Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.0° 20.2°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
21.5° 18.1°
3 BF
62%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.0°
2 BF
74%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
82%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
3 BF
67%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
1 BF
75%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
0 BF
77%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
1 BF
69%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.8° 21.1°
4 BF
56%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.9° 16.0°
2 BF
66%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
5 BF
59%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.8° 20.8°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
82%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
0 BF
60%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 18.4°
1 BF
55%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.4° 18.8°
4 BF
80%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
0 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.3°
2 BF
74%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.5° 20.5°
2 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
1 BF
71%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Santorini_Lykeio_Panelladikes_1020
FB - Profile Γενικό Λύκειο Θήρας

Ανοίγουν τα σχολεία την Τρίτη (4/3) σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ανάφη και Ίο

Η απόφαση ελήφθη καθώς η σεισμική ακολουθία παρουσιάζει περαιτέρω ύφεση.

Την επαναλειτουργία των σχολείων στη Σαντορίνη και την Αμοργό, που παρέμεναν κλειστά, λόγω της σεισμικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή, εισηγήθηκαν σήμερα Πέμπτη 27/02/2025, η Μόνιμη Ειδική́ Επιστημονική́ Επιτροπή́ Εκτίμησης του Σεισμικού́ Κίνδυνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική́ Επιτροπή́ Παρακολούθησης Ελληνικού́ Ηφαιστειακού́ Τόξου του ΟΑΣΠ, οι οποίες συνεδρίασαν στις 18.00 στο απόγευμα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να εξετάσουν θέματα που αφορούν στην τρέχουσα κατάσταση.

Στην απόφαση αυτή οδηγούνται οι επιτροπές, καθώς η σεισμική ακολουθία παρουσιάζει περαιτέρω ύφεση, ενώ τα δημόσια κτίρια έχουν επιδείξει πολύ καλή συμπεριφορά στους σεισμούς.

Ωστόσο, επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει εντελώς και υπενθυμίζουν μια σειρά μέτρων που πρέπει να τηρούν οι πολίτες για την προστασία τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε, μετά από συζήτηση μεταξύ των μελών των Επιτροπών και την παρουσίαση και εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώνονται ομόφωνα τα ακόλουθα:

  1. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού, όπως έχει περιγραφεί στις προηγούμενες ανακοινώσεις των Επιτροπών, παρουσιάζει περαιτέρω ύφεση και διατηρείται στις τελευταίες δύο εβδομάδες σε χαμηλά επίπεδα.
  2. Τα δημόσια κτίρια, με βάση τους μέχρι τώρα ελέγχους, έχουν επιδείξει πολύ καλή συμπεριφορά στις σεισμικές φορτίσεις.
  3. Με βάση τα παραπάνω, οι Επιτροπές εισηγούνται την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων από την Τρίτη 4 Μαρτίου 2025. Συστήνεται, ωστόσο, οι σχολικές μονάδες να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης για τον σεισμό, δεδομένου ότι ο κίνδυνος για κάποιες σχετικά ισχυρότερες δονήσεις, αν και έχει σημαντικότατα περιοριστεί, δεν έχει παντελώς εκλείψει.

Όσον αφορά στα γενικότερα μέτρα που πρέπει να τηρούνται, οι Επιτροπές υπενθυμίζουν ότι:

Οι πολίτες πρέπει:

  • Να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
  • Να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
  • Να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
  • Να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
  • Να απομακρύνονται άμεσα από τις παράκτιες περιοχές σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Τέλος, οι Επιτροπές ενημερώθηκαν για τη μελέτη «Επιχειρησιακές Δράσεις για τη Μείωση της Κατολισθητικής Διακινδύνευσης στην Καλντέρα του Ηφαιστειακού Συμπλέγματος της Σαντορίνης» και εισηγούνται την υιοθέτηση του πλαισίου των κατάλληλων δράσεων για τον περιορισμό του κατολισθητικού κινδύνου.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, του Γενικού Γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρου Καμπούρη, του Διοικητή Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγου Μιχαήλ Κλούβα καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Παρασκευή 7 Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ανοίγουν τα σχολεία την Τρίτη (4/3) σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ανάφη και Ίο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας