Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.2° 18.2°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.1°
3 BF
78%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
20.0° 16.6°
3 BF
81%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
3 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
0 BF
71%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.8° 18.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
55%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
60%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 17.8°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 18.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
74%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Οι Ιατρικές Σχολές της Ευρώπης θα παρέχουν εκπαίδευση για ασθένειες σχετιζόμενες με την κλιματική αλλαγή

Το νέο κλιματικό δίκτυο θα διδάξει στους εκπαιδευόμενους γιατρούς περισσότερα για τη θερμοπληξία, τον δάγγειο πυρετό και την ελονοσία και τον ρόλο της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην υγεία.

Ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια, όπως ο δάγγειος πυρετός και η ελονοσία, θα γίνουν μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος σπουδών στις ιατρικές σχολές σε όλη την Ευρώπη ενόψει της κλιματικής κρίσης. Οι μελλοντικοί γιατροί θα έχουν επίσης περισσότερη εκπαίδευση για το πώς να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν τη θερμοπληξία και αναμένεται να λάβουν υπόψη τις κλιματικές επιπτώσεις θεραπειών όπως οι εισπνευστήρες για το άσθμα, δήλωσαν επικεφαλής ιατρικής σχολής, ανακοινώνοντας τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Δικτύου για το Κλίμα και την Αγωγή Υγείας (Έντσε).

Με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, 25 ιατρικές σχολές από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο και η Γαλλία θα ενσωματώσουν μαθήματα για το κλίμα στην εκπαίδευσή τους σε περισσότερους από 10.000 φοιτητές. Η Δρ Καμίλ Ισέρ του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, συμπρόεδρος του δικτύου, δήλωσε: «Οι γιατροί του μέλλοντος θα δουν μια διαφορετική σειρά από παρουσιάσεις και ασθένειες που δεν βλέπουν τώρα. Πρέπει να το γνωρίζουν για να μπορούν να τους αναγνωρίσουν».

Φέτος ήταν το πιο ζεστό καλοκαίρι της Ευρώπης που έχει καταγραφεί και οι αλλαγές στο κλίμα αυξάνουν τις πιέσεις στις υπηρεσίες υγείας. Τα έντομα που μεταδίδουν ασθένειες, όπως τα κουνούπια, διευρύνουν το εύρος τους και εντοπίζονται σε νέες περιοχές, με τη βοήθεια των αλλαγών στη θερμοκρασία και τις βροχοπτώσεις.

Χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις, ο διαβήτης και οι ψυχικές ασθένειες μπορούν όλα να επηρεαστούν από παράγοντες όπως οι ακραίες καιρικές συνθήκες ή η ατμοσφαιρική ρύπανση. Ο ρόλος του κλίματος στη διδασκαλία στις ιατρικές σχολές ποικίλλει σημαντικά, δήλωσε η Ισέρ, και συχνά αποτελείται από μία μόνο ενότητα ή διάλεξη.

Το δίκτυο προβλέπει ότι θα ενσωματωθούν τα προγράμματα σε όλη την Ευρώπη ως διδασκαλία στο μέλλον.

«Η κλιματική αλλαγή… δεν δημιουργεί απαραίτητα μια ολόκληρη νέα σειρά ασθενειών που δεν έχουμε ξαναδεί, αλλά επιδεινώνει αυτές που υπάρχουν», τόνισε η Ισέρ. «Ο διαβήτης, για παράδειγμα, δεν είναι κάτι που οι άνθρωποι συνδέουν με κάποιο τρόπο με την κλιματική αλλαγή, αλλά τα συμπτώματα και οι επιπλοκές γίνονται πιο συχνά και χειρότερα για τους ανθρώπους που ζουν σε έναν κόσμο όπου το κλίμα έχει αλλάξει».

Η μικροβιακή αντοχή, στην οποία εξελίσσονται παθογόνα, ώστε τα υπάρχοντα φάρμακα να μην τα αντιμετωπίζουν πλέον αποτελεσματικά, επιδεινώνεται επίσης από την κλιματική κατάρρευση και η Ισέρ είπε ότι αυτό πρέπει να αντικατοπτρίζεται στη διδασκαλία.

Οι μαθητές θα διδαχθούν επίσης να υποστηρίζουν πράγματα όπως τα ενεργά ταξίδια – περπάτημα ή ποδήλατο αντί για οδήγηση – και «πράσινη συνταγογράφηση», όπου οι ασθενείς ενθαρρύνονται να αναλάβουν δραστηριότητες όπως η κοινοτική κηπουρική και η δενδροφύτευση. Και τα δύο προσφέρουν οφέλη για την υγεία στα άτομα, καθώς και θετικά για το περιβάλλον. Η ενθάρρυνση των ανθρώπων να φροντίζουν την υγεία τους είχε «τεράστια οφέλη για αυτούς προσωπικά», είπε  Ισέρ, αλλά επίσης «θα μείωνε τις εκπομπές εάν απαιτούν λιγότερη συμβολή από το σύστημα υγείας».

Πρόσθεσε ότι πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούσαν ότι ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης ήταν υπεύθυνος για τόσες ή περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από ό,τι η αεροπορική βιομηχανία.

«Όταν πετάς κάπου, νιώθεις πολύ ένοχος, αντίθετα όταν πηγαίνεις στο γιατρό, δεν νιώθεις ένοχος».

Οι μαθητές θα δείξουν πώς οι αλλαγές στη διαχείριση μιας κατάστασης μπορούν να έχουν αντίκτυπο. Οι συσκευές εισπνοής που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του άσθματος εκπέμπουν αέρια θερμοκηπίου, επομένως η διατήρηση της κατάστασης υπό έλεγχο όχι μόνο ωφελεί τον ασθενή αλλά μειώνει τη χρήση της συσκευής εισπνοής.

Μερικοί ασθενείς μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν σε συσκευές εισπνοής ξηρής σκόνης, οι οποίες απελευθερώνουν λιγότερα αέρια θερμοκηπίου.

Ενώ υπήρξαν αποσπασματικές πρωτοβουλίες σε θεσμικό επίπεδο, οι ηγέτες του δικτύου είπαν ότι αυτή ήταν η πρώτη κοινή προσπάθεια γύρω από τη διδασκαλία προπτυχιακών φοιτητών ιατρικής.

Το δίκτυο θα προσπαθήσει επίσης να επηρεάσει φορείς που καθορίζουν τα εθνικά προγράμματα σπουδών, όπως το Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, έτσι ώστε η κλιματική κρίση να γίνει υποχρεωτικό μέρος της εκπαίδευσης όλων των γιατρών.

Ο συμπρόεδρος της Ισέρ, καθηγητής Ίαν Μακ Άινες, επίσης από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, είπε ότι στόχος του δικτύου ήταν «η οικοδόμηση της συζήτησης σε ιατρικά προγράμματα σπουδών, έτσι ώστε οι γιατροί του μέλλοντος να είναι εγγράμματοι σε αυτή τη συζήτηση, να μην αισθάνονται ότι είναι ένα αντικείμενο εκστρατείας.

«Αυτό είναι τόσο σημαντικό και κρίσιμο για τη σκέψη τους όσο και για τη διαχείριση της παχυσαρκίας, του καπνίσματος και άλλων περιβαλλοντικών προκλήσεων. Είναι απλώς μέρος του DNA του να είσαι γιατρός».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υποστηρίζει την πρωτοβουλία, μαζί με ιδιωτικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των AstraZeneca, Bupa, GSK, Novartis, Novo Nordisk, Roche και Sanofi, ως μέλη του Sustainable Markets Initiative Health Systems Task Force, μιας δημόσιας -Ιδιωτική συνεργασία για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της υγειονομικής περίθαλψης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οι Ιατρικές Σχολές της Ευρώπης θα παρέχουν εκπαίδευση για ασθένειες σχετιζόμενες με την κλιματική αλλαγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας