάθονται πολλή ώρα στην τουαλέτα για να ενεργηθούν.

Η πλειοψηφία των δυσκοιλίων, που ανήκουν στην κατηγορία της βραδείας διάβασης, δηλαδή πάσχουν από διαταραγμένη κινητικότητα του παχέος εντέρου δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από μια παρόμοια τακτική.

Το μόνο τελικά που συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις είναι, συνιστώντας αύξηση της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών να προσθέσουμε στη δυσκοιλιότητα και τον μετεωρισμό, δηλαδή το φούσκωμα στην κοιλιά.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει για την άσκηση και την αυξημένη πρόσληψη υγρών, που παλαιότερα πιστεύαμε ότι παίζουν κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δυστυχώς το όφελος περιορίζεται μόνο στους αφυδατωμένους και τους ηλικιωμένους καθώς ναι μεν έχει νόημα να προσπαθήσουμε να κινητοποιήσουμε κάποιον καθηλωμένο σε κρεβάτι λόγω χρόνιας πάθησης, όμως το να προτείνουμε επιπλέον κινητικότητα σε ένα ήδη ενεργό άτομο ή να προσφέρουμε επιπλέον νερό σε κάποιον ήδη επαρκώς ενυδατωμένο δεν θα οδηγήσει σε διόρθωση της δυσκοιλιότητας.

Συχνότατη, τέλος, παρανόηση είναι αυτή που αφορά στη χρόνια χορήγηση καθαρτικών και στον κίνδυνο αυτή να οδηγήσει σε επιδείνωση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας, στο λεγόμενο ”καθαρτικό κόλον”, μιας κατάστασης πλήρους σχεδόν εντερικής αδράνειας.

Η λανθασμένη αυτή πεποίθηση έγκειται σε μελέτες των αρχών της δεκαετίας του ’ 70 οι οποίες και καταρρίφθηκαν από μεταγενέστερες που έδειξαν ότι η χρόνια χορήγηση καθαρτικών δεν προκαλεί πρόβλημα στην κινητικότητα του εντέρου.

Φυσικά θα ήταν σφάλμα να λαμβάνουμε χρονίως φάρμακα χωρίς ιατρική μέριμνα και συμβουλή, συνεπώς ισχύει και εδώ ο γενικός κανόνας να αναζητούμε την γνώμη του ειδικού προ της έναρξης της θεραπείας.

Καταληκτικά, όπως και σε όλα τα προβλήματα υγείας, πολύ σημαντική είναι η πρόληψη:

● Μάθετε τι είναι φυσιολογικό και μην βασίζεστε χωρίς να χρειάζεται στα καθαρτικά

● Τρώτε ισορροπημένη δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες

● Αποφύγετε την αφυδάτωση

● Να ασκείστε συχνά

● Διαθέστε χρόνο για μή διακοπτόμενη επίσκεψη στην τουαλέτα

● Μην αγνοείτε την ισχυρή επιθυμία για κένωση

Στα Γαστρεντερολογικά τμήματα του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hopsital Center το σύνολο των διενεργούμενων ενδοσκοπικών, κινητικών και λοιπών διαγνωστικών μεθόδων και θεραπευτικών πράξεων μπορεί να γίνει, με ελαφρά καταστολή, σε εξωτερικούς ασθενείς χωρίς δυσανεξία και χωρίς την ανάγκη νοσηλείας.

Διαθέτουν ειδικά εύκαμπτα βιντεοενδοσκόπια (γαστροσκόπια, κολονοσκόπια και ενδοσκόπια πλαγίας οράσεως για την ενδοσκόπηση των χοληφόρων), ενώ παράλληλα πραγματοποιούν ενδοσκοπήσεις και με χρήση ενδοσκοπικής κάψουλας που παρέχει άριστες πληροφορίες για τη κατάσταση του βλεννογόνου του πεπτικού σωλήνα.

*γαστρεντερολόγος, δ/ντής Β΄ Γαστρεντερολογικού Τμήματος στο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μύθοι και πραγματικότητα για τη δυσλειτουργία του εντέρου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας