Η ιστορία του Δημήτρη Κλίτσου, του 68χρονου άπορου καρκινοπαθή, τον οποίο το «Αρεταίειο» αρνήθηκε να περιθάλψει, παρότι διαθέτει βιβλιάριο πρόνοιας, θα θύμιζε καφκικό εφιάλτη, αν δεν ήταν κομμάτι της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ανασφάλιστοι ασθενείς και οι οικογένειές τους.
Η γνωστοποίηση της περιπέτειάς του, μετά από καταγγελία του γιου του στο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Βύρωνα, και κυρίως η δημοσιότητα που απέκτησε η υπόθεση με εκατοντάδες αναδημοσιεύσεις της σκληρής ανακοίνωσης του ΚΙΦΒ στο Διαδίκτυο προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργείου Υγείας, αλλά και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, που έστειλε επιστολή στο «Αρεταίειο».
Αποτέλεσμα, η διοίκηση του νοσοκομείου να καλέσει εκ νέου τον ασθενή, όχι όμως για να τον περιθάλψει, αλλά για να «διερευνήσουν το ζήτημα και να εκφραστεί μια ιατρική άποψη»!
Μαρτυρία
Ο γιος του ασθενούς, Γιάννης Κλίτσος, άνεργος ο ίδιος, περιγράφει στην «Εφ.Συν.» τη γραφειοκρατική οδύσσεια που ζει εδώ και έξι μήνες ο πατέρας του, ο οποίος νοσηλεύτηκε για καρκίνο του πνεύμονα στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».
«Αρχικά δεν τον δέχονταν ούτε στο “Σωτηρία”, επειδή ήταν ανασφάλιστος. Καταφέραμε και βγάλαμε βιβλιάριο απορίας, αλλά και πάλι -όπως ξέρω από τους γιατρούς- ακόμα και για να του δώσουν φάρμακα, απεύθυναν εκκλήσεις σε ιδιώτες. Στις 18 Οκτώβρη μας παρέπεμψαν στον “Αγιο Σάββα” για ακτινοβολία στην κλείδα και στο πάγκρεας, όπου παρουσιάστηκε μετάσταση.
»Στον “Αγιο Σάββα” μας είπαν ότι, επειδή υπάρχει πρόβλημα με το μηχάνημα ακτινοθεραπείας και η λίστα αναμονής είναι τεράστια, να απευθυνθούμε για ακτινοβολίες στο πάγκρεας στο “Αιγινήτειο”.
»Εκεί μας είπαν ότι δεν μπορούν να περιθάλψουν ανασφάλιστους, ακόμα και με βιβλιάριο πρόνοιας, επειδή είναι πανεπιστημιακή κλινική και δεν ανήκουν στο ΕΣΥ. Ευτυχώς μετά τη δημοσιότητα που δόθηκε, όπως ξέρω, παρενέβη και ο Ιατρικός Σύλλογος, μου τηλεφώνησαν να περάσουμε, για να δρομολογηθεί το θέμα.
»Αλλά το συνολικό πρόβλημα παραμένει, κυρίως η τεράστια γραφειοκρατία για ανθρώπους που κινδυνεύει η ζωή τους. Αν δεν υπήρχε το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Βύρωνα, ο πατέρας μου δεν θα είχε νοσηλευτεί. Θα είχε πεθάνει. Δεν θέλω να γίνω μελοδραματικός, αλλά αυτό ισχύει. Οπως για πολλούς άπορους ασθενείς. Το μεγαλύτερο βάρος της πρόνοιας το σηκώνουν τα κοινωνικά ιατρεία και οι δομές αλληλεγγύης που λειτουργούν με εθελοντές».
«Θα δούμε»
«Ειδικά περιστατικά απόρων που έρχονται σε μια γενική εφημερία και δεν μπορούν να παραπεμφθούν -λόγω ιδιαιτερότητας- κάπου αλλού, τα περιθάλπουμε, αλλά περιστατικά που χρήζουν ιατρικών πράξεων, νοσηλείας ή εξετάσεων δεν μπορούν να γίνουν δεκτά, γιατί εξαιρούμαστε από τις δομές του ΕΣΥ, καθώς ανήκουμε στο υπουργείο Παιδείας και όχι στο υπουργείο Υγείας», εξηγεί στην «Eφ.Συν.» η προϊσταμένη της διεύθυνσης διοικητικού, Αλεξία Μπολουδάκη.
«Από τον Απρίλιο αναμένουμε την υλοποίηση κανονιστικής πράξης, για να καλύπτουμε την περίθαλψη απόρων ασθενών, με ή χωρίς βιβλιάριο πρόνοιας, αλλά αυτό δεν έχει γίνει ώς τώρα», συνεχίζει, προσθέτοντας ότι ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει στο «Αρεταίειο» 19 εκατ. ευρώ.
Επιβεβαίωσε ότι μετά από παρέμβαση του υπουργείου Υγείας και εφόσον έχει δρομολογηθεί η κάλυψη των ανασφάλιστων ασθενών με το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο, επικοινώνησαν με την οικογένεια του ασθενούς, για να τον δουν τελικά οι γιατροί.
Σημαίνει αυτό ότι θα τον περιθάλψουν; Η απάντηση δεν ήταν ξεκάθαρη, με το λακωνικό «το ζήτημα διερευνάται».
Φανταστείτε να μην είχαν προηγηθεί η ευρύτατη προβολή, αλλά και η δημόσια κατακραυγή για την άρνηση περίθαλψης του άπορου καρκινοπαθούς. Ούτε στη «διερεύνηση» δεν θα φτάναμε...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας