Πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο θανάτων από τον κορονοϊό ανά εκατομμύριο πληθυσμού τις τελευταίες 14 μέρες βρίσκεται η Ελλάδα, με τη χώρα να καταγράφει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση (καλύτερη εικόνα μόνο σε σχέση με τη Βουλγαρία) ανάμεσα σε 27 χώρες, ενώ σταθεροποιημένος σε υψηλά νούμερα είναι και ο αριθμός των θανάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ωστόσο διαπιστώνεται σχετική κάμψη στον μέσο όρο κρουσμάτων (2.570) της τελευταίας εβδομάδας σε σχέση με την προηγούμενη (3.110).
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.219 νέα κρούσματα, 43 νέους θανάτους, 381 διασωληνωμένους ασθενείς (ίδιος αριθμός με προχθές), με τη θετικότητα να βρίσκεται στο 2,43%. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 343 (90,03%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 38 (9,97%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Στους τελευταίους συγκαταλέγονται και άτομα που νόσησαν ενώ δεν είχαν προλάβει να αναπτύξουν την ανοσία μετά τη δεύτερη δόση ή μετά την πρώτη στην περίπτωση των μονοδοσικών εμβολίων.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η στασιμότητα που επικρατεί στους νέους εμβολιασμούς, κάτι που αναγκάστηκε να παραδεχτεί χθες και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δηλώνοντας (Mega) πως «η χώρα έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης». Οπως είπε ο ίδιος, «αυτή τη στιγμή είμαστε στο 58,5% του συνολικού πληθυσμού στον εμβολιασμό. Επίσης έχουμε ένα 70% στις ηλικίες άνω των 30 που έχει εμβολιαστεί. Χρειαζόμαστε περισσότερους εμβολιασμούς, βρισκόμαστε σε μια κάμψη». Για να υπάρχει ακρίβεια στα νούμερα, βάσει των ανακοινωμένων στοιχείων του ΕΟΔΥ, τα στοιχεία που δίνει ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρονται σε εμβολιασμένους με τουλάχιστον μία δόση, ενώ το πραγματικό ποσοστό είναι χαμηλότερο κατά τουλάχιστον 2% από το 58,5% που δίνει ο ίδιος.
Επικίνδυνη η «Δ»
Διπλάσιος ο κίνδυνος νοσηλείας για τους μη εμβολιασμένους με το νέο στέλεχος Δέλτα σε σχέση με το προηγούμενο επικρατών στέλεχος Αλφα, διαπιστώνει νέα μελέτη που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο και διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της νοσηλείας από το στέλεχος αυτό και το κατά πόσο επηρεάζεται από τον εμβολιασμό. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 43.338 ασθενείς με Covid-19, εκ των οποίων 8.682 είχαν νοσήσει από το στέλεχος Δέλτα και 34.656 από το στέλεχος Αλφα και η πλειονότητα και στις δύο ομάδες ήταν ανεμβολίαστοι (74%). Ο κίνδυνος νοσηλείας εντός 14 ημερών αποδείχτηκε σημαντικά μεγαλύτερος για το στέλεχος Δέλτα.
Αντίστοιχα, ο κίνδυνος και για επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείου ήταν μεγαλύτερος για το Δέλτα στέλεχος σε σχέση με το Αλφα. Τα δεδομένα αυτά αναλύθηκαν λαμβάνοντας υπόψη, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, «συγχυτικούς» παράγοντες όπως την ηλικία, το φύλο, την περιοχή διαμονής και το πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό. Οταν τα δεδομένα αναλύθηκαν με βάση τον εμβολιασμό, τότε ο κίνδυνος νοσηλείας για τους ανεμβολίαστους παρέμεινε μεγαλύτερος για το στέλεχος Δέλτα, όπως και για τους εμβολιασμένους 21 μέρες μετά την πρώτη δόση, ωστόσο σε αυτή την ομάδα χωρίς να είναι στατιστικά σημαντικός.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας