Πίσω από μια εκσυγχρονιστική βιτρίνα που φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση» εντείνεται η επιχειρηματική δράση και στον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας με νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Με ΣΔΙΤ προωθείται η αναμόρφωση του προσανατολισμού για την ψυχική υγεία, αλλά και του χώρου των εξαρτήσεων.
Στην πράξη ανατίθενται σε έναν ιδιωτικό φορέα (ΝΠΙΔ), το Eθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΕΔΥΨΥ), εκτός δημόσιου συστήματος Υγείας, η αναμόρφωση, το περιεχόμενο και οι προτεραιότητες της ψυχικής υγείας. Το ίδιο, με άλλον ιδιωτικό φορέα (ΝΠΙΔ), τον Eθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ), συμβαίνει και στον τομέα των εξαρτήσεων. Κάτω από αυτόν τον φορέα θα υπαχθούν όλοι οι υπάρχοντες οργανισμοί, όπως ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, 18ΑΝΩ, προοπτική που δημιουργεί έντονη ανησυχία στο δυναμικό των εν λόγω οργανισμών.
Απέναντι στις προθέσεις της κυβέρνησης στέκεται ο επιστημονικός κόσμος της χώρας που αγωνίζεται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, στην «απονοσοκομειοποίηση» τύπου Ρίγκαν, στην απουσία κοινωνικού κράτους. Με στόχο τη δημιουργία ενός κεντρικά σχεδιασμένου πανελλαδικού δικτύου κοινοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και την ανάπτυξη όλων των όρων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και ισότιμης κοινωνικής επανένταξης.
Για «αναμενόμενη πανδημία στην Ελλάδα» μίλησε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσιάζοντας το νέο νομοσχέδιο για την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, περιοριζόμενος σε ευχολόγια και γενικόλογες δράσεις, όπως είναι η θεσμοθέτηση του εθνικού συμβουλίου για την άνοια, η συχνή ενημέρωση χαρτών για τα περιστατικά ανά τη χώρα και παρακολούθηση της κατανομής τους.
Ακόμα, προβλέπεται η δημιουργία νέων δομών και υπηρεσιών! Συγκεκριμένα, αναμένεται να ενταχθούν υπηρεσίες στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Επίσης, θα δημιουργηθούν ιατρεία μνήμης, δομές φιλοξενίας, δομές τελικού σταδίου, ενώ προβλέπονται αλλαγές στη νομοθεσία.
Ο φροντιστής
Στο «πληρεξούσιο περίθαλψης και φροντίδας» στάθηκε ο υπουργός Υγείας, το οποίο επιτρέπει στον ανοϊκό ασθενή να ορίσει ως νόμιμο εκπρόσωπό του ένα συγκεκριμένο πρόσωπο της εμπιστοσύνης του, με σκοπό να λαμβάνει αυτό τις αποφάσεις αναφορικά με τη θεραπεία και την περίθαλψή του, όταν ο ίδιος δεν θα έχει τη νοητική ικανότητα. Την ίδια ώρα, οι «προγενέστερες οδηγίες περίθαλψης και φροντίδας» που κατοχυρώνονται με το νέο σχέδιο νόμου διασφαλίζουν απόλυτα τις οδηγίες και κατευθύνσεις που επιθυμεί να δώσει ο πάσχων στον φροντιστή του. Το έγγραφο παραμένει δεσμευτικό και κατοχυρώνει τις επιθυμίες του, αλλά και το είδος της θεραπείας και περίθαλψης που θέλει να έχει ώς το τέλος της ζωής του.
Επίσης, συγκροτείται ομάδα εμπειρογνωμόνων για αναθεώρηση των λειτουργικών διαδικασιών, προσαρμόζονται τα πρότυπα πιστοποίησης για ιατρεία μνήμης, αναπτύσσονται πρότυπα για κατ’ οίκον προγράμματα, αναπτύσσονται εξελιγμένα μαθήματα για φροντίδα μνήμης που θα απευθύνονται σε φροντιστές. Ειδικές ρυθμίσεις θα είναι η παρακολούθηση της ικανότητας οδήγησης, η υποβολή του ατόμου με άνοια σε δικαστική συμπαράσταση, η προστασία από την κακοποίηση.
Στοιχεία και Αριθμοί
1. Ψυχική υγεία: Στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν 4.700 κλίνες για ψυχιατρικά περιστατικά, ενώ στον δημόσιο οι κλίνες είναι περίπου 1.200 (ψυχιατρικά νοσοκομεία και ψυχιατρικές κλινικές γενικών νοσοκομείων). Επιπλέον, υπάρχουν 4.000 κλίνες κοινοτικών δομών. Η χώρα μας διαθέτει 16 κλίνες οξέων περιστατικών ψυχικής υγείας. Αντιθέτως, το Βέλγιο, για παράδειγμα, έχει 36 κλίνες ανά 100.000 πληθυσμού. Στο πεδίο των κοινοτικών δομών, η Ελλάδα έχει 40 κλίνες ανά 100.000 πληθυσμού, έναντι περίπου 100 σε Βέλγιο και Γερμανία. Εκεί που υστερεί σημαντικά η χώρα μας είναι οι παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα διαθέτει 3,5 κλίνες ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ το Βέλγιο 49 κλίνες και η Γερμανία 144.
2. Εξαρτήσεις: Στον τομέα των εξαρτήσεων μόλις 60 κλίνες είναι διαθέσιμες για απεξάρτηση από αλκοόλ και ναρκωτικά σε όλη τη χώρα και 145 θέσεις απεξάρτησης σε κλειστά προγράμματα.
3. Ανοια: Τέταρτη αιτία θανάτου είναι η άνοια σήμερα στην Ελλάδα, με τις εκτιμήσεις για τις επόμενες δεκαετίες να είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες. Υπολογίζεται ότι 160.000 άτομα πάσχουν από άνοια και 280.000 άτομα έχουν ήπια γνωστική έκπτωση. Το κόστος της άνοιας ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι έως και το 2050 θα διπλασιαστεί.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας