Ενδιαφέρονται ευρήματα της έρευνας παγκόσμιων αξιών: «Εξερευνώντας τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο άτλαντα στάσεων, αντιλήψεων και αξιών» από την MRB παρουσιάστηκαν σήμερα στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, πριν την παρουσίαση των συνολικών αποτελεσμάτων.
Ορισμένα από τα σημαντικά αποτελέσματα παρουσίασε ο Δημήτρης Μαύρος αναφέροντας ότι ο δείκτης ανασφάλειας έχει ανέλθει στο 56,1% και ο δείκτης ενδιαφέροντος στην πολιτική στο 49,6%. Στις υψηλότερες θέσεις στην ιεραρχία βρίσκονται η ανάγκη για οικονομική ανάπτυξη, η μείωση της ακρίβειας, ο έλεγχος στον χώρο της εργασίας, αλλά και η διασφάλιση ότι η χώρα διαθέτει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε ποσοστό 67% κυριαρχούν ο φόβος/πειθαρχία, ο ανθρωπισμός σε ποσοστό 47,9%, και η ταξική κανονικότητα 52,1%. Αναφορικά με τις στάσεις ζωής, αύξηση παρατηρείται στην αίσθηση υπευθυνότητας, στην ανεξαρτησία, στην ταχύτερη προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ μειώνονται τα ποσοστά όσον αφορά τη θρησκευτική πίστη και την ανάγκη για υπακοή.
Από τα ερωτήματα κοινωνικής εμπιστοσύνης προέκυψε ότι στην πρώτη θέση με ποσοστό 94,5% βρίσκεται η οικογένεια, ενώ μειώνονται τα ποσοστά απέναντι στους ανθρώπους που γνωρίζουμε προσωπικά αλλά και στη γειτονιά.
Εμπιστοσύνη στα πανεπιστήμια και στο στρατό
Στην εμπιστοσύνη των πολιτών, ψηλά βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις και τα πανεπιστήμια. Η εκκλησία και η αστυνομία αν και με μειωμένα ποσοστά, βρίσκονται στην δεκάδα των επιλογών, ενώ αυξάνουν τα ποσοστά τους, μεταξύ άλλων, οι εκλογές, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, η ΕΕ, και τα δικαστήρια.
Σημαντικά είναι τα ευρήματα όσον αφορά την κλιματική κρίση, την ισότητα των φύλων, την εμπιστοσύνη απέναντι στα ΜΜΕ, αλλά και όσον αφορά την οικογενειακή ζωή. Τέλος, σε ό,τι αφορά την συμπάθεια σε άλλες χώρες, υψηλά βρίσκονται η ΕΕ, οι ΗΠΑ, αλλά και το Ισραήλ.
«Ήμασταν και εξακολουθούμε να είμαστε χαμηλά όσον αφορά το κοινωνικό κεφάλαιο και αυτό το στοιχείο δεν είναι αισιόδοξο στην προώθηση των αλλαγών και των μεταρρυθμισεων στο κοινωνικό σώμα», σχολίασε ο Κώστας Κωστής, Καθηγητής Οικονομίας και Κοινωνικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διευθυντής, Πολιτιστικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας.
Τέλος, η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, Βασιλική Γεωργιάδου, τόνισε την ανάγκη πόρων για να μπορέσει η Ελλάδα να συμμετέχει σε αυτές τις μεγάλες παγκόσμιες έρευνες, προκειμένου να μπορούμε να «βλέπουμε» τη χώρα μας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, ενώ όπως είπε, χρειάζεται να γίνουν αρκετές μετατοπίσεις, προκειμένου τα άτομα να αυτοπρσδιορίζονται περισσότερο αξιακά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας