Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.2° 19.6°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.0°
2 BF
73%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
19.0° 17.7°
2 BF
77%
Ιωάννινα
Ασθενής ομίχλη
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
3 BF
82%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.6° 17.6°
1 BF
75%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
0 BF
72%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.5° 18.5°
1 BF
73%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
21.4° 20.5°
5 BF
56%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.9° 15.5°
3 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
69%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
0 BF
68%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.6° 17.3°
1 BF
57%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
4 BF
85%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.3°
0 BF
55%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
2 BF
71%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.5° 13.5°
1 BF
83%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
| ID 81406025 © Scyther5 | Dreamstime.com

Πρώτο θύμα της γρίπης 49χρονος που δεν είχε εμβολιαστεί

Τον πρώτο θάνατο από επιβεβαιωμένη γρίπη και εξαιτίας των επιπλοκών της κατέγραψε ο ΚΕΕΛΠΝΟ. Πρόκειται για άνδρα 49 ετών, που δεν είχε εμβολιαστεί, ενώ ανήκε στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο ασθενής είχε προσβληθεί από στέλεχος ιού τύπου Α και είχε νοσηλευτεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Οι τύποι ιών που προκαλούν τη γρίπη, είναι ο Α που ευθύνεται για τις πιο σοβαρές λοιμώξεις και οι Β και C.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, ακόμη δεν είναι σε θέση να κάνουν προβλέψεις για τη φετινή γρίπη, αλλά επισημαίνουν ότι τα κρούσματα γρίπης αυξάνονται σταδιακά πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, κορυφώνονται τέλη Ιανουαρίου και τον Φεβρουάριο και εξασθενούν στα μέσα Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, την εβδομάδα 19-25 Νοεμβρίου οι επισκέψεις σε γιατρό με συμπτώματα γρίπης ήταν ελάχιστες.

Την ίδια εβδομάδα έφτασαν για εξέταση και πιθανή ταυτοποίηση του ιού της γρίπης στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης, 42 δείγματα, από τα οποία όμως κανένα δεν βρέθηκε θετικό στον ιό.

Εμβολιασμός

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι καλό να γίνεται κυρίως τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, ιδίως από άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, κυρίως παιδιά και ηλικιωμένοι με χρόνια νοσήματα και απ’ όσους έχουν ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα.

Όπως εξηγούν, το εμβόλιο που υπάρχει φέτος είναι ασφαλές σύμφωνα με τους ειδικούς και περιέχει συγκεκριμένα στελέχη του ιού, ακολουθώντας με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Παρότι δεν παρέχει απόλυτη προστασία από τους ιούς της γρίπης, η προστασία που επιτυγχάνει αγγίζει ποσοστά που προσεγγίζουν το 70%. Όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, το εμβόλιο προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης, καταλήγουν οι επιστήμονες που επισημαίνουν ότι η κλασικοί κανόνες καθημερινής υγιεινής , όπως το καλό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή του συγχρωτισμού, βοηθούν σημαντικά στην πρόληψη της γρίπης, στον έλεγχο της διασποράς του ιού και των επιπλοκών της.

  

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πρώτο θύμα της γρίπης 49χρονος που δεν είχε εμβολιαστεί

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας