Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Κατάθλιψη
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η υπερθερμία των καταθλιπτικών

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από το 2005 μέχρι σήμερα η κατάθλιψη παρουσιάζει εντυπωσιακή αύξηση πλανητικά· και σύμφωνα με τις τρέχουσες ιατρικές εκτιμήσεις, πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από αυτή τη νόσο. Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ψυχοσωματική διαταραχή που πλήττει άτομα κάθε ηλικίας, από κάθε χώρα και από κάθε κοινωνική τάξη.

Συνήθως εκδηλώνεται ως έντονη θλίψη και επίμονη δυσθυμία, επώδυνα συναισθήματα που συνοδεύονται με απώλεια ενδιαφέροντος για ό,τι πρότερα αποτελούσε πηγή ευχαρίστησης, με σοβαρά προβλήματα συγκέντρωσης της προσοχής και της μνήμης, με παραληρηματικές σκέψεις και, ενίοτε, με παρορμήσεις αυτοχειρίας.

Υπάρχουν όμως και κάποια αμιγώς σωματικά συμπτώματα που, όταν συνοδεύονται με ορισμένα από τα παραπάνω ψυχικά συμπτώματα, ολοκληρώνουν την «τυπική» εικόνα τής/του καταθλιπτικού: διαρκή προβλήματα ύπνου, δραματική μείωση της όρεξης και άρα μεγάλες αυξομειώσεις του σωματικού βάρους σε μικρό χρονικό διάστημα, επίμονη αίσθηση σωματικής κόπωσης, ανωμαλίες του έμμηνου κύκλου στις γυναίκες, απώλεια κάθε ενδιαφέροντος για το σεξ κ.ά.

Ενα άλλο μέχρι τώρα υποβαθμισμένο χαρακτηριστικό που επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από μια αμερικανική ιατρική έρευνα είναι ότι τα περισσότερα άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη τείνουν να παρουσιάζουν υψηλότερη, κατά μέσο όρο, σωματική θερμοκρασία (υπερθερμία). Τα δεδομένα αυτής της έρευνας προέκυψαν από την καταγραφή της θερμοκρασίας (και άλλων δεικτών) περισσοτέρων των 20 χιλιάδων εθελοντών, τους οποίους και παρακολουθούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσω ανιχνευτών σωματικής δραστηριότητας (Fitness Tracker), δηλαδή μέσω μικρών συσκευών που οι εθελοντές τις φορούσαν συνέχεια στον καρπό τους, όπως τα ρολόγια.

Από τις καταγραφές αυτών των ανιχνευτών προέκυψε μια περίεργη συσχέτιση ανάμεσα στα καταθλιπτικά επεισόδια και τη σωματική θερμοκρασία: τα άτομα που υπέφεραν από κατάθλιψη εμφάνιζαν λίγο υψηλότερη σωματική θερμοκρασία.

Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Scientific Reports», διήρκεσε επτά μήνες και αφορούσε εθελοντές από 106 διαφορετικές χώρες, οι οποίοι φορούσαν όλοι τον ίδιο ανιχνευτή σωματικής δραστηριότητας «Oura», που πωλείται στο εμπόριο. Ο αρχικός σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας ήταν να διαπιστωθεί αν η μικρή αύξηση της σωματικής θερμοκρασίας θα μπορούσε να χρησιμεύσει σαν ένας δείκτης της μόλυνσης από τον κορονοϊό που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

Και μολονότι ήταν γνωστό από καιρό ότι τα καταθλιπτικά άτομα παρουσιάζουν ελαφρώς αυξημένη σωματική θερμοκρασία κατά τις περιόδους των κρίσεων, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν αν είναι η καταθλιπτική νόσος που προκαλεί αυτή την αυξημένη θερμοκρασία ή αν, αντίθετα, η παρατηρούμενη σωματική υπερθερμία είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην εκδήλωση της κατάθλιψης. Δεν γνωρίζουν ούτε καν αν οι υψηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στα άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη οφείλονται σε κάποια μόνιμη ή πρόσκαιρη δυσλειτουργία του θερμορυθμιστικού συστήματος του οργανισμού τους.

Νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές προοπτικές

Παρ’ όλα αυτά, το ενδιαφέρον αυτής της έρευνας είναι ότι αφενός επιβεβαίωσε την ύπαρξη ακόμη ενός κριτηρίου για τη διάγνωση της νόσου και αφετέρου ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για νέες πολύ πιο ήπιες θεραπευτικές πρακτικές για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, μέσω π.χ. της εξωγενούς αναρρύθμισης του θερμοστατικού συστήματος του οργανισμού των καταθλιπτικών.

Αυτή η αναρρύθμιση μπορεί να επιτευχθεί με την πρόκληση έντονης εφίδρωσης που είναι ο βασικός μηχανισμός που έχει ο οργανισμός μας για να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του με την ψύξη του σώματος. Πράγματι, όποτε το σώμα ανεβάζει υψηλές θερμοκρασίες, π.χ. μετά από έντονη άσκηση ή σε καταστάσεις στρες, ενεργοποιείται αυτομάτως το θερμοστατικό κέντρο του εγκεφάλου που βρίσκεται στον υποθάλαμο, ο οποίος αντιδρά στην υπερθέρμανση προκαλώντας –μέσω του συμπαθητικού νευρικού συστήματος– την απελευθέρωση ιδρώτα από τους ιδρωτοποιούς αδένες, που βρίσκονται στον υποδόριο ιστό. Και όταν ο ιδρώτας αρχίσει να εξατμίζεται, το σώμα αποβάλλει την επιπλέον θερμοκρασία που έχει συσσωρεύσει για διάφορους λόγους.

«Και αν το καταφέρναμε να αναρρυθμίσουμε τη σωματική θερμοκρασία των ασθενών που υποφέρουν από κατάθλιψη;» αναρωτιέται η Ashley Manson, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και βασική πρωταγωνίστρια αυτών των ερευνών.

«Λαμβάνοντας υπόψη τον αυξημένο αριθμό των διαγνωσμένων περιπτώσεων κατάθλιψης σε όλο τον κόσμο, είμαστε ενθουσιασμένοι με την προοπτική μιας νέας ηπιότερης θεραπευτικής πρακτικής για την αντιμετώπισή της».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η υπερθερμία των καταθλιπτικών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας