Μεγάλη ήταν η αύξηση στο γενικό φορτίο στα λύματα της Αττικής, τόσο για τον κορονοϊό όσο και για τις αναπνευστικές ιώσεις, σύμφωνα με τους επιστήμονες, που περιμένουν ότι έρχεται ακόμη μεγαλύτερο ιικό φορτίο, συνεπώς και κρούσματα και νοσηλείες.
Ν. Θωμαΐδης: «Τα λύματα δεν λένε ποτέ ψέματα»
Μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Τρίτης, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, αναφερόμενος στην Αττική, είπε ότι «η πραγματικότητα δείχνει ότι τον τελευταίο μήνα είχαμε πολύ μεγάλη αύξηση στο γενικό φορτίο στα λύματα τόσο του κορονοϊού, όσο και άλλων αναπνευστικών ιών όπως η γρίπη τύπου Α και του συγκυτιακού ιού».
Τονίζοντας ότι «οι αναλύσεις στα λύματα δεν λένε ποτέ ψέματα γιατί είναι πραγματικές μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο», ο Νίκος Θωμαΐδης, αναφερόμενος στη συνύπαρξη στην κοινότητα όλων αυτών των υγειονομικών απειλών, είπε:
«Προφανώς το υλικό φορτίο του κορονοϊού είναι πολύ μεγαλύτερο από τα άλλα δύο, αλλά το ότι συνυπάρχουν και οι άλλοι δύο ιοί (γρίπη και RSV) κάνει το κοκτέιλ αυτό αρκετά σοβαρό».
Όπως εξήγησε, η τελευταία εβδομάδα του 2023 έδειξε αυξήσεις της τάξης του 85 – 90% σε αυτούς τους ιούς και αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες δύο τρεις εβδομάδες θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερο ιικό φορτίο. Ειδικά για τη γρίπη, είπε ότι υπάρχει υπερδιπλασιασμός του ιικού φορτίου, συνεπώς υπάρχει πολύ μεγάλη διάδοση.
«Φέτος είδαμε μια καθυστέρηση της τάξης των 15 – 20 ημερών και αυτό οφείλεται ενδεχομένως στις πολύ καλές καιρικές συνθήκες που είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Τώρα όμως, καθώς η υγρασία αυξάνει, οι θερμοκρασίες πέφτουν και οι κοινωνικές επαφές αυξάνουν σημαντικά είδαμε πολύ νωρίς αυτή την αύξηση του ιικού φορτίου», σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, που εκτίμησε ότι «η κορύφωση θα είναι τις επόμενες δύο τρεις εβδομάδες και μετά θα αρχίσει μια αργή αποκλιμάκωση. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι παράλληλα αρχίζει από το Φεβρουάριο και το Μάρτιο η αύξηση της γρίπης τύπου Β».
Όπως επισήμανε, τον Μάρτιο αναμένεται ένα νέο κύμα, αλλά πιο ασθενές, του κορονοϊού.
Γκ. Μαγιορκίνης: Θα υπάρξει μια αύξηση του 20% λόγω και JN.1
Από τη δική του πλευρά, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, μίλησε για αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.
Εξήγησε ότι κάποιοι «περνάνε ελαφριά τον κορονοϊό, αλλά σίγουρα ένας σημαντικός αριθμός είναι πιθανό να το περάσουν με μια πιο βαριά εικόνα όπως με πυρετό ή με μια κακουχία. Το θέμα είναι βέβαια ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί έχουν πολύ λίγες πιθανότητες, που έχουν να κάνουν με τα πολύ σημαντικά συμπτώματα που είναι η δύσπνοια».
Επίσης, θύμισε ότι υπάρχει και το «μετά covid σύνδρομο, το οποίο εάν διαρκέσει πάνω από 6 εβδομάδες λέγεται και long covid και ταλαιπωρεί κάποιο κόσμο. Οι περισσότεροι όμως, μέσα στο τρίμηνο έχουν επανέλθει πλήρως. Είναι και αυτό κάτι που μας απασχολεί και προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει».
Σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, στα νοσοκομεία υπάρχει «σημαντική πίεση», εξηγώντας ότι περισσότεροι από 1.000 ασθενείς «είναι στο νοσοκομείο, είτε σε απλή κλίνη, είτε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, είτε σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Είναι γύρω στους 90 οι άνθρωποι που έχουν μπει στη ΜΕΘ. Η πλειοψηφία από αυτούς είναι διασωληνωμένοι».
Αν και όπως είπε, τα νούμερα «είναι αρκετά χαμηλότερα από αυτά που είχαμε στην περίοδο της πανδημίας, αλλά σίγουρα δεν είναι αμελητέα. Είναι αρκετά υψηλότερα από αυτά που είχαμε για παράδειγμα το καλοκαίρι. Δεν θα την έλεγα βέβαια πάντως την κατάσταση δραματική. Είναι μια σημαντική πίεση την οποία πρέπει να φροντίσουμε να παρακολουθήσουμε και να μειώσουμε».
Και πρόσθεσε ότι «περιμένουμε μια μικρή ακόμα αύξηση κρουσμάτων -η οποία οφείλεται στο συγχρωτισμό αυτών των ημερών αλλά και στο γεγονός ότι έχουμε μια υπο-παραλλαγή την JN.1, που είναι πιο μεταδοτική, η οποία όμως, δεν έχει επικρατήσει ακόμα πλήρως. Θα έλεγα λοιπόν, μια αύξηση της τάξης του 20%, κάτι το οποίο λογικά πρέπει να είναι πλήρως διαχειρίσιμο. Αυτό όμως σημαίνει από την άλλη ότι θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ξανά και ξανά για τους ευάλωτους τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν».
Μ. Παγώνη: Ήπια η νέα υποπαραλλαγή
Για το θέμα, και κυρίως για τη νέα υποπαραλλαγή JN.1 ρωτήθηκε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, που μίλησε στον ΑΝΤ1.
Αναφερόμενη στην αύξηση των ιώσεων και στην αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, η προέδρος της ΕΙΝΑΠ είπε ότι «υπάρχει αύξηση περίπου στο 40% στα νοσοκομεία».
«Αυτή είναι η εποχή που ξέρουμε όλοι ότι είναι της έξαρσης των ιώσεων», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «έχουν αυξηθεί οι θάνατοι και οι εισαγωγές σε απλές και ειδικές κλίνες». Ωστόσο, όσον αφορά τη νέα υποπαραλλαγή, τη χαρακτήρισε «ήπια», λέγοντας ότι «δεν κάνει πυρετό και δεν κάνει πνευμονίες».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας