Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων στέλνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία με γοργά βήματα προχωρά στη διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Την ώρα λοιπόν που οι ελλείψεις είναι μεγάλες και που το προσωπικό των νοσοκομείων καταφεύγει σε υπερωρίες προκειμένου να καλύψει τα τεράστια κενά, η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου) αποφάσισε «γενναιόδωρη» περικοπή του ποσού αποζημίωσης των εφημεριών που έκαναν οι γιατροί τον περασμένο Δεκέμβριο και μάλιστα κατόπιν εορτής.
Στην καταγγελία προέβη η ΟΕΝΓΕ, παρουσιάζοντας σχετικά έγγραφα και δίνοντας «θερμά συγχαρητήρια» στη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ και στο νοσοκομείο Λέρου που –όπως τονίζει η Ομοσπονδία– «από τη μια εξαναγκάζουν τους γιατρούς σε υπέρβαση εφημέρευσης για να μην διαλυθεί το σύστημα υγείας τελείως, για να μη μένουν ακάλυπτες εφημερίες και από την άλλη περικόπτουν το ποσό της αποζημίωσης των εφημεριών».
Σύμφωνα με τα έγγραφα, από το ποσό των 56.102,20 ευρώ που ανέρχονται οι εφημερίες, θα δοθούν στο ιατρικό προσωπικό 44.235,41 ευρώ, δηλαδή θα κοπούν 11.866,79 ευρώ.
«Και έπειτα λένε με θράσος ότι δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον οι γιατροί όταν προκηρύσσουν θέσεις. Με τέτοια κίνητρα απορίας άξιον πως δεν βρίσκονται εθελοντές γιατροί, γιατί σε λίγο για εθελοντική εργασία θα μιλάμε... Υπάρχει κάποια απάντηση από τη 2η ΥΠΕ ή το υπουργείο; Απαιτούμε να πληρωθούν άμεσα και στο ακέραιο το σύνολο των δεδουλευμένα εφημεριών (και για τα υπόλοιπα νοσοκομεία εκτός από Λέρο)», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η ΟΕΝΓΕ.
Σημειώνεται ότι στη 2η ΥΠΕ υπάγονται μεταξύ άλλων τα νοσοκομεία Αττικόν, Ασκληπιείο Βούλας, Νίκαιας - Πειραιά, Καλύμνου, Καρπάθου, Ρόδου, Θήρας, Σύρου, Νάξου, Λέρου, Κω, Χίου, Σάμου, Μυτιλήνης, Λήμνου κ.ά.
Η είδηση έρχεται ενώ είναι προ των πυλών το καλοκαίρι, με την τουριστική κίνηση να αναμένεται ιδιαίτερα αυξημένη στα νησιά, ενώ η υποστελέχωση των ιατρικών δομών να παραμείνει... σταθερή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας