Όσα παιδιά έχουν γιαγιάδες που κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος, ακόμη και αν οι μητέρες τους δεν ήταν καπνίστριες...
Αυτό υποστηρίζει νέα σουηδική επιστημονική έρευνα, η πρώτη διεθνώς που κάνει τέτοια συσχέτιση, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπέρτιλ Φόρσμπεργκ του Πανεπιστημίου Ουμέα, που έκανε τη σχετική ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Άμστερνταμ.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 45.000 γιαγιάδες (καπνίστριες και μη), καθώς και 66.300 εγγόνια και συμπέραναν ότι αν η γιαγιά δεν είχε κόψει το τσιγάρο όσο ήταν έγκυος, τότε όχι απλώς τα παιδιά της, αλλά και τα εγγόνια της έχουν πιθανότητα αυξημένη κατά 10% έως 22% να εμφανίσουν άσθμα.
Όπως είπαν οι ερευνητές, αποδεικνύεται πως το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο άσθματος όχι μόνο στην αμέσως επόμενη γενιά, αλλά και στη μεθεπόμενη.
Έχει παρατηρηθεί διεθνώς μια ταχεία έξαρση του άσθματος κατά τα τελευταία 50 χρόνια, κυρίως εξαιτίας της έκθεσης σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Μεταξύ άλλων, ο καπνός μπορεί να επηρεάσει τη δραστηριότητα των γονιδίων και έτσι να επιδράσει στις κατοπινές γενεές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας