Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Μητσοτάκης στο Φόρουμ των Δελφών
Μητσοτάκης στο Φόρουμ των Δελφών | Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος

Μικρομεγαλισμός και αλαζονεία από τον Μητσοτάκη στο Φόρουμ των Δελφών

Με ατάκες ότι η Ελλάδα είναι ένα ισχυρό κράτος μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με στρατηγικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, διάνθισε ο πρωθυπουργός τη συζήτηση με τον Ρόμπερτ Κάπλαν.

Η Ελλάδα είναι ένα ισχυρό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, μία χώρα που έχει στρατηγικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, τις οποίες και θέλει να εμβαθύνει, και μία χώρα που μπορεί να συνδιαμορφώσει πλέον ευρωπαϊκές πολιτικές» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση του με τον Robert D. Kaplan στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Σημείωσε δε ότι πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης του είναι η εμπέδωση της ασφάλειας της Ελλάδος που είναι προϋπόθεση της ευημερίας.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση γύρω από τις πρωτοβουλίες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με την επιβολή δασμών και στα ευρωπαϊκά προϊόντα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να είναι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου», εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να παγώσει για 90 ημέρες τους επιπρόσθετους δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα και συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για μία διαπραγμάτευση ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ ώστε να προκύψει μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία». «Ένας εμπορικός πόλεμος ανάμεσα τους θα έχει μόνο χαμένους. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτές τις 90 ημέρες προκειμένου να έχουμε μία ειλικρινή συζήτηση. Οι διεθνείς αγορές έστειλαν το ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι δασμοί αποτελούν πηγή έντονου προβληματισμού» σημείωσε.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως δεν υπάρχει λογική στην επιβολή δασμών σε προϊόντα όπως το λάδι, οι ελιές και η φέτα, που δεν επηρεάζουν την παραγωγική βάση στις ΗΠΑ.

«Το φάντασμα του λαϊκισμού είναι πάντοτε παρόν, ορισμένες φορές ξεχνούμε εύκολα τι έγινε προ 10ετίας στη χώρα μας. Σήμερα υπάρχει ένα ισχυρό κεντροδεξιό κόμμα που κυβερνά, την ώρα που η υπόλοιπη αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη, ως εκ τούτου δεν έχουμε ένα ισορροπημένο πολιτικό σύστημα, γεγονός, που αφήνει χώρο στον λαϊκισμό» σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση του με τον Robert D. Kaplan επισημαίνοντας πως ο κίνδυνος επανεμφάνισης του λαϊκισμού είναι ορατός, και προσέθεσε:

«Είμαι βέβαιος ότι όσο εκπληρώνουμε τις δεσμεύσεις μας, όσο αυξάνουμε τους μισθούς και τις θέσεις εργασίας θα έχουμε ακόμη καλύτερες ημέρες μπροστά μας γιατί είμαστε σε μία ισχυρή δημοσιονομική θέση, την όποια πλέον αντιλαμβάνεται ο μέσος πολίτης. Όσο κάνουμε όλα τα παραπάνω και παραμένουμε ταπεινοί έχουμε μία πολύ καλή ευκαιρία να κερδίσουμε τις εκλογές του 2027».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης πως «η πολιτική σταθερότητα είναι πολύ σημαντική σήμερα» και τόνισε ότι «στην Ελλάδα η κυβέρνηση απολαμβάνει μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, γεγονός που εκτιμούν οι διεθνείς επενδυτές».

Όσον αφορά το αν έρχεται το τέλος της παγκοσμιοποίησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για το τέλος της παγκοσμιοποίησης», που δημιουργήθηκε υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Είναι κάτι που έχει χτιστεί επί πολλές δεκαετίες, είναι περίπλοκες αλυσίδες ανεφοδιασμού. Δεν είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη. Η αλήθεια είναι ότι η παγκοσμιοποίηση έχει δημιουργήσει παγκόσμιο πλούτο, αλλά ο πλούτος αυτός δεν έχει πάντα διαμοιραστεί με δίκαιο τρόπο», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

«Έχει δημιουργήσει μια ολιγαρχία εταιρειών που έχουν παγκόσμια ισχύ, έχει βοηθήσει και τον αναπτυσσόμενο κόσμο και έχει βγάλει εκατομμύρια από τη φτώχεια, αλλά έχει επίσης απομονώσει, περιθωριοποιήσει κάποιες κοινωνικές τάξεις σε χώρες συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης. Τώρα, κοιτώντας προς το μέλλον. Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη», υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα είναι μια μικρή, αλλά μια ανοικτή οικονομία. Η ναυτιλία είναι βασικός κλάδος της οικονομίας. Για την Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας για το διεθνές εμπόριο, οπότε έχουμε κάθε λόγο να προστατεύουμε τη διεθνή τάξη και τον διεθνή χαρακτήρα του εμπορίου», προσέθεσε.

«Είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί με την Τουρκία και πρέπει να μπορούμε να ζούμε ειρηνικά, αλλά και να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη μία και μόνη διαφορά που έχουμε, ήτοι την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Η συγκεκριμένη διαφορά δεν έχει επιλυθεί εδώ και 50 χρόνια, δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα επιλυθεί στο άμεσο μέλλον, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητούμε με την Τουρκία και να συνεργαζόμαστε σε τομείς, που προωθούν τις σχέσεις των δύο λαών. Σας φέρνω ως παράδειγμα το ζήτημα της θεώρηση βίζας για τους Τούρκους πολίτες για 7ήμερη παραμονή τους σε 12 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που έχει αποδώσει θετικά αποτελέσματα όχι μόνο από οικονομική άποψη. Όμως, την ίδια ώρα δεν είμαι αφελής, γνωρίζω ότι πρέπει πάντοτε να έχουμε αξιόπιστη αποτρεπτική δυνατότητα έναντι της Τουρκίας, για αυτό και συνεχώς ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, την ώρα που προωθούμε τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση του με τον Robert D. Kaplan.

«Είναι υποχρέωση μου να συνεργαστώ μαζί του, είναι θετικό ότι γνωριζόμαστε και θέλω να εργαστούμε πάνω σε μία σχέση, που έχει στρατηγικό βάθος. Έχουμε κοινά συμφέροντα με τις ΗΠΑ, η σημασία της Ελλάδος ως προς τη γεωπολιτική και την οικονομική διάσταση είναι μεγάλη για τις ΗΠΑ και αυτό αναγνωρίζεται και από τα δύο κόμματα στις ΗΠΑ, κάτι που διεφάνη και στη δική μου ομιλία στο Κογκρέσο την άνοιξη του 2022».

«Έχω συναντήσει πολλές φορές τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, είναι σημαντικό να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας - σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτοπροσδιορίζομαι ως αισιόδοξος ρεαλιστής» προσέθεσε και επισήμανε:

«Ωστόσο, η εξωτερική μας πολιτική δεν εξαντλείται στις σχέσεις με την Τουρκία. Η Ελλάδα αναπτύσσει στρατηγικού χαρακτήρα σχέσεις με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και χώρες του Κόλπου, διερευνούμε με τη βοήθεια αμερικανικών κολοσσών, όπως η Exxon και η Chevron την πιθανότητα κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης και θέλουμε να είμαστε έντιμοι συνομιλητές με όλους τους παίκτες στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι προς το συμφέρον μας να εργαζόμαστε για μία ασφαλή και ευημερούσα Ανατολική Μεσόγειο».

Ερωτηθείς για το ποια είναι η σχέση του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε μία στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, έχω συνεργαστεί με τον Πρόεδρο Τραμπ και κατά την πρώτη θητεία του και θεωρώ πως μπορούμε να διατηρήσουμε την καλή σχέση, που έχουμε» και συνέχισε:

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδόθηκε σε ένα παραλήρημα ξενοφοβίας, αφού υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση από το 2019 έχει λάβει την απόφαση να προστατεύει τα σύνορά μας.

«Εμείς πρέπει να φυλάξουμε τις πύλες και να αποφασίζουμε ποιος θα έρχεται στη χώρα μας», τόνισε σημειώνοντας ότι πιστεύει πως κάτι τέτοιο η κυβέρνηση το έχει κάνει με επιτυχία, «ωθώντας παράλληλα την Ευρωπαϊκή Ένωση να εστιάσει περαιτέρω στην εξωτερική διάσταση των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Συμφωνήθηκε ένα νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο από το διετίας. Νομίζω παίξαμε έναν ρόλο σε αυτό, σε μια εξέλιξη των πολιτικών αυτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο», προσέθεσε.

«Χρειαζόμαστε μια διαχειρίσιμη μετανάστευση μέσω διμερών συμφωνιών με χώρες με τις οποίες έχουμε καλές σχέσεις με την συνδρομή, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Και έτσι θα υπάρχει ένα αντίβαρο στην πολιτική της αυστηρής φύλαξης συνόρων. Τα σύνορα είναι σημαντικά. Δεν μπορεί να είναι μόνο μια γραμμή στον χάρτη. Αν κανείς δεν τα προστατεύει, δεν αναγνωρίζει την ύπαρξή τους, τότε χάνουν το νόημά τους. Σ' αυτό το σημείο δεν δίστασε να υιοθετήσει το επιχείρημα των απανταχού ακροδεξιών, λέγοντας ότι «αυτή ήταν η πολιτική της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης και ήταν μια καταστροφή».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μικρομεγαλισμός και αλαζονεία από τον Μητσοτάκη στο Φόρουμ των Δελφών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας