Οι βιολόγοι περιγράφουν με τον όρο «θαλάσσια βιοποικιλότητα» την ποικιλία των οικοσυστημάτων, των ειδών, των οργανισμών και των γονιδίων τους που υπάρχουν στους ωκεανούς και στις θάλασσες ή σε έναν συγκεκριμένο βιότοπο. Η ποικιλία των ειδών, δηλαδή ο αριθμός θαλάσσιων ειδών, η πυκνότητα και η σχετική πυκνότητά τους σε μια περιοχή είναι η αποφασιστική παράμετρος για την εκτίμηση του πλούτου της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, που είχε κατά το παρελθόν και εξακολουθεί να έχει τεράστια σημασία για την ευημερία του ανθρώπινου είδους.
Περίπου τα τρία τέταρτα της συνολικής επιφάνειας της γης καλύπτεται από μικρές ή μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις που από κοινού αποτελούν τον παγκόσμιο ωκεανό, και μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί πάνω από 200.000 είδη θαλάσσιων οργανισμών, τα οποία αντιστοιχούν σε ένα μικρό ποσοστό του συνόλου των ειδών που ζουν στον ωκεανό, καθώς, τουλάχιστον για τα είδη στις πολικές περιοχές και τα βαθιά νερά, οι γνώσεις μας είναι πολύ περιορισμένες.
Πάντως, «Η Μεσόγειος είναι από τα πλέον πλούσια οικοσυστήματα του πλανήτη σε αριθμό ειδών (πάνω από 12.000 είδη φυτών και ζώων που ισοδυναμεί με το 10%, περίπου των θαλάσσιων ειδών του κόσμου), παρότι η επιφάνεια της αντιστοιχεί σε μόλις 0,8% της συνολικής επιφάνειας του παγκόσμιου ωκεανού. Επιπλέον, το ποσοστό των ενδημικών ειδών (των ειδών δηλαδή που ζουν αποκλειστικά σε αυτήν) ξεπερνά το 25%. Ειδικά η Ελλάδα διαθέτει μερικά από τα πλουσιότερα θαλάσσια πεδία από πλευράς βιοποικιλότητας», όπως επισημαίνει η Νίνα Φραγκοπούλου, δρ Θαλάσσιας Βιολογίας που αυτό το καλοκαίρι μάς προτείνει να ανακαλύψουμε μέσα από την τέχνη τόσο την ομορφιά όσο και τη ζωτική σημασία της προστασίας της θαλάσσιας βιοποικιλότητας για την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.
Ετσι, από 24 Ιουλίου έως 06 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Κέφαλος» στην Κεφαλονιά η διατομική έκθεση «Υποθαλάσσιες πολυμορφίες» (Underwater diversities) του εικαστικού Γιώργου Σταματάκη, και του Γιάννη Iσσαρη, δρος Ωκεανογραφίας-Θαλάσσιας Βιολογίας, υποβρύχιου φωτογράφου και κινηματογραφιστή.
Προτείνοντας στον Δήμο Αργοστολίου αυτή την έκθεση, η Νίνα Φραγκοπούλου έθεσε ως προγραμματικό στόχο της έκθεσης να αναδειχθούν οι αισθητικές και γνωσιακές αρετές του δημιουργικού διαλόγου των απεικονιστικών τεχνών με την επιστήμη της θάλασσας, που θα οδηγήσει τους θεατές των έργων να συνειδητοποιήσουν τη μοναδική ομορφιά του θαλάσσιου σκηνικού και των πρωταγωνιστών της βιοποικιλότητας.
Τα επιτοίχια έργα, οι εκτυπώσεις ψηφιακής ζωγραφικής σε μετάξι και η εγκατάσταση του Γιώργου Σταματάκη βρίσκονται σε διαδραστική σχέση και συνομιλούν με τις υποβρύχιες φωτογραφίες του βιοτικού και αβιοτικού θαλάσσιου περιβάλλοντος του Γιάννη Ισσαρη. Με τα γοητευτικά και οικολογικά ευαίσθητα έργα που παρουσιάζουν, δημιουργούν, από κοινού, στον θεατή την εντύπωση ότι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του θαλάσσιου σκηνικού.
Πράγματι, όπως αναφέρει το σχετικό Δελτίο Τύπου: «Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες και τα βίντεο του Γ. Ισσαρη, ο οποίος έχει περάσει αμέτρητες ώρες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας για επιστημονικούς λόγους αλλά και ως φωτογράφος-κινηματογραφιστής, μας εντυπωσιάζουν με τη ρεαλιστική αποτύπωση των θαλάσσιων οργανισμών, αλλά αναδεικνύουν και τη γοητεία των θαλάσσιων βιοτόπων, υποβάλλοντας ως επιτακτική την ανάγκη προστασίας της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Από την άλλη, ο Γ. Σταματάκης, έχοντας διακριθεί ως καλλιτέχνης με περιβαλλοντικές ανησυχίες, χρησιμοποιεί υποβρύχιες φωτογραφίες από την παράκτια περιοχή της Κεφαλονιάς, που ο ίδιος έχει τραβήξει, για να τις μετουσιώσει σε εξαιρετικά εικαστικά έργα. Δημιουργεί εικόνες που διεγείρουν την οικολογική ευαισθησία και προειδοποιούν σχετικά με την απειλή της ρύπανσης και της κλιματικής κρίσης, συνέπειες προερχόμενες από την υπερεκμετάλλευση της φύσης εκ μέρους του ανθρώπου».
Διοργάνωση: Δήμος Αργοστολίου
Επιμέλεια έκθεσης: Νίνα Φραγκοπούλου
Συντονισμός: Μάγκυ Παπαδάτου
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας