Τελείωσαν οι διακοπές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς αλλά παραμένει δυναμικά σε πλήρη εξέλιξη στη χώρα το κύμα αναπνευστικών λοιμώξεων, μεταξύ των οποίων και η Covid. Οι σχολικές τάξεις πλημμύρισαν χθες με παιδιά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς με εργαζόμενους που γύρισαν στη δουλειά, πάντα με τις τυπικές οδηγίες της κυβέρνησης, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η αγαπημένη της «ατομική ευθύνη». Ούτε λόγος για μάσκες, αντισηπτικά, σαπούνια και, φυσικά, αποστάσεις.
Επίσης, ούτε λόγος για στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού την ώρα που το ανθρώπινο δυναμικό των νοσοκομείων... τρέχει και δεν φτάνει. Οι αναμονές στις εφημερίες των νοσοκομείων Παίδων αλλά και των ενηλίκων ξεπερνούν το τετράωρο και τα νοσοκομειακά κρεβάτια γεμίζουν το ένα μετά το άλλο, με την πολυδημία να κάνει οδυνηρά αισθητή την παρουσία της και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να καταγράφει αύξηση νέων κρουσμάτων, εισαγωγών, διασωληνωμένων και θανάτων από κορονοϊό.
Οι ειδικοί μιλούν στην «Εφ.Συν.» για μειωμένη απειλή σε σχέση με τα παρελθόντα χρόνια, αναφερόμενοι στην Covid, αλλά στέκονται στην προβληματική μη ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με γιατρούς, νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό και υπογραμμίζουν την ανεπάρκεια της κυβέρνησης να διαδώσει τον αναγκαίο εμβολιασμό στις ευπαθείς ομάδες (άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 6 μηνών έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα και καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου, άτομα με ανοσοκαταστολή, έγκυες, επαγγελματίες υγείας).
Ανησυχητικά στοιχεία
Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 1.818 ασθενείς στα νοσοκομεία με Covid. Οι εισαγωγές παρουσίασαν αύξηση 44% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.
Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων (31) παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 (60).
Συνολικά, ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη Covid που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 70. Την ίδια ώρα καταγράφηκαν 57 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 84 έτη, με τον αριθμό των θανάτων να παρουσιάζει μηδαμινή μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (59) αλλά σημαντική αν συγκριθεί με τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 (154).
Οσον αφορά τον ιό της γρίπης, η θετικότητά του στην κοινότητα παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC) και εμφανίζει αυξητική τάση. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν 8 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκαν 3 νέοι θάνατοι. Συνολικά από την αρχή επιτήρησης της γρίπης νοσηλεύτηκαν 29 άτομα με επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 8 θάνατοι.
Αναφορικά με τις γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου), ο αριθμός κρουσμάτων ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ αύξηση στη θετικότητα παρουσίασε και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Η παραλλαγή JN.1
Στο προσκήνιο βρίσκεται η πολύ μεταδοτική παραλλαγή JN.1 του κορονοϊού, η ξαφνική άνοδος της οποίας –παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας– υποδηλώνει ότι είναι είτε πιο μεταδοτική είτε καλύτερη στην αποφυγή του ανοσοποιητικού μας συστήματος (ανοσοδιαφυγή).
Ωστόσο, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν φαίνεται να είναι πιο επιθετική από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν. Τα παραπάνω μεταξύ άλλων επισημαίνουν συνοψίζοντας τα νεότερα δεδομένα η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη και ο γιατρός Γιάννης Ντάνασης.
Στα συμπτώματα της υποπαραλλαγής αυτής περιλαμβάνονται: βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, πυρετός, απώλεια γεύσης και όσφρησης, καταρροή ή ρινικό μπούκωμα, κόπωση, εγκεφαλική θόλωση («brain fog»), δύσπνοια και ελαφρά γαστρεντερικά συμπτώματα (στομαχικές διαταραχές, ελαφρά διάρροια), με τους ειδικούς να τονίζουν ότι «οι τύποι συμπτωμάτων και το πόσο σοβαρά είναι συνήθως εξαρτώνται περισσότερο από την ανοσία και τη γενική υγεία ενός ατόμου παρά από το ποια παραλλαγή προκαλεί τη μόλυνση».
Τι ζητούν οι γονείς
Για το άνοιγμα των σχολείων, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) καταγράφει τη μεγάλη ανησυχία που προκαλεί στους γονείς το άνοιγμα των σχολείων και η παράλληλη έξαρση της Covid, σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των νοσοκομείων και τις ατελείωτες ώρες αναμονής στις Παιδιατρικές Κλινικές. «Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά αναλώθηκε σε “ανέξοδες λύσεις”, πετώντας την “μπάλα στην εξέδρα” με μοναδικό γνώμονα την “ατομική ευθύνη”, με συστάσεις για ανοιχτά παράθυρα στα σχολεία και αποφυγή του συνωστισμού», τονίζει σε ανακοίνωσή της, αναδεικνύοντας τα αιτήματα του γονεϊκού κινήματος:
● Χορήγηση δωρεάν Covid test για όλους τους μαθητές
● Να μην προσμετρηθεί καμία απουσία σε κανέναν μαθητή που νοσεί από Covid
● Να εξασφαλιστεί άδεια στους γονείς των μαθητών που θα νοσούν
● Αραίωση των μαθητών με 15 μαθητές ανά τμήμα
● Στελέχωση των Παιδιατρικών Κλινικών με όλο το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας