Ολο το συγκοινωνιακό έργο Θεσσαλονίκης ανατίθεται, ως γνωστόν, στον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Εργου (ΟΣΕΘ) και από αυτόν επισήμως… σε εργολάβους! Με τροπολογία-προσθήκη(!) στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την κυβερνοασφάλεια, η κυβέρνηση ενσωματώνει ευρωπαϊκές οδηγίες στην πολιτική της και αναθέτει στον ΟΣΕΘ την ευθύνη να μοιράζει δουλειές, διότι τι άλλο μπορεί να κάνει ο Οργανισμός με μόλις 20 άτομα προσωπικό; Και, αν οι ιδιώτες ζορίζονται, κανένα πρόβλημα, μπορούν άνετα να… παίρνουν υπάλληλους του δημόσιου ΟΑΣΘ -η ζωή του οποίου παρατείνεται εκ νέου μέχρι τέλους του 2025-, αφού η εταιρεία ΤΗΕΜΑ, που ανέλαβε τη λειτουργία του μετρό, έχει προσλάβει υπαλλήλους μόνο για τους πέντε από τους 13 σταθμούς!
Αν για το λογότυπο του μετρό έπεσε... σύννεφο η καζούρα, γι’ αυτά τα τεράστια ζητήματα τι θα έπρεπε άραγε να συμβεί; Κι όμως χθες που τα πληροφορηθήκαμε ήταν απλώς μια καθημερινή μέρα. Πάντως, η τροπολογία-προσθήκη είναι διαμάντι! Ακατέργαστο μεν, αλλά οι λεπτομέρειες μπορούν να ρυθμιστούν… στο μέλλον με άλλες τροπολογίες! Το μόνο που ξεκαθαρίζεται ευκρινώς είναι ότι παρατείνονται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2025 οι συμβάσεις των εκατόν ενενήντα (190) οδηγών ιδιωτικού δικαίου με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που προσλήφθηκαν στον ΟΑΣΘ «βάσει των υπό στοιχεία ΣΟΧ 1/2023 και 1/2024 Ανακοινώσεων», κυρίως όμως «υπό τους ειδικότερους όρους και περιορισμούς», δηλαδή δεν έχουν κανένα «προνόμιο», αν προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις εργασίας.
Τα υπόλοιπα «κρύβονται» στα βάτα της γραφειοκρατικής γλώσσας, αφού με την τροπολογία ο ΟΣΕΘ «ελέγχει, εποπτεύει, ενεργεί και συντονίζει τη διαλειτουργικότητα του συγκοινωνιακού έργου που εκτελείται από τους παρόχους της περ. λα’, δυνάμενος να συμβάλλεται με παρόχους του εν λόγω συγκοινωνιακού έργου και τρίτους προς τον σκοπό της διαλειτουργικότητας»! Ο ΟΣΕΘ δηλαδή θα είναι ο «ρυθμιστής» του χρήματος από και προς παρόχους έργου, όπως η ΤΗΕΜΑ για το μετρό, τα ΚΤΕΛ για τις περιαστικές γραμμές και ο ΟΑΣΘ (ως ο μόνος δημόσιος οργανισμός, το μέλλον του οποίου για μετά το 2025 είναι αβέβαιο). Επιπλέον, ο ΟΣΕΘ θα μπορεί πλέον να «εμπορεύεται» στοιχεία που θα συλλέγει (π.χ. σε ποια στάση του μετρό υπάρχει μεγάλη κίνηση).
Σε σχέση με τον ΟΑΣΘ, μόνο ερωτηματικά προκαλεί η εκ νέου παράταση στην εκκαθάρισή του μέχρι τέλους του 2025, καθώς για το μέλλον του Οργανισμού δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά (θα παραμείνει δημόσιος ή θα ιδιωτικοποιηθεί όπως το μισό συγκοινωνιακό έργο που κάποτε εκτελούσε;). Ερωτηματικά γεννά και η αναφορά στην επαναφορά του Οργανισμού σε καθεστώς… του 2001! [αδιευκρίνιστο, για παράδειγμα, είναι αν θα επανέλθουν όσα ίσχυαν για τους πρώην μετόχους, όταν το κέρδος θεωρούνταν έξοδο (!) -και αν ισχύουν για ποιον θα ισχύουν].
Οσο για την επιχορήγηση του ΟΑΣΘ για το 2025, που ανέρχεται στα 80,15 εκατομμύρια [51,9 εκατ. για λειτουργικές ανάγκες και 28,25 για άσκηση κοινωνικής πολιτικής (πάσο μαθητών και φοιτητών, ανέργους, ΑμΕΑ κ.λπ.)], θα χρειαστεί ειδικό δημοσίευμα για την παράθεση στοιχείων και ερωτημάτων, καθώς φαίνεται σε πρώτη ματιά ότι ο ΟΑΣΘ επιδοτείται με αυτά τα ποσά, διότι «δεν βγαίνει»!
Μεταθέτουν 26 εργαζομένους του ΟΑΣΘ στο ΜΕΤΡΟ για να εκπαιδευτούν σε χειρισμό Η/Υ
Στον αστερισμό των τόσο πιθανών και απίθανων που σκαρφίζεται η κυβέρνηση προκειμένου να λειτουργήσει το μετρό, φωτεινό άστρο αποτελούν όσα πληροφορηθήκαμε χθες από ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ), ότι δηλαδή «πριν από περίπου μια εβδομάδα ο ΟΑΣΘ έδωσε εντολή σε 26 εργαζομένους του να μεταβούν από τον συνήθη χώρο εργασίας τους στις εγκαταστάσεις του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης για να εκπαιδευτούν σε χειρισμό Η/Υ.
Από τις πληροφορίες που μας μετέφεραν οι συνάδελφοι προκύπτει ότι θα απασχοληθούν στα εκδοτήρια στους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ για την έκδοση των νέων ηλεκτρονικών καρτών από τον επόμενο μήνα της έναρξης της λειτουργίας του και για ένα διάστημα, ενώ κάποιοι ίσως παραμείνουν μόνιμα εκεί!» Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο ενδιαφέροντα, διότι μαθαίνουμε ότι «η εταιρεία λειτουργίας του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης THEMA Α.Ε. έχει δικούς της υπαλλήλους για να επανδρώσουν τους 5 από τους 13 σταθμούς, ωστόσο για τους υπόλοιπους 8 θα αξιοποιηθούν υπάλληλοι του ΟΑΣΘ». Πληροφορίες της «Εφ.Συν.», μάλιστα, θέλουν να υπάρχει και σχετική σύμβαση του ΟΣΕΘ με τη ΤΗΕΜΑ, που επικυρώνει την κατάσταση αυτή, οπότε σε πρώτη φάση γεννάται το ερώτημα γιατί η ΤΗΕΜΑ δεν προσέλαβε υπαλλήλους και για τους 13 σταθμούς.
Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο ενδιαφέροντα, καθώς η ΔΑΣ διερωτάται μεταξύ άλλων «με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι 26 υπάλληλοι του ΟΑΣΘ και από ποιους; Λήφθηκε υπόψη ότι κάποιοι από αυτούς δεν είχαν ποτέ σχέση με χειρισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών; Λήφθηκε υπόψη ότι ενώ θα εργαστούν για μήνες -ή και μόνιμα- σε έναν τέτοιο μαζικό χώρο, εξυπηρετώντας εκατοντάδες επιβάτες καθημερινά, δεν γνωρίζουν πιστοποιημένα καμία ξένη γλώσσα;». Ισχύουν, ακόμη, οι πληροφορίες της «Εφ.Συν.» ότι οι «αποσπάσεις» -αφορούν ελεγκτές κομίστρου, αποθηκάριους κ.ά.- έγιναν με κριτήριο την ποιότητα των σχέσεών τους με τη διοίκηση;
Εχει δίκιο ή όχι η ΔΑΣ, όταν διαπιστώνει ότι «το μπάχαλο και η πολιτική τού “πάμε κι όπου βγει” (ακολουθείται) και στην έκδοση των ηλεκτρονικών καρτών του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης»; Γνωρίζει άραγε κανείς άλλη περίπτωση που δημόσιοι υπάλληλοι «επιστρατεύονται», για να εξυπηρετήσουν ιδιωτική εταιρεία;
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας