Στη δεύτερη εβδομάδα γενικής καραντίνας βρίσκεται η χώρα μας και τα σημάδια υποχώρησης των μολύνσεων μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι απομακρύνοντας το ενδεχόμενο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων από την 1η Δεκέμβρη.
Τα λεγόμενα της καθηγήτριας Επιδημιολογίας, Αθηνάς Λινού και του διευθυντή ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκου Καπραβέλου, αυξάνουν την ανησυχία.
Η Αθηνά Λινού, σχολιάζοντας (OPEN) τα μέτρα για να περιοριστεί η διασπορά του ιού είπε ότι «επαρκούν αλλά η νόσος είχε διασπαρθεί σε όλα τα σπίτια, σε όλες τις οικογενειές μας. Και στους χώρους εργασίας δεν εφαρμόζεται η τηλεργασία επαρκώς». Επικαλέστηκε νέες μελέτες στην Αγγλία που αναφέρουν πως αυξάνονται τα κρούσματα και στα σούπερ μάρκετ και υπογράμμισε ότι «οι εργαζόμενοι σε αυτά κινδυνεύουν».
Στο ερώτημα πότε θα βελτιωθεί η κατάσταση απάντησε: «Κανείς δεν ξέρει πότε θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Δεν έχουμε μελέτες για να ξέρουμε που πρέπει να παρέμβουμε. Υπάρχει πρόβλημα. Ανησυχώ για το ηθικό των λειτουργών υγείας, μην μπούμε σε κατάσταση burn out».
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνονται δωρεάν τα τεστ και τα ψώνια να τα κάνουμε με διανομείς, ενώ όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων σημείωσε ότι «ίσως να ανοίξουμε τα δημοτικά, όχι τα γυμνάσια και τα λύκεια».
Στην κόψη του ξυραφιού
Tην οριακή κατάσταση στη Θεσσαλονίκη περιέγραψε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος. «Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού! Ήταν η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» ανάφερε ο έμπειρος επιστήμονας φανερώνοντας την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης του δημοσίου συστήματος υγείας.
Τόνισε (OPEN) πως οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. «Έχουμε 44 κλίνες ΜΕΘ με 65 εξειδικευμένους εξουθενωμένους γιατρούς και νοσηλεύτριες» είπε περιγράφοντας με δραματικούς τόνους την εφιαλτική κατάσταση που βιώνουν οι μονάδες υγείας στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Καπραβέλος αφού επισήμανε ότι «οι συνάδελφοι του ιδιωτικού τομέα θέλουν κάποιες μέρες για προετοιμασία» προέκρινε ως λύση την «ένταξη όλου του ιδιωτικού τομέα» στο εθνικό σύστημα υγείας σημειώνοντας πως «οι συνάδελφοι του ιδιωτικού τομέα χρειάζονται εκπαίδευση που έπρεπε ήδη να είχε γίνει».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας