Οχι μόνο διέψευσε ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος τη φημολογία για κρούσματα φυματίωσης σε στρατιώτες που βρίσκονται σε υπηρεσία σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, αλλά δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε ΕΔΕ ώστε να εντοπιστούν όσοι διασπείρουν τις φήμες.
«Δεν υπάρχει κανένας στρατιώτης που να έχει ασθενήσει από φυματίωση. Το γεγονός ότι, παρά τις διαψεύσεις που έγιναν τόσο από το υπουργείο Αμυνας όσο και από το ΚΕΕΛΠΝΟ, έρχεται και επανέρχεται αυτή η πληροφορία μάς βάζει σε σκέψεις.
»Θα διαταχθεί ΕΔΕ ώστε να εντοπιστούν και να ελεγχθούν πειθαρχικά όσοι δημιουργούν εντυπώσεις και προκαλούν ανησυχία στον πληθυσμό για θέματα που δεν υπάρχουν» σημείωσε ο υπουργός μιλώντας στη Βουλή.
Καθησυχαστικοί εμφανίζονται και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. «Η μαντού αποτελεί μόνο ένα βήμα διερεύνησης του ΠΙΘΑΝΟΥ περιστατικού φυματίωσης και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει διάγνωση. Σε κάθε περίπτωση, η φυματίωση αντιμετωπίζεται με κατάλληλη θεραπεία», διευκρινίζει ο διευθυντής των προγραμμάτων της οργάνωσης στην Ελλάδα Απόστολος Βεΐζης. Διευκρινίζει ότι ο κύριος παράγοντας για την εκδήλωση της ασθένειας είναι οι κακές συνθήκες διαβίωσης.
«Η μείωση των περιστατικών φυματίωσης που παρατηρήθηκε στην Ευρώπη μεταξύ 1950-60 οφείλεται όχι τόσο στη θεραπεία όσο στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Η εμπειρία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από το 2008 μέχρι σήμερα δείχνει ότι το 63% των προβλημάτων υγείας των κρατουμένων στα κέντρα κράτησης συνδεόταν άμεσα με τις συνθήκες διαβίωσης.
»Το 2015 το 93% των περιστατικών που εξέτασαν οι ΓΧΣ εκδήλωσαν τα συμπτώματά τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και κατά τη διάρκεια της παραμονής τους.
»Η συντριπτική πλειονότητα ήταν λοιμώξεις του αναπνευστικού, γαστρεντερικά, τραύματα, δερματολογικά που είχαν αιτιολογία την έλλειψη κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης: στέγη, πόσιμο νερό, κατάλληλη διατροφή και συνθήκες υγιεινής. Από 80.000 ανθρώπους που είδαμε στην Ελλάδα και τη Σερβία, τα περιστατικά με λοιμώδη νοσήματα ήταν μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, ήδη εντοπισμένα και αντιμετωπίσιμα», σημειώνει.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας